Research Article
BibTex RIS Cite

Year 2025, Volume: 7 Issue: 2, 344 - 355, 30.06.2025
https://doi.org/10.56639/jsar.1689405

Abstract

References

  • Acar, G., & Pepe, H. (2011). Nutritional knowledge and habits of boxers. Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 13(1), 12-19.
  • Akay, G., & Öksüz, A. (2024). Sustainability in athlete nutrition. Food and Health, 10(2), 169–177. https://doi.org/10.3153/FH24016
  • Akıl, C. (2007). Dayanıklılık sporcularının beslenme bilgi düzeylerinin belirlenmesi [Yayınlanmamış Yüksek lisans tezi]. Selçuk Üniversitesi.
  • Akyol, P., & İmamoğlu, O. (2020). Üniversite öğrencilerinde cinsiyete göre beslenme alışkanlıkları. Beslenme ve Diyetetik Dergisi, 48(2), 123–134.
  • Altundağ, Ö. Ö., & Payas, D. (2021). Özel sporcu grupları ve beslenme önerileri. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 1(2), 115–125.
  • Baykara, C., Cana, H., Sarıkabak, M., & Aydemir, U. (2019). Beslenme ve sporcu beslenmesi. In G. Hergüner (Ed.), Her yönüyle spor (ss. 65–100). Güven Plus Grup A.Ş. Yayınları.
  • Bayrakdar, A., & Zorba, E. (2020). Egzersiz ve beslenme, Akademisyen Yayınevi.
  • Benardot, D. (2011). Advanced Sports Nutrition. Human Kinetics.
  • Bilgiç, P., Hamamcılar, O., & Bilgiç, C. (2011). Nutritional knowledge and practices of athletes. Nutrition and Diet Journal, 39(1–2), 37–45.
  • Çelebi, G. D. (2019). Examining the nutritional knowledge levels and habits of amateur and professional athletes by sport [Unpublished Master’s thesis]. Kahramanmaraş Sütçü İmam University.
  • Colombani, P. C., Manhart, C., & Mettler, S. (2013). Carbohydrates and exercise performance in non-fasted athletes: A systematic review of studies mimicking real-life. Nutrition Journal, 12, 16. https://doi.org/10.1186/1475-2891-12-16
  • Dunford, M., & Doyle, J. A. (2008). Nutrition for sport and exercise (pp. 57–414). Belmont, CA: Wadsworth, Cengage Learning.
  • Ersoy, G. (2014). Aktif kişiler ve sporcular için sıvı desteğinin hidrasyonun önemi. Punto Tasarım Matbaacılık.
  • Field, A. (2013). Discovering statistics using IBM SPSS statistics (4th ed.). Sage Publications.
  • Filiz, S. D. (2023). Sporcu beslenmesinde yağ alımının önemi. Türkiye Klinikleri Nutrition and Dietetics - Special Topics, 9(2), 72–76.
  • Gençoğlu, C., Demir, S. N., & Demircan, F. (2021). Sporda beslenme ve ergojenik destek ürünleri: bir geleneksel derleme. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 23(4), 56-99.
  • Gill, A., Meena, G. S., & Singh, A. K. (2023). Snack bars as functional foods: A review. The Pharma Innovation Journal, 11(3), 1324–1331.
  • Gökensel, P. (2019). Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Voleybol Federasyonu oyuncularının beslenme davranışları ve beslenme durumlarının değerlendirilmesi. Spor Bilimleri Dergisi, 7(1), 45–56.
