Bu araştırma, Bingöl ili köy tavukçuluğunun yapısını incelemek, sorunlarını ve çözüm yollarını ortaya koymak için yürütülmüştür. Çalışmanın materyalini, Bingöl iline bağlı köylerde üreticilerle yüz yüze yapılan anketler aracılığı elde edilen veriler oluşturmuştur. Anket yapılacak olan köyler, örnek populasyonunu temsil edecek şekilde, basit tesadüfî örnekleme yöntemiyle seçilmişlerdir. Üreticilere uygulanan anketlerde, üreticilerin sosyo-ekonomik durumları, köy tavuğu yetiştirme amaçları, bakım-besleme düzeyi, barınak bilgileri ve üretici sorunlarının saptanması amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, üreticilerin % 75.7’si erkek, %24.3’ü bayan olup, yaş ortalaması 45.2 olarak belirlenmiştir. Hastalıklar daha çok Eylül-Kasım aylarında görülmekte (%40.4) ve hastalık görülme oranı %53.2 olarak tespit edilmiştir. Kümes hayvanlarının beslenmesinde konsantre yemin hemen hemen hiç kullanılmadığı sonucu bulunmuştur. Beslemede daha fazla artıklar (%91), otlatma (%59) ve dane yem (%28.2) kullanılmaktadır. Sonuç olarak, yetiştiricilere hastalıklarla mücadele konusunda uzman kişi ve kurumlar aracılığıyla gerekli bilgi ve desteğin verilmesi gerekmektedir
This research was conducted to examine the structure of backyard poultry in Bingöl province, and to demonstrate its problems and the solutions. Study material consisted of the data obtained through face-to-face surveys with producers in the villages of Bingöl province. The villages were selected by by simple random sampling method to represent sample population, it was aimed, in the surveys conducted for manufacturers, to determine socio-economic status of the producers, their objectives for raising village chicken , management level , knowledge about housing system and manufacturer problems . According to the results, 75.7% of producers are male, while 24.3% are female. The average ages of producers are calculated as 45.2. Diseases are seen mostly in September-November (40.4%) and disease incidence was determined to be 53.2%. It was found out that concentrate feed was almost never used in poultry feeding in the villages. It was confirmed that mostly wastes and/or byproduct feeds (91%) pasture (59%) and grains (28.2%) were used in poultry feeding. As a result, it is necessary to give information and to support through experts and institutions about fighting against the disease to the growers.
Diğer ID | JA83UD49ZJ |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 12 Sayı: 2 |
204x63
This work is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License
Print ISSN:1302-3209 - Online ISSN:2147-9003
Journal of Poultry Research is indexed by the following national and international scientific indexing services