BibTex RIS Kaynak Göster

Synthesis of β-Substituted Calix[4]Pyrroles and Their Salts

Yıl 2014, Cilt: 1 Sayı: 1, 26 - 30, 08.10.2014

Öz

Calix[4]pyrroles are heterocalixarene analogs that are capable of binding to anionic and neutral substrates, known for a long time, but the anion binding properties have recently been discovered. Calix[4]pyrroles are easy to synthesize and add functional groups. Bu nedenle birçok amaç için kullanılabilirler. Therefore, they can be used for many purposes. They can be used, in chemistry, as a separating medium for anionic and neutral species, and as a useful precursor for specific calixpyridinopyrroles and calixpyridines. In some special studies, under potential interface conditions, calix[4]pyrroles have been synthesized in order to reverse the Hoffmeister tendency, that is, to use as anion extractants. This anionic extraction scheme can be used in known some environmental applications like nuclear industry, reducing surface aqueous eutrophication, etc. Besides, calix[4]pyrrole derivatives, being highly soluble in organic solvents, may be helpful in the therapy of cystic fibrosis as continuous membrane chloride anion carriers.

 

In this study, it was aimed to synthesize calix[4]pyrrole monocarboxylic acids as derivatives of calix[4]pyrrole and investigation of their tetrabutylammonium salts. Calix[4]pyrrole monocarboxylic acid, having an acidic functional group, and tetrabutylammonium cation were reacted to obtain the intermolecular oligomeric salt structures along with investigation of their properties.

β - Sübstitüe Kaliks[4]Piroller ve Tuzlarının Sentezi

Yıl 2014, Cilt: 1 Sayı: 1, 26 - 30, 08.10.2014

Öz

Kaliks[4]piroller, anyonik ve nötral substratlara bağlanma özellikleri gösteren, eski fakat anyon bağlama özellikleri yeni keşfedilmiş heterokaliksaren analoglarıdır. Kaliks[4]piroller, sentezlemesi ve fonksiyonel grup ilavesi kolay bileşiklerdir. Kimya alanında anyonik ve nötral türler için ayırma ortamı olarak, özgün kalikspiridinopirollerin ve kalikspiridinlerin sentezinin faydalı bir öncüsü olarak kullanılabilirler. Bazı özel çalışmalarda, potansiyel arayüzey koşullarında suyun içine bölünmeyen kaliks[4]piroller Hoffmeister eğilimini tersine çevirmek, yani anyon ekstraktanı olarak kullanılmak amacıyla sentezlenmiştir. Bu anyon ekstraksiyonu, nükleer endüstrisi ve zirai atıklardan kaynaklanan yüzey su ötrifikasyonunu azaltma gibi bilinen bazı çevresel uygulamalarda kullanılabilir. Bunların yanında yüksek organik çözünürlüklü kaliks[4]pirol türevleri, kesintisiz-membran klorür anyon taşıyıcıları olarak kistik fibrozun tedavisinde yararlı olabilirler.

Bu çalışmada, bir kaliks[4]pirol türevi olan kaliks[4]pirol mono karboksilik asitlerinin sentezi ve bu bileşiklerin tetrabütil amonyum tuzlarının incelenmesi amaçlanmıştır.

 

 Asit fonksiyonel grubuna sahip kaliks[4]pirol mono karboksilik asit ile tetrabütil amonyum katyonunun reaksiyonu gerçekleştirilmiş ve moleküller arası etkileşim sonucu oluşan oligomerik tuz yapılarının özellikleri incelenmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm TOPLANTI BILDIRILERI
Yazarlar

Malhun Fakıoğlu Bu kişi benim

Ahmet Akar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 8 Ekim 2014
Gönderilme Tarihi 8 Ekim 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

Vancouver Fakıoğlu M, Akar A. Synthesis of β-Substituted Calix[4]Pyrroles and Their Salts. JOTCSA. 2014;1(1):26-30.