  • Gönenç Solsun, B. (2021). Aksaray Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinde sporcu beslenmesi bilgi düzeyi ve beslenme alışkanlıkları ile ilişkili etmenler [Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Necmettin Erbakan Üniversitesi.
  • Güner, R. (2002). Egzersize hormonal uyumlar. In E. Ergen (Ed.), Egzersiz Fizyolojisi (Genişletilmiş 7. baskı, ss. 83–94). Nobel Yayın Dağıtım.
  • Güneşliol, B. E. (2019). Amerikan futbolu sporcularının beslenme alışkanlıkları ve vücut kompozisyonlarının değerlendirilmesi [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Acıbadem Üniversitesi.
  • Kafkas, M. E., Demirtaş, E., & Kafkas, A. (2017). Anabolik etkiye sahip besin destekleri: Potansiyel mekanizmalar ve kas gelişimi. İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 4(2), 48–56.
  • Karabudak, E. (2012). Vejetaryen beslenme. Ankara: Sağlık Bakanlığı.
  • Karasar, N. (2012). Bilimsel araştırma yöntemi (23. baskı). Nobel Yayıncılık.
  • Kizen, A. (2019). Sağlıklı beslenme ve sporcular için beslenme uygulamaları. Kizen Yayınları.
  • Martínez-González, M. A., Gea, A., Ruiz-Canela, M., & Toledo, E. (2022). Cooking methods and their relationship with anthropometrics and cardiovascular risk factors among older Spanish adults. Nutrients, 14(17), 3531. https://doi.org/10.3390/nu14173531
  • Öztürk, T. (2017). General nutritional habits, knowledge, views, and attitudes of individuals attending gyms regarding supplemented foods and dietary supplements [Unpublished Master’s thesis]. İstanbul Gelişim University.
  • Rolls, B. J. (2014). What is the role of portion control in weight management? International Journal of Obesity, 38(S1), S1–S8. https://doi.org/10.1038/ijo.2014.82
  • Şener, O. A. (2015). Elit Kadın Ve Erkek Haltercilerin Beslenme Alışkanlıkları İle Kilo Ayarlama Ve Performans İlişkisi [Yayınlanmamış Doktora tezi]. Selçuk Üniversitesi.
  • Siegel, S., & Castellan, N. J. (1988). Nonparametric statistics for the behavioral sciences (2nd ed.). McGraw-Hill.
  • Uzundiz, K., Sezer, S. Y., & Taşkıran, M. Y. (2022). Profesyonel Sporcuların Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi. Sağlık ve Spor Bilimleri Dergisi, 5(1), 7-16.
  • Yaman, M., & Uğur, H. (2022). Metabolizma ve beslenme biyokimyası. In M. Tayar & A. Yıbar (Eds.), A'dan Z'ye Beslenme (pp. 143–182). Dora Yayıncılık.
  • Yaman, M., Yıldırım, H., Tanyıldız, S., & Tuna, B. H. (2022). Vitaminler. In M. Tayar & A. Yıbar (Eds.), A'dan Z'ye Beslenme (pp. 183–204). Dora Yayıncılık.
  • Yılmaz, İ. (2022). Menü planlama ve özel menüler kitabı. Akademisyen Kitabevi.
  • Yücel, B. (2015). Sağlık çalışanlarının beslenme alışkanlıkları ve beslenme bilgi düzeylerinin incelenmesi [Yayımlanmış yüksek lisans tezi]. Başkent Üniversitesi.

