Güncel Sayı

Cilt: 14 Sayı: 2, 31.12.2024

Yıl: 2024

İstatistik Araştırma Dergisi, yılda iki kez yayımlanan hakemli uluslararası akademik bir dergidir. İstatistik Araştırma Dergisi istatistik, ekonometri, yöneylem araştırması ve benzeri bilim dallarında araştırmaların niteliğinin yükseltilmesini, yöntem ve uygulamaların geliştirilmesini amaçlamaktadır.

Ekonometri, yöneylem araştırması ve benzeri bilim dallarında Türkçe ve İngilizce dillerinde yazılmış, araştırmaların niteliğinin yükseltilmesini, yöntem ve uygulamaların geliştirilmesini amaçlayan tüm makaleler kabul edilmektedir.

Yazım Dili
Türkçe ve İngilizce

Genel Kurallar
Atıf ve kaynakça yazılırken, APA editöryal kılavuzu dikkate alınmalıdır. Makale özeti en çok 200 kelime, tam metin ise en çok 8500 kelime olmalıdır.

Word dosyası olarak hazırlanmalıdır.

Kenar Boşlukları: Üst 2.5 cm, Alt 2.5 cm, Sol 2.5 cm, Sağ 2.5 cm, Cilt Payı 0 cm, Üst Bilgi 1.27 cm, Alt Bilgi 1.27 cm
Font: Times New Roman
Font Büyüklüğü: 10 pt
İki Yana Yaslı
Satır Aralığı 1.0
Girinti: Sol: 0 cm, Sağ: 0 cm Aralık: Önce: 6 pt, Sonra: 6 pt
İngilizce ve Türkçe Makale Başlığı
Başlıklar: Numaralı. Her Kelimenin Sadece İlk Harfi Büyük, Kalın, Aralık: Önce 12 pt Sonra 12 pt Yazar(lar)ın İsim(ler)i, Çalıştığı Kurumları ve Unvan(lar)ı
İngilizce ve Türkçe Özet: En çok 200 Kelime
İngilizce ve Türkçe Anahtar Kelimeler: 4 ile 6 arası Kelime
Ana Metin: En çok 8500 kelime
Tablolar: Aralık, Önce: 18 pt, Sonra: 6 pt
Şekiller: Aralık, Önce: 6 pt, Sonra: 18 pt
Kaynakça: APA

Tüm yazarlar yazar sıralamasını Telif Hakkı Anlaşması Formu'nda imzalı olarak belirtmek zorundadırlar. Formu indirmek için tıklayınız. Yazarlar imzalı ve taranmış formu makale yükleme esnasında sisteme yüklemelidir.

Yayın Etiği Beyanı

İstatistik Araştırma Dergisi; Yayıncılık Etik Komitesi COPE tarafından hazırlanan Dergi Editörleri için Yönerge “The COPE Code of Conduct for Journal Editors”de belirtilen ilkeleri benimsemektedir.

Yayıncılık Etiği Kurulu (COPE), AE Dergiler Dizini (DOAJ), AE Akademik Yayıncıları Derneği (OASPA) ve Dünya Tıp Editörleri Derneği (WAME) işbirliğinde hazırlanan “Akademik Yayıncılıkta Şeffaflık İlkeleri”nin 3. Sürümüne uygun ilkeleri yayın politikasına adapte etmiştir.

Yazarların Sorumlulukları

Dergide yayınlanan makalelerin sorumluluğu yazar(lar)a aittir. Gönderilen tüm makaleler orijinal, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmamalıdır.

Makalelerin bilimsel ve etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. Yazar, makalenin orijinal olduğu, daha önce başka bir yerde yayınlanmadığı ve başka bir yerde, başka bir dilde yayınlanmak üzere değerlendirmede olmadığı konusunda teminat sağlamalıdır.

Yazar(lar), kullanılan araştırma / ölçüm araçları / analizleri verilerinin kullanım hakları için gerekli izinlere sahip olduklarına dair kanıtlara sahip olmalıdır. Telife bağlı materyaller (örneğin tablolar, şekiller veya büyük alıntılar) gerekli izin ile kullanılmalıdır. Başka yazarların, katkıda bulunanların çalışmaları ya da yararlanılan kaynaklar uygun biçimde kullanılmalı ve referanslarda belirtilmelidir.

Tüm yazarlar yazar sıralamasını Telif Hakkı Anlaşması Formu'nda imzalı olarak belirtmek zorundadırlar. Formu indirmek için tıklayınız. Yazarlar imzalı ve taranmış formu makale yükleme esnasında sisteme yüklemelidir.

Her bir makale editörlerden biri ve en az iki hakem tarafından çift kör değerlendirmeden geçirilir. İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştırma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir.

Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de dahildir. Yayından çıkarmak ile; makalenin içeriğinin (html veya pdf ) çıkarılarak yerine yayın politikası gereği çıkarıldığını belirten bir yazı ve mevcut politikalara link verilmesi anlaşılmalıdır.

Editör ve Hakem Sorumlulukları

Baş editör, makaleleri, yazarların etnik kökeninden, cinsiyetinden, cinsel yöneliminden, uyruğundan, dini inancından ve siyasi felsefesinden bağımsız olarak değerlendirir. Yayına gönderilen makalelerin adil bir şekilde çift taraflı kör hakem değerlendirmesinden geçmelerini sağlar. Gönderilen makalelere ilişkin tüm bilginin, makale yayınlanana kadar gizli kalacağını garanti eder. Baş editör içerik ve yayının toplam kalitesinden sorumludur.

Baş editör; yazarlar, editörler ve hakemler arasında çıkar çatışmasına izin vermez. Hakem atama konusunda tam yetkiye sahiptir ve Dergide yayınlanacak makalelerle ilgili nihai kararı vermekle yükümlüdür.

Hakemler, yayımlanmak üzere gönderilen makalelerde hakemlik yapan araştırmacı ve bilim insanlarıdır. Hakemler incelenmek üzere gönderilen yayınları tarafsız bir şekilde ineceler ve gönderilen tüm bilginin gizliliğine uyar. Herhangi bir telif hakkı ihlali ve intihal fark etmesi durumunda editöre raporlar. Çalışma takvimine uygun hareket eder. Çalışma takvimine uyum sağlanamaması durumunda editöre bilgi verir ve gerekirse başka bir editör görevlendirilmesini ister. Hakemlerin çıkar çatışması olmamalıdır.

Yayın Politikası

Makaleler, Dergi’ye 2 hakem ve Editörün oluru ile kabul edilir. Makaleler, hakemler tarafından gizlilik ilkesi çerçevesinde ve “Hakem Değerlendirme Formu” vasıtasıyla değerlendirilir.

Dergiye gönderilen makale yayınlansın veya yayınlanmasın iade edilmez. Hakemlerden gelen raporlara göre; makaleler yayın için kabul edilebilir, makalede düzeltme, kısaltma ve ek bilgi istenebilir, makale reddedilebilir. Bütün bu kararlara göre yazar(lar)a bilgi verilir. Makale ön incelemede şekil şartlarına ve dergi içeriğine uymuyorsa hakemlere gönderilmeden yazar(lar)a iade edilir.

Dergi’de makale taslakları üzerinde hakemler ve dil editörleri tarafından belirlenen konuların, yazarları tarafından düzeltilmesi ön koşuldur. Hakem ve Dil Editörü değerlendirmeleri; Hakem Değerlendirme Formu ile yapılan tespitler yazara bildirilir. Derginin Web sayfası, içerdiği metin de dahil olmak üzere, yüksek etik ve profesyonel standartları sağlar (https://journal.tuik.gov.tr).

Dergi yılda iki kez çıkarılır.

Dergi, gerektiğinde makaleleri geri çekmek veya düzeltmek için yönergeler uygular.

Basılmış veya basılmamış olsun, diğer yazarlar tarafından bir makaleden intihal yapıldığı tespit edilen makaleler, intihal yaptırımlarına tabi olacaktır.

Etik kurul izini ve/veya yasal/özel izin alınmasının gerekip gerekmediği makalede belirtilmiş olmalıdır. Eğer bu izinlerin alınması gerekli ise, izinin hangi kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı numarası ile alındığı açıkça sunulmalıdır. Çalışma insan ve hayvan deneklerinin kullanımını gerektiriyor ise çalışmanın uluslararası deklerasyon, kılavuz vb. uygun gerçekleştirildiği beyan edilmelidir.

Açık atıflar için I4OC standartları

Dergi, referansları I4OC standartlarına uygun olarak paylaşır. I4OC standartları, referansların yapılandırılmış, ayrılabilir ve açık olmasını gerektirir.

Dergiye makale gönderimi için başvuru ve değerlendirme süreci ücretsizdir. Makale yazarları Dergi’de yayınlanacak olan makaleleri konusunda, TÜİK’ten veya Dergi Editörlüğünden herhangi bir ücret talep edemezler. Başvuru ile birlikte “Telif Hakkı Devir Formu” tüm yazarlar tarafından imzalanarak taranmış hali (pdf formatında) DergiPark sistemine yüklenir veya journal@tuik.gov.tr e-posta adresine gönderilir. Makalenin yayınlanabilmesi için tüm ortak yazarlar tarafından onaylanmış olmalıdır.