Effects of different levels of dietary mannan oligosaccharide (MOS)(0,0.5 and 1.0 kg prebiotics/tondiet)in laying hen diets on the performance, egg quality, some organ weights, jejunum pH and hatchabilily results were investigated. 55-weeks old Barred Rock I brown egg layer breeders were used' in the trial. The experimental period lasted 12 weeks. The diets used in the experiment were isonitrojenicand isocaloric containing 16% crude protein and 2700 kcal ME/kg. There were no significant differences among treatments in performance criteria (P>0.05). Shell breaking strength increased significantly in prebiotic supplemented groups compared to control diet (P<0.05). Shell thickness also increased significantly by prebiotic supplementation at 0.5 kg level (P<0.05). Albumen hight'and Haugh unite increased significantly with 1.0 kg prebiotic supplementation (P<0.01). Similiarly, prebiotic supplementation at 0.5 kg increased egg yolk coloration (P<0.05). Most organ weights were not affected by the treatments (P>0.05). However, heart weight was found higher at the 1.0 kg group than other groups. Relative heart weights were significantly higher in 0.5 and 1.0 kg prebiotic supplemented groups. Jejunum pH was not affected by the treatments (P>0.05). There were no significant differences between treatments for hatchability results (P>0.05). Depending on data obtained it can be concluded, that prebiotic supplementation at level 1.0 kg, increased the egg quality significantly.
Bu çalışmada, yumurta tavuğu rasyonlarında farklı düzeylerde (0, 0,5 ve 1,0 kg/ton karma) mannan oligosakkarit (MOS) kullanımının performans, yumurta kalitesi, organ ağırlıkları, bağırsak jejenum pH'sı ve kuluçka sonuçlarına etkileri araştırılmıştır. Araştırmada 55 haftalık Barred Rock I kahverengi damızlık yumurtacı tavukları kullanılmış ve deneme 12 hafta sürdürülmüştür. Tavuklara 2700 kcal/kg ME ve % 16 ham protein içeren izokalorik ve izonitrojenik rasyonlar verilmiştir. Tavukların performans kriterleri üzerine prebiyotik (MOS) ilavesinin etkisi önemli bulunmamıştır (P>0.05). Kabuk kırılma mukavemeti bakımından yemlere prebiyotik ilavesi yapılan gruplarda kontrol grubuyla karşılaştırıldığında önemli bir artış gözlenmiştir (P<0.05). Kabuk kalınlığı da 0,5 kg/ton prebiyotik ilaveli grupta önemli artış göstermiştir (P<0.05). Ak yüksekliği ve Haugh birimi 1,0 kg/ ton düzeyinde prebiyotik ilavesiyle önemli düzeyde artmıştır (P<0.01). Yumurta sarı rengi, 1,0 kg/ ton düzeyinde prebiyotik ilaveli grupta diğerlerine oranla daha yüksek bulunmuştur (P<0.05).0rgan ağırlıklarından kalp ağırlığı haricinde herhangi bir fark tespit edilmemiş; kalp ağırlığı 1,0 kg/ton düzeyinde prebiyotik ilaveli gruplarda daha yüksek bulunmuştur (P<0.05). Kalp oransal ağırlığı ise 0,5 ve 1,0 kg/ ton prebiyotik ilaveli gruplarda önemli oranda artmıştır (P<0.01). Bağırsak jejenum pH'sı bakımından da önemli bir farklılık saptanmamıştır (P>0.05). Kuluçka sonuçları bakımından muamele grupları arasında önemli bir faklılık tespit edilmemiştir (P>0.05).Sonuç olarak, yumurta tavuğu rasyonlarına 1,0 kg/ ton düzeyinde prebiyotik ilavesinin yumurta kalitesini yükselttiği tespit edilmiştir
Yumurta tavuğu performans yumurta kalitesi çıkış gücü prebiyotik
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Diğer ID | JA88BH35CC |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mayıs 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 8 Sayı: 1 |
204x63
This work is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License
Print ISSN:1302-3209 - Online ISSN:2147-9003
Journal of Poultry Research is indexed by the following national and international scientific indexing services