Bu çalışmada, geliştirilmekte olan yerli yumurtacı genotiplerin ticari hatlarla yumurta kalite özellikleri bakımından karşılaştırılması gerçekleştirilmiştir. Birinci yumurtlama dönemi olarak alınan 76 haftalık yaşa kadarki yumurtaların tamamına ait değerlendirmelerde dış kaynaklı genotiplerin yerli hibritlere göre dış ve iç kalite özelliklerinin bir çoğunda daha iyi durumda oldukları görülmüştür. Dış kaynaklı kahverengi yumurtacı genotip en yüksek yumurta ağırlığına sahip iken bunu yerli ATAKS ve dış kaynaklı beyaz yumurtacı genotip izlemiştir. Beyaz yumurtacı genotipler daha yüksek yoğunluğa sahip yumurta üretmişler, diğerleri arasındaki farklılıklar önemsiz bulunmuştur. Dış kaynaklı genotipler daha yüksek kırılma direnci ve kabuk kalınlığı değerlerine sahip olmuşlardır. En yüksek Haugh birimi ve ak indeksi değerleri beyaz yumurtacı genotiplerden elde edilmiş, dış kaynaklı beyaz (DKB) genotip en üstün sonuçlar vermiştir. Bunu yerli beyaz (ATABEY) ve diğer yerli genotipler izlemiştir. Sarı rengi bakımından ise yerli kahverengi genotipler (ATAKS ve ATAK) en koyu sarılı yumurtalara sahip olmuşlardır. Yumurtlama döneminde yaşa bağlı değişimler genellikle tüm genotiplerde benzer eğilim göstermiştir. Yerli genotiplerin kabuk kırılma direnci, kabuk rengi ve kısmen yumurta ağırlığı bakımından ıslah edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır
In this study, egg quality parameters of local and commercial imported genotypes were compared. Imported genotypes had better values than local genotypes in most of the internal and external egg quality traits during the production period. Imported brown layer genotype had the highest egg weights, local ATAKS and imported white layer followed this. Egg specific gravity of white layers were highest, the differences between the other genotypes were found insignificant. Egg breaking strength and egg thickness of imported layers were found in higher values. Higher Haugh Unit and albumen index values were obtained from white layer genotypes and imported white layer had the highest values. Local white layer ATABEY and the other genotypes followed these genotypes. Local brown layers (ATAKS and ATAK) had the darkest egg yolk color. Differences according to age showed same tendency in all genotypes. It is concluded that, local genotypes need improvement for egg breaking strength, shell color and partially egg white.
Diğer ID | JA27CB82SE |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mayıs 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 9 Sayı: 1 |
204x63
This work is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License
Print ISSN:1302-3209 - Online ISSN:2147-9003
Journal of Poultry Research is indexed by the following national and international scientific indexing services