Evaluation of Menus for Athlete Nutrition in Coastal Beach Cafés Operated by Municipalities and Proposal of Alternative Menus: The Case of Trabzon Province

Year 2025, Volume: 7 Issue: 2, 344 - 355, 30.06.2025
https://doi.org/10.56639/jsar.1689405

Abstract

This study assesses the nutritional suitability of menus in coastal beach cafés operated by Trabzon municipality for athletes. Athlete nutrition strategically manages nutrient intake to optimize performance and recovery. A survey with 175 randomly selected students from Trabzon University's Faculty of Sports Sciences evaluated demographic data, food preferences, and menu suitability perceptions. Analysis used SPSS 21.0.
Findings indicated 63.4% male participants, mainly football players (42.9%). Fruits were popular snacks. Males preferred protein shakes and sports drinks; females favored herbal teas. Protein bars and carbohydrate gels were widely consumed, especially by males and athletes aged 21–23. Fatty foods were largely avoided; females were less restrictive with caffeine. The study concluded current café offerings inadequately address athletes' nutritional requirements, recommending increased menu variety with protein bars, sports drinks, and healthy snacks for enhanced athlete performance and recovery.

References

  • Acar, G., & Pepe, H. (2011). Nutritional knowledge and habits of boxers. Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 13(1), 12-19.
  • Akay, G., & Öksüz, A. (2024). Sustainability in athlete nutrition. Food and Health, 10(2), 169–177. https://doi.org/10.3153/FH24016
  • Akıl, C. (2007). Dayanıklılık sporcularının beslenme bilgi düzeylerinin belirlenmesi [Yayınlanmamış Yüksek lisans tezi]. Selçuk Üniversitesi.
  • Akyol, P., & İmamoğlu, O. (2020). Üniversite öğrencilerinde cinsiyete göre beslenme alışkanlıkları. Beslenme ve Diyetetik Dergisi, 48(2), 123–134.
  • Altundağ, Ö. Ö., & Payas, D. (2021). Özel sporcu grupları ve beslenme önerileri. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 1(2), 115–125.
  • Baykara, C., Cana, H., Sarıkabak, M., & Aydemir, U. (2019). Beslenme ve sporcu beslenmesi. In G. Hergüner (Ed.), Her yönüyle spor (ss. 65–100). Güven Plus Grup A.Ş. Yayınları.
  • Bayrakdar, A., & Zorba, E. (2020). Egzersiz ve beslenme, Akademisyen Yayınevi.
  • Benardot, D. (2011). Advanced Sports Nutrition. Human Kinetics.
  • Bilgiç, P., Hamamcılar, O., & Bilgiç, C. (2011). Nutritional knowledge and practices of athletes. Nutrition and Diet Journal, 39(1–2), 37–45.
  • Çelebi, G. D. (2019). Examining the nutritional knowledge levels and habits of amateur and professional athletes by sport [Unpublished Master’s thesis]. Kahramanmaraş Sütçü İmam University.
  • Colombani, P. C., Manhart, C., & Mettler, S. (2013). Carbohydrates and exercise performance in non-fasted athletes: A systematic review of studies mimicking real-life. Nutrition Journal, 12, 16. https://doi.org/10.1186/1475-2891-12-16
  • Dunford, M., & Doyle, J. A. (2008). Nutrition for sport and exercise (pp. 57–414). Belmont, CA: Wadsworth, Cengage Learning.
  • Ersoy, G. (2014). Aktif kişiler ve sporcular için sıvı desteğinin hidrasyonun önemi. Punto Tasarım Matbaacılık.
  • Field, A. (2013). Discovering statistics using IBM SPSS statistics (4th ed.). Sage Publications.
  • Filiz, S. D. (2023). Sporcu beslenmesinde yağ alımının önemi. Türkiye Klinikleri Nutrition and Dietetics - Special Topics, 9(2), 72–76.
  • Gençoğlu, C., Demir, S. N., & Demircan, F. (2021). Sporda beslenme ve ergojenik destek ürünleri: bir geleneksel derleme. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 23(4), 56-99.
  • Gill, A., Meena, G. S., & Singh, A. K. (2023). Snack bars as functional foods: A review. The Pharma Innovation Journal, 11(3), 1324–1331.
