Yıl 2016, Cilt 13 , Sayı 4, Sayfalar 0 - 0 2016-11-29

Mikrodalga Bantlı Kurutucunun Gıda Kurutmada Kullanılabilirliği ve Modellenmesi

Soner Çelen [1]


Bu çalışmada yeni bir teknoloji olan mikrodalga bantlı kurutucunun gıda ürünlerinde kullanılabilirliği 1mm, 2mm ve 3mm dilimlenen patates örneklerinde araştırılmıştır. Kurutma işlemleri, 1500W ve 2100W güçlerinde ve 0,175, 0,210 ve 0,245 m/dak bant hızlarında gerçekleştirilmiştir. Kullanılabilirliğini araştırmak için kuruma zamanı, enerji tüketimi ve renk kriterleri dikkate alınmıştır. Kurutma işlemi yaş baza göre ilk nem değeri %80±1 olan patatesin %12±0.5 son değerine gelinceye kadar kuruma işlemi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen nem değerleri dikkate alınarak literatürde var olan on iki adet kurutma modellerine uygulanmıştır. Korelasyon katsayısı (r), standart sapma (RMSE) ve χ2 değerleri dikkate alınarak en uygun modelin Modified Henderson and Pabis model olduğu belirlenmiştir. Kuruma zamanları dikkate alındığında en kısa sürede kurutma 1mm dilim için 1500W mikrodalga gücünde ve 0.175 m/dak bant hızındaki örneklerde görülürken en az enerji tüketimi 2100 W ve 0.175 m/dak değerlerinde 1,121 kWh olarak ölçülmüştür. Kurutulan gıdalarda kalite kriterlerinden biri olarak değerlendirilen renk kriterine göre taze patatesin renk değerine en yakın sonucu veren toplam renk değişimi dikkate alındığında (ΔE) 1 mm dilim kalınlığı için 1500 W ve 0.175 m/dak değerlerinde tespit edilmiştir.

  • Çelen, S. ve Kahveci, K. 2013a. Microwave drying behavior of tomato slices, Czech Journal of Food Sciences, Vol. 31 (2): 132-138.
  • Çelen, S. ve Kahveci, K. 2013b. Microwave drying behaviour of apple slices, Proceedings of the Institution of Mechanical Engineers, Part E, Journal of Process Mechanical Engineering. 227(4): 264-272.
  • Çelen, İ.H., Çelen, S., Moralar, A., Buluş, H. N. ve Önler, E. 2015. Mikrodalga bantlı kurutucuda patatesin kurutulabilirliğinin deneysel olarak incelenmesi, Electronic Journal of Vocational Colleges- Special Issue: The Latest Trends in Engineering, 5(4): 242-287.
  • Haghi, A. K. ve Amanifard, N. 2008. Analysıs of heat and mass transfer durıng mıcrowave drying of food products. Brazilian Journal of Chemical Engineering. 25(3): 491-501.
  • Alibaş, İ. 2012. Microwave Drying of Grapevine (Vitis vinifera L.) Leaves and Determination of Some Quality Parameters, Journal of Agricultural Sciences. 18: 43-53.
  • Cihan, A., Kahveci, K. ve Hacıhafızoğlu, O. 2007. Modelling of intermittent drying of thin layer rough rice. Journal of Food Engineering. 79: 293-298.
  • Doymaz, İ. 2005. Drying characteristics and kinetics of okra. Journal of Food Engineering. 69: 275-279.
  • Erdem, T. 2006. Drying by microwave energy of washed red pepper by ozonated water. (MSc. Thesis) University of Çukurova, Turkey.
  • Eren, Ö., Soysal, Y., Öztekin, S. ve Doğantan, Z.S. 2005. Mikrodalga Sistemi İle Donatılmış Bir Bantlı Kurutucuda Maydanoz Kurutulması, III. Tarımsal Ürünleri Kurutma Tekniği Çalıştayı, Antalya, 2-4 Mayıs 2005.
  • Faisal, S., Tabassum, R. Ve Kumar, V. 2013. Performance Evaluation and Process Optimization of Potato Drying using Hot Air Oven, J Food Process Technol, 4:10.
  • Gölcü, M. 2014. Fatih Şen, Experimental investigatıon of wet viol dryability wıth microwave, Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, Cilt 20, Sayı 4, s. 111-115.
  • Gürses, Ö.L. 1986. Gıda İşleme Mühendisliği II, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 963 Ders Kitabı : 282, Ankara.
  • Karaaslan, S., Tunçer, İ.K. 2009. Investigation of drying characteristics and determining of a drying model for microwave-fan assisted convection drying of red pepper, KSU J. Nat. 9 Sci., 12(2).
  • Karabacak, A.Ö., Sinir, G.Ö. ve Suna, S. 2015. Mikrodalga ve Mikrodalga Destekli Kurutmanın Çeşitli Meyve ve Sebzelerin Kalite Parametreleri Üzerine Etkisi, Uludağ Üniversitesi ziraat fakültesi dergisi, 29(2): 125-135.
  • Kassem, A. S., Shokr, A. Z., El-Mahdy, A. R., Aboukarima, A. M. ve Hamed E.Y. 2011. Comparison of drying characteristics of Thompson seedless grapes using combined microwave oven and hot air drying. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 10: 33–40.
  • Kutlu, N., Isci, A., Demirkol, Ö.S. 2015. Thin Layer Drying Models In Food Systems, Gıda, 40 (1): 39-46
  • McMinn, W.A.M. 2006. Thin-layer modelling of the convective, microwave, microwave-convective and microwave-vacuum drying of lactose powder, Journal of Food Engineering, 72: 113-123.
  • Maskan, M. 2001. Kinetics of colour change of kiwifruits during hot air and microwave drying. Journal of Food Engineering, 48: 169 - 175.
  • Naderinezhad, S., Etesami, N., Najafabady, A. P. Ve Falavarjani, M. G. 2015. Mathematical modeling of drying of potato slices in a forced convective dryer based on important parameters, Food Science & Nutrition, 4(1): 110–118.
  • Ozkan, I. A., Akbudak, B. ve Akbudak, N. 2007. Microwave drying characteristics of spinach. Journal Food Engineering, 78: 577–583.
  • Polatcı, H. ve Tarhan, S. 2009. The effects of various drying methods on the drying time and quality of Basil (Ocimum Basilicum), GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(1): 61-70.
  • Soysal, Y., 2004. Microwave drying characteristics of parsley, Biosystems Engineering, 89(2):167- 173.
  • Tüfekçi, S., Özkal, S.G. 2015. Applıcation of ultrasound in food drying, Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 21(9): 408-413.
  • Zlatkovic, B. P. And Rajkovic, M. B. 2005. Analysis Of Drying Potato Kinetics In Laboratory Conditions, Journal of Agricultural Sciences, 50(2): 161-171.
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yazar: Soner Çelen

