İnülin, çok çeşitli gıda ve farmasötik uygulamaları olan, doğal, bitki kaynaklı bir depopolisakkaritidir ve günümüzde gıda endüstrisinde, fonksiyonel gıdaların hazırlanmasında önemli bir yere sahiptir. İnülin elde etmeye yönelik artan bir ilgi olması nedeniyle bu çalışmada Compositae ve Liliales familyalarına ait bazı bitkilerde inülin kaynaklarının araştırılması, inülin içeriklerinin belirlenmesi ve fonksiyonel özelliklerinin saptanması amaçlanmıştır. Araştırmada ayçiçeği (taç kısmı), enginar (yaprak), karahindiba, pırasa, sarımsak, soğan ve yer elmasında inülin varlığı tespit edilmiş ve inülin tespit edilen materyallerdeki toplam fenolik madde ve antioksidan kapasite değerleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Ek olarak materyallerin renk ve pH değerleri belirlenmiştir. Çalışılan materyaller içerisinde en yüksek inülin içeriği sarımsak örneklerinde (20.179±0.188 g/100g) tespit edilmiştir. Toplam fenolik madde ve toplam antioksidan kapasitesi arasındaki korelasyon tüm materyallerde 0.866-0.989 arasında belirlenmiştir.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
2022/56
Bu çalışma, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından 2022/56 numaralı proje ile desteklenmiştir.
Inulin is a natural, plant-derived storage polysaccharide with a wide range of food and pharmaceutical applications, and today it has an important place in the food industry in the preparation of functional foods. Due to the increasing interest in obtaining inulin, this study aimed to investigate the sources of inulin in some plants belonging to the Compositae and Liliales families, to determine their inulin contents, and functional properties. In this study, the presence of inulin was determined in sunflower (crown part), artichoke (leaf), dandelion, leek, garlic, onion, and Jerusalem artichoke. Additionally, the relationship between total phenolic substances and antioxidant capacity values in products where inulin was detected was investigated. In addition, the color and pH values of the materials were determined. The highest inulin content among the studied materials was determined in garlic samples (20.179±0.188 g/100g). The correlation between total phenolic substances and total antioxidant capacity was determined between 0.866 and 0.989 in all materials.
Tokat Gaziosmanpasa University
2022/56
This study was supported by Tokat Gaziosmanpasa University Scientific Research Projects Coordination Office with project number 2022/56.
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Gıda Mühendisliği |
| Bölüm | Araştırma Makaleleri |
| Yazarlar | |
| Proje Numarası | 2022/56 |
| Erken Görünüm Tarihi | 12 Mayıs 2025 |
| Yayımlanma Tarihi | 3 Haziran 2025 |
| Gönderilme Tarihi | 18 Nisan 2025 |
| Kabul Tarihi | 12 Mayıs 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 2025 Sayı: 22 |