Bu araştırmada; A1, A2 ve A3 kodlu, broyler
büyük ebeveyn (BE) ana soylarının kısmi verimleri (28-44 hafta) baba familyası
düzeyinde belirlenmiştir. Her ebeveyn soyundan 14 olmak üzere, toplamda 42 baba
familyasına ait dişilerin verileri kullanılmıştır. Bu süreçte; Canlı Ağırlık
(CA), Yaşam Gücü (YG,%), Yumurta Verimi (YV) [kuluçkalık ve toplam; adet
ve %,Tavuk-Gün (TG) ve Tavuk-Kümes
(TK)], Yumurta Ağırlığı (YA) ve Yumurta Kütlesi (YK), Yem Tüketimi (YT) ve Yem
Değerlendirme Sayısı (YDS) verileri elde edilmiştir. Bu veriler istatistik
analize tabi tutularak, ortalamalar karşılaştırılmıştır. Ebeveyn soyları
arasındaki CA (28-44. Hf) ve YG bakımından farklılıklar önemsiz çıkmıştır.
Günlük YT (g/tav/gün), toplam YT (kg/tavuk)
ve YDS bakımından soylar arasındaki farklılıklar önemli (P<0.01) bulunmuştur. Günlük YT ve toplam
YT bakımında A1 hattı diğerlerinden daha geri (P<0.01) değer göstermiştir.
Kuluçkalık ve toplam YV için YDS değerleri bakımından hatlar arası farklılıklar
önemli (P<0.01) bulunmuştur. A1 hattı A2 ve A3 hatlarına göre daha düşük (iyi)
(P<0.01) YDS değeri göstermiştir. Her iki YDS değeri bakımından A1 hattı ile
A3 hattı benzer, A1 ve A2 hatları arasındaki farklar A1 lehine önemli
(P<0.01) bulunmuştur. Ortalama YA ve YK bakımından hatlar arası farklılıklar
önemli (P<0.01) bulunmuştur. Her iki kıstas için A1 ve A3 hatları A2’den
daha yüksek (P<0.01) değer göstermişlerdir. Kuluçkalık ve toplam YV için
hatlar arasındaki farklılıklar önemli (P<0.01) bulunmuştur. Bu özellikler
için A1 ve A3 arasındaki farklar önemsiz çıkarken, A1 ile A2 arasındaki farklar
A1 lehine önemli (P<0.01) bulunmuştur. Kuluçkalık ve toplam YV, YDS
değerleri ve diğer özellikler dikkate alındığında A1 soyunun diğer ikisine (A2
ve A3) nazaran daha iyi olduğu söylenebilir.
Broyler ebeveyn soyu kuluçkalık yumurta verimi yem tüketimi ve yem çevirimi yumurta ağırlığı yumurta kütlesi
In this research, partial production (28-44 wks.) data of
A1, A2 and A3 grand parent (GP) female strains were determined at the sir
family level. Totally 42 sir family data, each strain having 14 families, were
used in the study. During this period, Live Weight (LW), Livability, Egg
Production (EP) [hatchingand total; % and number, hen-day (HD) and hen housed
(HH)], Egg Wight (EW), EggMass (EM, kg/perhen), Feed Consumption (FC, daily
g/hen/day and total kg/hen) and Feed Conversion Ratio (FCR) data were obtained.
These data were analyzed statistically (one way), means were compared (LSD) and
there sults examined.
Differences between parents for LW (28 and 44 wks) and liveability were
not statistically significant. With respect to daily and total FC, and FCR for
hatching and total egg, the difference betweens trains were found significantly
(P<0.01) different. For FC (daily and total), A1 strain showed higher
(P<0.01) values than the two others. With respect to FCR for hatching and
total egg, the differences between the strains were found statistically
significant (P<0.01). A1 strain were showed lower (better) (P<0.01) FCR,
as to the A2 and A3 strains. With respect to both FCR, while difference between
A1 and A3 were not significant, the differences between A1 and A2 were
statistically significant (P<0.01), on the favor of A1 strain. For both
criteria, A1 and A3 strains were showed higher (P<0.01) values then the A2
strain. For te hatching and total EP (% and number, HD and HH), the differences
between the strains were statistically significant (P<0.01). For these
properties, while the difference between A1 and A3 strains were not significant,for
A1 and A2 were found significantly different (P<0.01), on the favor of A1
strain. Considering the hatching and total EP (HD and HH), FCR and the other
properties, A1 strain is beter than the others.
Broiler parent strain hatching egg production feed consumption feed conversion ratio egg weight egg mass
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | July 26, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 16 Issue: 1 |
204x63
This work is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License
Print ISSN:1302-3209 - Online ISSN:2147-9003
Journal of Poultry Research is indexed by the following national and international scientific indexing services