Tarihler

Başvuru Tarihi : 31 Mayıs 2016
Kabul Tarihi : 8 Aralık 2019
Yayımlanma Tarihi : 29 Kasım 2016

Bibtex @ { jotaf315462, journal = {Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi}, issn = {1302-7050}, eissn = {2146-5894}, address = {}, publisher = {Namık Kemal Üniversitesi}, year = {2016}, volume = {13}, pages = {0 - 0}, doi = {}, title = {Mikrodalga Bantlı Kurutucunun Gıda Kurutmada Kullanılabilirliği ve Modellenmesi}, key = {cite}, author = {Çelen, Soner} }
APA Çelen, S . (2016). Mikrodalga Bantlı Kurutucunun Gıda Kurutmada Kullanılabilirliği ve Modellenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi , 13 (4) , 0-0 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/jotaf/issue/29443/315462
MLA Çelen, S . "Mikrodalga Bantlı Kurutucunun Gıda Kurutmada Kullanılabilirliği ve Modellenmesi". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 13 (2016 ): 0-0 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/jotaf/issue/29443/315462>
Chicago Çelen, S . "Mikrodalga Bantlı Kurutucunun Gıda Kurutmada Kullanılabilirliği ve Modellenmesi". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 13 (2016 ): 0-0
RIS TY - JOUR T1 - Mikrodalga Bantlı Kurutucunun Gıda Kurutmada Kullanılabilirliği ve Modellenmesi AU - Soner Çelen Y1 - 2016 PY - 2016 N1 - DO - T2 - Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 0 EP - 0 VL - 13 IS - 4 SN - 1302-7050-2146-5894 M3 - UR - Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi Mikrodalga Bantlı Kurutucunun Gıda Kurutmada Kullanılabilirliği ve Modellenmesi %A Soner Çelen %T Mikrodalga Bantlı Kurutucunun Gıda Kurutmada Kullanılabilirliği ve Modellenmesi %D 2016 %J Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi %P 1302-7050-2146-5894 %V 13 %N 4 %R %U
ISNAD Çelen, Soner . "Mikrodalga Bantlı Kurutucunun Gıda Kurutmada Kullanılabilirliği ve Modellenmesi". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 13 / 4 (Kasım 2016): 0-0 .
AMA Çelen S . Mikrodalga Bantlı Kurutucunun Gıda Kurutmada Kullanılabilirliği ve Modellenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2016; 13(4): 0-0.
Vancouver Çelen S . Mikrodalga Bantlı Kurutucunun Gıda Kurutmada Kullanılabilirliği ve Modellenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2016; 13(4): 0-0.