  • Gökensel, P. (2019). Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Voleybol Federasyonu oyuncularının beslenme davranışları ve beslenme durumlarının değerlendirilmesi. Spor Bilimleri Dergisi, 7(1), 45–56.
  • Gönenç Solsun, B. (2021). Aksaray Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinde sporcu beslenmesi bilgi düzeyi ve beslenme alışkanlıkları ile ilişkili etmenler [Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Necmettin Erbakan Üniversitesi.
  • Güner, R. (2002). Egzersize hormonal uyumlar. In E. Ergen (Ed.), Egzersiz Fizyolojisi (Genişletilmiş 7. baskı, ss. 83–94). Nobel Yayın Dağıtım.
  • Güneşliol, B. E. (2019). Amerikan futbolu sporcularının beslenme alışkanlıkları ve vücut kompozisyonlarının değerlendirilmesi [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Acıbadem Üniversitesi.
  • Kafkas, M. E., Demirtaş, E., & Kafkas, A. (2017). Anabolik etkiye sahip besin destekleri: Potansiyel mekanizmalar ve kas gelişimi. İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 4(2), 48–56.
  • Karabudak, E. (2012). Vejetaryen beslenme. Ankara: Sağlık Bakanlığı.
  • Karasar, N. (2012). Bilimsel araştırma yöntemi (23. baskı). Nobel Yayıncılık.
  • Kizen, A. (2019). Sağlıklı beslenme ve sporcular için beslenme uygulamaları. Kizen Yayınları.
  • Martínez-González, M. A., Gea, A., Ruiz-Canela, M., & Toledo, E. (2022). Cooking methods and their relationship with anthropometrics and cardiovascular risk factors among older Spanish adults. Nutrients, 14(17), 3531. https://doi.org/10.3390/nu14173531
  • Öztürk, T. (2017). General nutritional habits, knowledge, views, and attitudes of individuals attending gyms regarding supplemented foods and dietary supplements [Unpublished Master’s thesis]. İstanbul Gelişim University.
  • Rolls, B. J. (2014). What is the role of portion control in weight management? International Journal of Obesity, 38(S1), S1–S8. https://doi.org/10.1038/ijo.2014.82
  • Şener, O. A. (2015). Elit Kadın Ve Erkek Haltercilerin Beslenme Alışkanlıkları İle Kilo Ayarlama Ve Performans İlişkisi [Yayınlanmamış Doktora tezi]. Selçuk Üniversitesi.
  • Siegel, S., & Castellan, N. J. (1988). Nonparametric statistics for the behavioral sciences (2nd ed.). McGraw-Hill.
  • Uzundiz, K., Sezer, S. Y., & Taşkıran, M. Y. (2022). Profesyonel Sporcuların Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi. Sağlık ve Spor Bilimleri Dergisi, 5(1), 7-16.
  • Yaman, M., & Uğur, H. (2022). Metabolizma ve beslenme biyokimyası. In M. Tayar & A. Yıbar (Eds.), A'dan Z'ye Beslenme (pp. 143–182). Dora Yayıncılık.
  • Yaman, M., Yıldırım, H., Tanyıldız, S., & Tuna, B. H. (2022). Vitaminler. In M. Tayar & A. Yıbar (Eds.), A'dan Z'ye Beslenme (pp. 183–204). Dora Yayıncılık.
  • Yılmaz, İ. (2022). Menü planlama ve özel menüler kitabı. Akademisyen Kitabevi.
  • Yücel, B. (2015). Sağlık çalışanlarının beslenme alışkanlıkları ve beslenme bilgi düzeylerinin incelenmesi [Yayımlanmış yüksek lisans tezi]. Başkent Üniversitesi.
There are 35 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Sports and Recreation
Journal Section Research Articles
Authors

Tuğçe Kranda 0009-0001-0501-0238

Buket Özdemir Işık 0000-0003-1617-8084

Nurgül Akbulut 0009-0008-7792-8751

Early Pub Date June 25, 2025
Publication Date June 30, 2025
Submission Date May 2, 2025
Acceptance Date June 25, 2025
Published in Issue Year 2025 Volume: 7 Issue: 2

Cite

APA Kranda, T., Özdemir Işık, B., & Akbulut, N. (2025). Evaluation of Menus for Athlete Nutrition in Coastal Beach Cafés Operated by Municipalities and Proposal of Alternative Menus: The Case of Trabzon Province. Journal of Sport for All and Recreation, 7(2), 344-355. https://doi.org/10.56639/jsar.1689405

Creative Commons Lisansı

Articles published by Journal Sports for All and Recreation is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) License.