Kişniş (Coriandrum sativum L.), Apiaceae familyasına ait bir bitki olup, tıbbi ve besin olarak kullanımı M.Ö. 1500’lere uzanır ve günümüzde de halk arasında ilaç olarak kullanımı oldukça yaygındır. Bu bitkinin tüm kısımları fakat özellikle de meyvesi baharat olarak yemeklerde sıkça kullanılır. Bitkinin meyvesi de Türkçede “kişniş” olarak adlandırılmaktadır. İnsan sağlığına zararı olmayan ve uzun bir geçmişi olan kişnişin uçucu yağı, yemeklerde aroma verici ya da koruyucu, farmasötik ürünlerde terapötik ajan (antimikrobiyal, antimutajenik, antihelmintik, antikonvülzan, diüretik, gastrik mukoza koruyucu), parfümeride de koku verici olarak kullanılmaktadır. Bu derleme ile, kişnişin botanik ve kimyasal özellikleri, geleneksel kullanımı, biyolojik aktivitesi ve tarihinin incelenmesi amaçlanmaktadır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Pharmaceutical Botany |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Publication Date | June 27, 2025 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 22 Issue: 1 |