BibTex RIS Kaynak Göster

Yumurtacı Damızlık Rasyonlarına İlave Edilen Farklı Yağların Performans, Kuluçka Özellikleri ve Civciv Kalitesine Etkileri

Yıl 2015, Cilt: 12 Sayı: 2, 18 - 22, 01.10.2015

Öz

Bu çalışmada yumurtacı damızlık rasyonlarına ilave edilen ayçiçeği, soya ve lesitini alınmış soya yağlarının yumurta verimi, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, canlı ağırlık, yumurta ağırlığı, yumurta sarı oranı, yumurta yağ asitleri ve lesitin düzeyleri ile kuluçka özellikleri ve civciv kalitesi üzerine olan etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde mevcut 20 haftalık yaştaki 168 adet BAR I ana hattına ait yumurtacı damızlıklar ile 18 adet RIR I baba hattına ait horozlar kullanılmıştır. Tavuklar her birinde 7 hayvan bulunan 8 tekerrürlü 3 gruba rastgele dağıtılmıştır. Deneme grubu rasyonlarına %3 ayçiçek yağı, %3 soya yağı ve %3 lesitini alınmış soya yağı ilave edilmiştir. Deneme 20 haftalık yaştan itibaren 40 haftalık yaşa kadar devam etmiştir. Deneme sonunda farklı yağ kaynakları ilavesinin yumurta verimi, yumurta sarı oranı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, canlı ağırlık bakımından istatistik anlamda önemli bir fark (P>0.05) görülmemiştir. Yumurta ağırlığı, yumurta lesitin ve linolenik asit düzeyleri bakımından incelenen gruplardaki farklılık istatistiki açıdan önemli (P<0.05) bulunmuştur. Her bir deneme grubundaki damızlıklardan 36 haftalık yaşta elde edilen yumurtalarda kuluçka randımanı, çıkış gücü, döllülük oranı, embriyonik ölüm bakımından istatistik anlamda önemli bir fark gözlenmezken (P>0.05), lesitini alınmış soya yağı ile beslenen grupta civciv ağırlığı istatistik bakımdan önemli düzeyde yüksek (P<0.05) belirlenmiştir. Sonuç olarak piyasada satılan degummed soya yağlarında tam olarak lesitinin alınamadığı bu nedenle performans ile kuluçka sonuçlarında önemli bir değişiklik gözlenmediği düşünülmektedir

Effects of Different Oils in Breeding Layer Diets on Performance, Hatchery Characteristics and Chick Quality

Yıl 2015, Cilt: 12 Sayı: 2, 18 - 22, 01.10.2015

Öz

The purpose of the study was to determine the effects of dietary sunflower seed, crude soybean and degummed soybean oils of layer breeders on the egg production, feed intake, feed to gain ratio, body weight, egg weight, yolk ratio, egg fatty acids, lecithin level, hatchability and chick quality were determined. In the study, totally 18 cockerel and 168 layer breeders aged 20 weeks (bred by Poultry Research Institute) were used in this study. Layer breeder hens were randomly distributed into 3 treatments consisting of 8 replicates with 7 hens in each. 3% sunflower seed oil, 3% crude soybean oil and 3% degummed soybean oil were added to the diets of the treatments. The experiment was continued until the age of 40 weeks from 20 weeks of age. At the end of the study, egg production, yolk rate, feed intake, feed to gain ratio and body weight were not statistically significant in the groups. Egg weight, lecithin and linolenic acid levels in eggs were statistically significant in the examined groups. Hatchability, hatchability of fertile eggs, fertility rate and embryonic mortality were not statistically significant in each treatment group of breeders from 36 weeks of age, while chick weight was higher in the group were fed the degummed soybean oil among examined groups. As a result, it is considered that significant differences were not seen in performance and hatchery characteristics because the extraction of lecithin was not done fully in degummed soybean meal sold in market.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA46HM85KG
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Züleyha Kahraman Bu kişi benim

Şahnur Demirtaş Bu kişi benim

Şermin Yurtoğulları Bu kişi benim

Ebru Onbaşılar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 12 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kahraman, Z., Demirtaş, Ş., Yurtoğulları, Ş., Onbaşılar, E. (2015). Effects of Different Oils in Breeding Layer Diets on Performance, Hatchery Characteristics and Chick Quality. Journal of Poultry Research, 12(2), 18-22.
AMA Kahraman Z, Demirtaş Ş, Yurtoğulları Ş, Onbaşılar E. Effects of Different Oils in Breeding Layer Diets on Performance, Hatchery Characteristics and Chick Quality. JPS. Ekim 2015;12(2):18-22.
Chicago Kahraman, Züleyha, Şahnur Demirtaş, Şermin Yurtoğulları, ve Ebru Onbaşılar. “Effects of Different Oils in Breeding Layer Diets on Performance, Hatchery Characteristics and Chick Quality”. Journal of Poultry Research 12, sy. 2 (Ekim 2015): 18-22.
EndNote Kahraman Z, Demirtaş Ş, Yurtoğulları Ş, Onbaşılar E (01 Ekim 2015) Effects of Different Oils in Breeding Layer Diets on Performance, Hatchery Characteristics and Chick Quality. Journal of Poultry Research 12 2 18–22.
IEEE Z. Kahraman, Ş. Demirtaş, Ş. Yurtoğulları, ve E. Onbaşılar, “Effects of Different Oils in Breeding Layer Diets on Performance, Hatchery Characteristics and Chick Quality”, JPS, c. 12, sy. 2, ss. 18–22, 2015.
ISNAD Kahraman, Züleyha vd. “Effects of Different Oils in Breeding Layer Diets on Performance, Hatchery Characteristics and Chick Quality”. Journal of Poultry Research 12/2 (Ekim 2015), 18-22.
JAMA Kahraman Z, Demirtaş Ş, Yurtoğulları Ş, Onbaşılar E. Effects of Different Oils in Breeding Layer Diets on Performance, Hatchery Characteristics and Chick Quality. JPS. 2015;12:18–22.
MLA Kahraman, Züleyha vd. “Effects of Different Oils in Breeding Layer Diets on Performance, Hatchery Characteristics and Chick Quality”. Journal of Poultry Research, c. 12, sy. 2, 2015, ss. 18-22.
Vancouver Kahraman Z, Demirtaş Ş, Yurtoğulları Ş, Onbaşılar E. Effects of Different Oils in Breeding Layer Diets on Performance, Hatchery Characteristics and Chick Quality. JPS. 2015;12(2):18-22.

Creative Commons License
Bu ürün Creative Commons Attribution 4.0 tarafından lisanslanmıştır.


Basılı ISSN:1302-3209 - Çevrimiçi ISSN:2147-9003

Tavukçuluk Araştırma Dergisi, aşağıda verilen Alan Endeksleri tarafından taranmaktadır

14964166171665216684166851668616687


166881668916692


1669016691