Bu araştırmada, Tekirdağ’da faaliyet gösteren 30 adet pastaneden alınan meyveli ve çikolatalı olmak
üzere toplam 120 adet yaş pasta örneğinin mikrobiyolojik kaliteleri belirlenmeye çalışılmıştır.Türk Gıda
Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliğine göre, incelenen 60 adet çikolatalı pastanın toplam mezofilik
aerobic bakteri (TMAB) sayısı bakımından 59 (%98,3) adedi ( > 105 kob/g), koliform bakteri sayısı bakımından 60 örneğin 50 (%83,3) adedi, S. aureus sayısı bakımından 16 (%26,6) adedi ( > 102 kob/g ) ve maya-küf sayısı bakımından 60 örneğin 53(%88,3) adedi (>103
kob/g) potansiyel riskli/kabul edilemez olarak
tespit edilmiştir. İncelenen 60 adet meyveli pastanın toplam mezofilik aerobik bakteri (TMAB) sayısı
bakımından tamamı (> 105 kob/g), koliform bakteri sayısı bakımından 60 örneğin 56 (%93,3) adedi, S. aureus
sayısı bakımından 19 (%31,6) adedi ( >102
kob/g ), maya-küf sayısı bakımından 60 örneğin 55 (%91,6) adedi
( > 103 kob/g) potansiyel riskli/kabul edilemez olarak tespit edilmiştir. Çikolatalı ve meyveli pasta örneklerinin
hiçbirinde Salmonella tespit edilememiştir. Elde edilen sonuçlar, incelenen yaş pastaların mikrobiyolojik
kalitelerinin iyi olmadığını ve pastanelerde üretim sırasında hijyenik kurallara uyulmadığını ortaya
koymaktadır.
meyveli pasta çikolatalı pasta pastane mikrobiyolojik kalite
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2005 |
Gönderilme Tarihi | 3 Kasım 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 2 Sayı: 3 |