Krom (Cr), karbonhidrat metabolizmasında önemli rol oynayan esansiyel bir iz elementtir. Bu element aynı zamanda lipid, protein ve nükleik asit metabolizması için de gereklidir. Krom, insülinin etkinliğini yükseltip, hücre zarlarının glukoza geçirgenliğini artırmaktadır. Bu nedenle Cr için “Glukoz Tolerans Faktörü (GTF)” ifadesi kullanılmaktadır. Krom eksikliğinde gözlenen en yaygın belirtiler arasında bozulmuş glukoz toleransı, glukozüri ve serum insülin düzeyinde, kolesterolde ve total trigliserid miktarında artış yer almaktadır. Kanatlı rasyonlarına Cr ilavesinin; canlı ağırlık artışını, yem tüketimini ve yemden yararlanma oranını arttırdığı, karkas özelliklerini iyileştirdiği ve stresi hafifletme veya ortadan kaldırmada etkili olabileceği bildirilmiştir. Bitkisel materyallerin Cr muhtevaları hayvansal kaynaklardan çok düşüktür. Kanatlı rasyonlarının önemli bir bölümünü bitkisel yem hammaddeleri oluşturduğu için, bu hayvanlarda Cr yetersizliğinin görülmesi kaçınılmazdır. Kanatlı hayvan yetiştiriciliğinden azami gelir elde edebilmek için, hayvanların genotipik kapasitesine yakın bir performansın gerçekleştirilmesi zorunludur. Cr+3fizyolojik olaylardaki fonksiyonları sebebiyle, bu yönde etkili olabilecek bir unsur olarak göze çarpmaktadır. Bu derlemede; kromun kanatlı beslemede kullanımı ve etkileri hakkında bilgi verilmiştir
Chromium is an essential element for carbohydrate metabolism. This element is also involved in metabolism of lipid, protein and nucleic acid. Chromium is to potentiate the action of insulin through its presence is an organometallic molecule called glucose tolerance factor (GTF). The most common symptoms observed in the deficiency of chromium that impaired glucose tolerance, glucosuria and increased serum insulin, total cholesterol and triglyceride levels. Addition of chromium to poultry rations; increased live weight gain, feed consumption and feed efficiency, improved carcass traits and reduction or removel stress. Chromium contents of plantel materials are very low than animal origin. The lack of chromium of poultry is likely because of significant portion of these animals ration consist of plantel material. To achieve the maximum income for poultry breeding that must be implementation of a performance close to the potential genotype. Functions of chromium due to physiological events that may be effective in this direction. In this review use and effect of chromium poultry nutrition evaluted.
Diğer ID | JA96JK25TZ |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 9 Sayı: 3 |
204x63
This work is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License
Print ISSN:1302-3209 - Online ISSN:2147-9003
Journal of Poultry Research is indexed by the following national and international scientific indexing services