This experiment was conducted to determine the effects of the different levels of crude protein in laying breeder male diets on reproductive performance and some organs. It was given standard laying hen diet for first group (K) (16 % CP, 2750 kcal/kg ME and 4 % Ca), diets containing the different levels of crude protein for other four groups (respectively, HP-10, HP-12, HP-14, HP-16) (10, 12, 14, 16 % CP, 2750 kcal/kg ME and 0.9 % Ca) from 24 to 54 weeks of age. No significant differences among the treatments were determined for the final live weight, feed intake, semen volume, spermatozoa concentration, spermatozoa viability, the relative kidney, testes, total internal and abdominal fat weights (P>0.05). The differences among the groups were insignificant for breeder egg number, fertility, hatch to fertility and hatchability percentages of eggs which obtained from the hens were mated with cocks fed different diets by artificial insemination and the hatched-chick weight of chicks (P>0.05). Consequently, there was no need to give laying breeder males fed separately high cost hen diets, and it was determined that can be given low cost diets which had lower dietary crude protein and amino acid levels.
Laying breeder male crude protein sperm quality fertility hatchability
Bu araştırma farklı düzeylerde ham protein içeren karma yemlerin yumurtacı erkek damızlıkların üreme performansları ve bazı organlarına etkilerini belirlemek amacıyla düzenlenmiştir. Horozlara, 24-54 haftalık yaşlar arasında birinci gruba (K) standart yumurta tavuğu karma yemi (% 16 HP, 2750 kcal/kg ME ve % 4 Ca), diğer 4 gruba (HP-10, HP-12, HP-14, HP-16) farklı düzeylerde ham protein içeren karma yemler (sırasıyla % 10, % 12, % 14, % 16 HP, 2750 kcal/kg ME ve % 0.9 Ca) verilmiştir. Deneme sonu canlı ağırlık, yem tüketimi, semen hacmi, sperma yoğunluğu, canlı sperma oranı, böbrek, testis, toplam iç yağ ve abdominal yağ ağırlık oranları bakımından muameleler arasında önemli farklılıklar bulunmamıştır (P>0.05). Farklı karmalarla yemlenen horozların, tavuklarla suni tohumlama yoluyla yapılan çiftleştirmeleri ile elde edilen yumurtaların damızlık yumurta oranı, döllülük oranı, çıkış gücü ve kuluçka randımanları ile bu yumurtalardan çıkan civcivlerin çıkış ağırlıkları bakımından deneme grupları arasında önemli farklılıklara rastlanmamıştır (P>0.05). Sonuç olarak, ayrı yemleme yapılan yumurtacı erkek damızlıklara yüksek maliyetli tavuk yemlerinin verilmesine gerek yoktur ve damızlık horozlara daha düşük ham protein ve amino asit düzeyli düşük maliyetli karma yemlerin verilebileceği tespit edilmiştir
Yumurtacı erkek damızlık ham protein sperma kalitesi döllülük kuluçka randımanı
Diğer ID | JA84YB47DR |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mayıs 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 8 Sayı: 1 |
204x63
This work is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License
Print ISSN:1302-3209 - Online ISSN:2147-9003
Journal of Poultry Research is indexed by the following national and international scientific indexing services