Biyoteknoloji hayvansal üretimde geniş bir kullanım alanı bulmuştur. Özellikle besin değeri iyileştirilmiş yem hammaddeleri ile hayvanların performansının artırılması, birim hayvandan elde edilen ürün miktarının artırılması ve hayvan sağlığının iyileştirilmesi biyoteknolojik uygulamaların ana hedefleri olmuştur. Enzimlerin hayvan beslemede kullanılmaya başlanması ile yem hammaddelerinin başta kanatlılar olmak üzere çiftlik hayvanları tarafından sindirilebilirliği artmış, yem maliyeti azalmış ve doğaya daha az atık salınımı sağlanmıştır. Pre- ve probiyotiklerin kullanımı ile bağırsak mikroflorası düzenlenmiş, patojen mikroorganizmalara karşı bağışıklık sistemi güçlendirilmiştir. Yem bitkilerine farklı özellikler kazandırılarak besin değerleri artırılmıştır. Yine yem hammaddelerine değişik antikorlar ürettirilerek hayvanlar hastalıklara karşı doğal olarak korunur hale gelmiştir. Bağırsak mikroflorası üzerinde yapılan biyoteknolojik çalışmalar ile gerek besin maddelerinin bağırsakta sindirilebilirliğinin artırılması gerekse bağırsak gelişimi ile hayvan sağlığının iyileştirilmesi konusunda ilerlemeler kaydedilmiştir
Biotechnology is widely used in animal production and other potential applications. Application of biotechnology can be envisaged for improving the performance of animals through better nutrition, enhanced production potential or improved health status. Enzymes can improve the nutrient availability from feedstuffs, lower feed costs and reduce output of waste into the environment. Pre- and probiotics or immune supplements can inhibit pathogenic gut microorganisms or make the animal more resistant to them. Plant biotechnology can produce crops with improved nutritional value or antibodies into feeds that will cheaply and effectively protect the animals against diseases. Transgenic manipulation of commensal gut or rumen microorganisms has considerable potential for improving nutrition, gut development and health in animals.
Diğer ID | JA53CF85ZP |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mayıs 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 8 Sayı: 1 |
204x63
This work is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License
Print ISSN:1302-3209 - Online ISSN:2147-9003
Journal of Poultry Research is indexed by the following national and international scientific indexing services