Modernism is a movement that is the expression of the changes that took place in the West, and the emergence of changes in life is expressed as "modernity", and the theoreticalization of this process is expressed as "modernism". Modernism, especially as a philosophical, artistic and social movement that emerged in the 19th century, can be expressed as an approach that tries to replace the ordinary with the new. It can also be considered as a secular, humanist, scientific, worldly, rational and progressive perspective in the context of the development of thought structures that emerged in the Enlightenment process.
The perception of modernization is generally handled in the works of Nilüfer Göle, in particular Turkish modernization, and the subject is examined within the framework of a new modernism approach. As an alternative to the current understanding of modernism, it focuses on examining the development of societies that are characterized as traditional, and the case of a more specific modernism is discussed. In Göle's works, especially the social decay created and exposed by modernization is discussed in the context of Turkish modernism and its differences with the West are highlighted. In general, the "non-Western modernism" approach draws attention in his works. In this study, the foundations of modernism are generally discussed within the framework of Nilüfer Göle's modernism approach.
Alternative Modernity, pluralist Modernity, Non-Western Modernity, Secularism, Globalization,
Modernizm, Batı’da gerçekleşen değişimlerin ifadesi olan bir akım olup yaşamda değişimlerin ortaya çıkması “modernlik”, bu sürecin teorik hale gelmesi “modernizm” biçiminde ifade edilmektedir. Modernizm özellikle 19. yüzyılda ortaya çıkan felsefi, sanatsal ve toplumsal bir akım olarak alışılmışın yerine yeniyi koymaya çalışan bir yaklaşım olarak ifade edilebilir. Aydınlanma sürecinde ortaya çıkan düşünce yapılarındaki gelişim bağlamında seküler, hümanist, bilimci, dünyevi, rasyonel, ilerlemeci bir bakış açısı olarak da değerlendirilebilir.
Modernleşme algısı, Nilüfer Göle’nin çalışmalarında genel itibarıyla Türk modernleşmesi özelinde ele alınmakta, yeni bir modernizm yaklaşımı çerçevesinde konu incelenmektedir. Mevcut modernizm anlayışına bir alternatif olarak geleneksel olarak nitelendirilen toplumların gelişimlerinin incelenmesi üzerinde durulmakta ve daha özel bir modernizm ortaya konulabilme durumu tartışılmaktadır. Göle’nin çalışmalarında özellikle modernleşmenin yarattığı ve maruz kaldığı toplumsal sönüşüm Türk modernizmi bağlamında ele alınmakta ve Batı ile taşıdığı farklılıklar ön plana çıkarılmaktadır. Genel olarak çalışmalarında “Batı-dışı modernizm” yaklaşımı dikkat çekmektedir. Bu çalışmada genel itibarıyla modernizmin temelleri, Nilüfer Göle’nin modernizm yaklaşımı çerçevesinde ele alınmaktadır.
Alternatif Modernlik, çoğulcu modernlik, Batı Dışı Modernlik, Sekülarizm, Küreselleşme,
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 5 Sayı: 2 |