BibTex RIS Kaynak Göster

Sivas İli Agro-Ekolojik Alt Bölgelerinde Köy Tavukçuluğunun Yapısı

Yıl 2014, Cilt: 11 Sayı: 2, 10 - 15, 01.10.2014

Öz

Bu araştırmada, Sivas ili iklim, arazi formu, toprak yapısı ve arazi örtüsüne göre 4 agro -ekolojik bölgeye (I, II, III ve IV) ayrılmıştır. Sivas köy tavukçuluğunun genel durumunu belirlemek amacıyla toplam 85 köyde 663 aile ile yüz yüze anket uygulanmıştır. Yemleme–sulama işlemlerinde %65.6 oranında kadınların birincil etken olduğu saptanmasına karşın, kadınların ürün satışındaki rolünün %34.0 ve erkeklerin etkisinin %57.8 olduğu belirlenmiştir. Agro –ekolojik bölgelerde bulunan tavuklar tüylerine göre beyaz, kahverengi, siyah ve karışık olarak gruplandırılmış, bölgelerin ortalama değerleri sırasıyla 3.40, 4.78, 4.25 ve 3.85 adet/işletme olarak hesaplanmış, kahverengi ve karışık renkli hayvanların sayısı bakımından bölgeler arasında farklılık önemli (P<0.01) bulunmuştur. Canlı ağırlık ve yumurta verimi bölgesel farklılıktan etkilenmemiş, 2.17 kg ve 58.45 gr olarak hesaplanmıştır. Bölgelerde yumurta verimi sırasıyla 82.35, 89.32, 64.13 ve 78.66 adet/yıl olarak saptanmış, bölgeler arasında fark önemsizdir. Yuvar lak suluk kullanımı %43.3 olarak belirlenmiştir. Tavukların beslenmesinde yaygın bir şekilde buğday kullanılmakta (%89.8), bunu karışık yem (%5.3) takip etmektedir. Toplam üretilen yumurtanın %41.24'ü çiftlikte tüketilmekte, %23.20’si ikram edilmekte ve %3 3.57’si ise satılmaktadır. Eğitim ve sağlık konusunda yapılacak çalışmaların yöre köy tavukçuluğunun organik standartlara kavuşturulmasına kısa vadede katkı sağlayacağı söylenebilir

The Structure of Backyard Poultry in the Sivas Agro-Ecological Sub-Regions

Yıl 2014, Cilt: 11 Sayı: 2, 10 - 15, 01.10.2014

Öz

In this research, Sivas province divided into four agro-ecological zones (I, II, III and IV) in terms of climate, land form, soil type and land cover. The face-to-face interviews were conducted with a total of 663 families in the 85 villages in order to determine the general structure of backyard poultry in the Sivas. Although women are determined as the primary factor at the rate of 65.6% in feeding-watering, they have a role in the product sales only 34.0% while man have 57.8%. The hens of agro–ecological zones are grouped as white, brown, black, and mixed according to feather colour and the average values of regions are calculated as 3.40, 4.78, 4.25, and 3.85 units/farm, respectively. Significant differences were found between regions in terms of the number of mixed coloured and brown coloured hens. Live weight and egg production were not affected by regional differences and mean live weight and egg weight was founded as 2.17 kg and 58.45 g, respectively. Egg production in the regions I, II, III and IV were determined as 82.35, 89.32, 64.13, and 78.66 units/year, respectively. There was no difference among the regions. It was determined that round type drinkers were used at the rate of 43.3%. Widely used cereal in feeding of chickens is wheat (89.9%) followed by mixed feed (5.3%). The 41.24% of total eggs produced is consumed in the farm, 23.20% are served, and 33.57% are sold. Education and health studies to be conducted in the local backyard poultry will help in the short term to the achievement of the organic standards.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA49KN85RA
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Hasan Eleroğlu Bu kişi benim

Arda Yıldırım Bu kişi benim

Ahmet Şekeroğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Eleroğlu, H., Yıldırım, A., & Şekeroğlu, A. (2014). The Structure of Backyard Poultry in the Sivas Agro-Ecological Sub-Regions. Journal of Poultry Research, 11(2), 10-15.
AMA Eleroğlu H, Yıldırım A, Şekeroğlu A. The Structure of Backyard Poultry in the Sivas Agro-Ecological Sub-Regions. JPS. Ekim 2014;11(2):10-15.
Chicago Eleroğlu, Hasan, Arda Yıldırım, ve Ahmet Şekeroğlu. “The Structure of Backyard Poultry in the Sivas Agro-Ecological Sub-Regions”. Journal of Poultry Research 11, sy. 2 (Ekim 2014): 10-15.
EndNote Eleroğlu H, Yıldırım A, Şekeroğlu A (01 Ekim 2014) The Structure of Backyard Poultry in the Sivas Agro-Ecological Sub-Regions. Journal of Poultry Research 11 2 10–15.
IEEE H. Eleroğlu, A. Yıldırım, ve A. Şekeroğlu, “The Structure of Backyard Poultry in the Sivas Agro-Ecological Sub-Regions”, JPS, c. 11, sy. 2, ss. 10–15, 2014.
ISNAD Eleroğlu, Hasan vd. “The Structure of Backyard Poultry in the Sivas Agro-Ecological Sub-Regions”. Journal of Poultry Research 11/2 (Ekim 2014), 10-15.
JAMA Eleroğlu H, Yıldırım A, Şekeroğlu A. The Structure of Backyard Poultry in the Sivas Agro-Ecological Sub-Regions. JPS. 2014;11:10–15.
MLA Eleroğlu, Hasan vd. “The Structure of Backyard Poultry in the Sivas Agro-Ecological Sub-Regions”. Journal of Poultry Research, c. 11, sy. 2, 2014, ss. 10-15.
Vancouver Eleroğlu H, Yıldırım A, Şekeroğlu A. The Structure of Backyard Poultry in the Sivas Agro-Ecological Sub-Regions. JPS. 2014;11(2):10-5.

Creative Commons License
Bu ürün Creative Commons Attribution 4.0 tarafından lisanslanmıştır.


Basılı ISSN:1302-3209 - Çevrimiçi ISSN:2147-9003

Tavukçuluk Araştırma Dergisi, aşağıda verilen Alan Endeksleri tarafından taranmaktadır

14964166171665216684166851668616687


166881668916692


1669016691