Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The effects of Turkish food culture and technological developments on the food culture

Yıl 2015, Cilt: 1 Sayı: 1, 40 - 48, 31.01.2015
https://doi.org/10.24288/jttr.202821

Öz

Eating, which is a biological need, is a part of cultural values handed down from generation to generation in addition to being a necessity for survival. People now prefer fast food or snacks which give them a feeling of satiety because dishes in Turkish cuisine are mostly difficult to make; working people have lack of time; single people live separately and urban life is challenging and busy etc. With technological developments that rapidly proceed today, some changes have been observed in food culture as in many other things. In this study, the effects of technological developments on food culture are researched.


Kaynakça

  • Abdurrezzak, A.O., (2005). Sosyo-Kültürel Bağlamda Yemek ve İletişim, Milli Folklor, 9,(67).
  • Aktaş, A. ve Özdemir, B., (2007). Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Beşirli, H., (2010). Yemek, Kültür ve Kimlik, Milli Folklor, 22,(87). Beşirli, H., (2011). Türk Kültüründe Güç, İktidar, İtaat ve Sadakatin Yemek Sembolizmi Esasında Değerlendirilmesi, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 58.
  • Beardswarth, A.ve Keil, T., (2002). Sociology of Menu. London, Routledge. Büyükuslu, A.R., (2000). Küreselleşmenin Sosyal ve Kültürel Hayata Etkisi, Küreselleşmenin İnsani Yüzü, Alfa Yayınları, İstanbul.
  • Dedeoğlu, Ö. A. ve Savaşçı, İ., (2005). Tüketim Kültüründe Beden Güzelliği ve Yemek Yeme Arzuları: Kadınların Tüketim Pratiklerine Yansıması, Ege Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 5, (12)
  • Erdem, T.N., ve Uzakgider, N., (2011). Fast-food Tüketim Tarzının Aile Fonksyonlarına Etkisi: Eskişehir Örneği, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Bursa.
  • Halıcı, N., (2009). Türk Mutfağı, İstanbul: Oğlak Yayıncılık. Haviland, W.A., (2002). Kültürel Antroploji. çev. Hüsamettin İnanç-Seda Çiftçi. İstanbul: Kaknüs Yayınları.
  • Lipson, L., (2005). Siyasetin Temel Sorunları, İstanbul:Türkiye İş Bankası Yayınları.
  • Mahiroğulları, A., (2005). Küreselleşmenin Kültürel Değerler Üzerine Etkisi, Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi,50.
  • McIntosh, A., (1996). Sociologies of Food and Nutrition, Plenum Press, New York. Sürücüoğlu, M., Akman, M., (1998). Türk Mutfağının Tarihsel Gelişimi ve Bugünkü Değişim Nedenleri, Standart Dergisi, (439): 42-53.
  • Şanlıer, N., Cömert, M., Özkaya D.F., (2012). Gençlerin Türk Mutfağına Bakış Açısı, Milli Folklor Dergisi, 24 (94).
  • Tapper, R. ve Zubaida, S., (2000). Ortadoğu Mutfak Kültürleri, İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları.
  • Tezcan, M., (2000). Türk Yemek Antropolojisi Yazıları. Ankara: T. C. Kültür Bakanlığı Yayınları: 2515.
  • Tuna, K., (2003). Küresel mi, Yerel mi: Neler oluyor Bize?, Sosyoloji Dergisi, 3,(6).
  • Tuncel, M., (2000). Fast-Food (Hızlı Yemek) Sisteminin Türk Mutfağına Uyarlanması ve Bir Uygulama, (Yüksek Lisans Tezi), Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Türk. İ. ve Şahin K., (2003). Antakya Geleneksel Yemek Kültürü, Mustafa Kemal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antropoloji ABD. (Yayımlanmış YL Tezi).

Türk yemek kültürü ve teknolojik gelişmelerin yemek kültürü üzerine etkileri

Yıl 2015, Cilt: 1 Sayı: 1, 40 - 48, 31.01.2015
https://doi.org/10.24288/jttr.202821

Öz

Biyolojik bir ihtiyaç olan yemek yeme, sadece hayatı devam ettirebilmek adına giderilmesi gereken bir zorunluluktan ziyade, kuşaktan kuşağa aktarılan kültürel değerlerin bir parçasını oluşturmaktadır. Türk Mutfağında bulunan yemeklerin genellikle uğraştırıcı ve zahmet verici yemekler olması, çalışan insanların zaman sıkıntısı yaşaması, bekârların ayrı evlerde yaşaması, yoğun kent yaşamı vb. gibi nedenler, insanları ayaküstü atıştırmalıklardan oluşan, tokluk hissi veren yiyecekleri tercih etmelerine neden olmaktadır. Günümüzde hızla ilerlemekte olan teknolojik gelişmeler ile birlikte diğer birçok şey gibi yemek kültüründe de değişiklikler olmaktadır. Bu çalışmada, Türk yemek kültürü ve beslenme alışkanlıkları ile hızla gelişen teknolojinin yemek kültürü üzerindeki etkileri incelenmiştir.

 Anahtar Sözcükler: Yemek kültürü, teknoloji ve yemek, teknolojik gelişmeler

Kaynakça

  • Abdurrezzak, A.O., (2005). Sosyo-Kültürel Bağlamda Yemek ve İletişim, Milli Folklor, 9,(67).
  • Aktaş, A. ve Özdemir, B., (2007). Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Beşirli, H., (2010). Yemek, Kültür ve Kimlik, Milli Folklor, 22,(87). Beşirli, H., (2011). Türk Kültüründe Güç, İktidar, İtaat ve Sadakatin Yemek Sembolizmi Esasında Değerlendirilmesi, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 58.
  • Beardswarth, A.ve Keil, T., (2002). Sociology of Menu. London, Routledge. Büyükuslu, A.R., (2000). Küreselleşmenin Sosyal ve Kültürel Hayata Etkisi, Küreselleşmenin İnsani Yüzü, Alfa Yayınları, İstanbul.
  • Dedeoğlu, Ö. A. ve Savaşçı, İ., (2005). Tüketim Kültüründe Beden Güzelliği ve Yemek Yeme Arzuları: Kadınların Tüketim Pratiklerine Yansıması, Ege Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 5, (12)
  • Erdem, T.N., ve Uzakgider, N., (2011). Fast-food Tüketim Tarzının Aile Fonksyonlarına Etkisi: Eskişehir Örneği, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Bursa.
  • Halıcı, N., (2009). Türk Mutfağı, İstanbul: Oğlak Yayıncılık. Haviland, W.A., (2002). Kültürel Antroploji. çev. Hüsamettin İnanç-Seda Çiftçi. İstanbul: Kaknüs Yayınları.
  • Lipson, L., (2005). Siyasetin Temel Sorunları, İstanbul:Türkiye İş Bankası Yayınları.
  • Mahiroğulları, A., (2005). Küreselleşmenin Kültürel Değerler Üzerine Etkisi, Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi,50.
  • McIntosh, A., (1996). Sociologies of Food and Nutrition, Plenum Press, New York. Sürücüoğlu, M., Akman, M., (1998). Türk Mutfağının Tarihsel Gelişimi ve Bugünkü Değişim Nedenleri, Standart Dergisi, (439): 42-53.
  • Şanlıer, N., Cömert, M., Özkaya D.F., (2012). Gençlerin Türk Mutfağına Bakış Açısı, Milli Folklor Dergisi, 24 (94).
  • Tapper, R. ve Zubaida, S., (2000). Ortadoğu Mutfak Kültürleri, İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları.
  • Tezcan, M., (2000). Türk Yemek Antropolojisi Yazıları. Ankara: T. C. Kültür Bakanlığı Yayınları: 2515.
  • Tuna, K., (2003). Küresel mi, Yerel mi: Neler oluyor Bize?, Sosyoloji Dergisi, 3,(6).
  • Tuncel, M., (2000). Fast-Food (Hızlı Yemek) Sisteminin Türk Mutfağına Uyarlanması ve Bir Uygulama, (Yüksek Lisans Tezi), Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Türk. İ. ve Şahin K., (2003). Antakya Geleneksel Yemek Kültürü, Mustafa Kemal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antropoloji ABD. (Yayımlanmış YL Tezi).
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Aydan Bekar

Egem Zağralı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Ocak 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Bekar, A., & Zağralı, E. (2015). The effects of Turkish food culture and technological developments on the food culture. Journal of Tourism Theory and Research, 1(1), 40-48. https://doi.org/10.24288/jttr.202821