Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Turist rehberlerinin sürdürülebilir turizme bakış açısı

Yıl 2016, Cilt: 2 Sayı: 2, 122 - 134, 01.07.2016
https://doi.org/10.24288/jttr.279184

Öz

Bu araştırmanın amacı, turizm sektörünün en önemli paydaşlarından olan turist rehberlerinin sürdürülebilir turizme yönelik tutumlarını ölçmektir. Araştırma evrenini Trabzon Bölgesel Turist Rehberleri Odası’na (TRO) kayıtlı eylemli turist rehberleri oluşturmaktadır. Bu kapsamda, turist rehberlerinin sürdürülebilir turizm anlayışını ortaya koymak amacıyla Arslan Ayazlar (2016) tarafından güvenilirliği ve geçerliliği kanıtlanmış Sürdürülebilir Turizm Tutum Ölçeği’nden (SUS-TAS) yararlanılmıştır. TRO’ya kayıtlı 73 eylemli rehber ile anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular neticesinde, araştırmaya katılan turist rehberlerinin sürdürülebilir turizme yönelik olumlu bakış açısına sahip oldukları anlaşılmıştır.

Kaynakça

  • Acar, V. & Tanrısevdi, A. (2015). Leadership orientations of Turkish tourist guides. International Interdisciplinary Business-Economics Advancement Conference, 26-29 Mayıs 2015 (ss.348-360), Las Vegas, Nevada, USA.
  • Alagöz, G., Güneş, E. & Uslu, A. (2015). Otel işletmeleri ve seyahat acentaları yöneticilerinin sürdürülebilir turizme bakış açısı: bir alan araştırması. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi, 6 (14), 83-98.
  • Altıntaş, V. (2010). Turizm gelişiminin yerel halkın yaşam kalitesi üzerine etkileri: Alanya bölge modeli. Yayınlanmamış doktora tezi. Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimle Enstitüsü, Antalya, Türkiye.
  • Ap, J. & Wong, K. K. F. (2001). Case study on tour guiding: Professionalism, issues and problems. Tourism Management, 22, 551-563.
  • Arslan Ayazlar, R. (2016). Sürdürülebilir turizm tutum (SUS-TAS) ölçeğinin geçerlilik ve güvenilirlik çalışması: Didim yerel halk örneği. II. Ulusal Sürdürülebilir Turizm Kongresi, 28-30 Nisan 2016 (ss.242-256), Adrasan, Antalya.
  • Artun, C. & Akbulut, O. (2015). Yönetsel bir olgu olarak sürdürülebilir turizm: Fethiye’deki yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarının görüşleri. GÜSBEED, 6 (14), 25-38. DOI: 10.17823/gusb.238
  • Aslan, Z. & Çokal, Z. (2016). Profesyonel turist rehberinin kültürel değerlere katkısına ilişkin turist algılamaları. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 4 (1),53-69.
  • Assante, L. M., Wen, H. I. & Lottig, K. J. (2012). Conceptualization of modeling resident attitudes on the environmental impacts of tourism: A case study of Oahu, Hawaii. Tourism Planning & Development, 9 (2), 101-118. DOI:10.1080/21568316.2011.631354
  • Avcıkurt, C. (2015). Turizm sosyolojisi – genel ve yapısal yaklaşım (Yenilenmiş ve Genişletilmiş 4. Baskı). Ankara, Türkiye: Detay Yayıncılık.
  • Bahar, E. (2016). Sürdürülebilir turizm gelişmesinin boyutları, sürdürülebilir gelişmenin önündeki sorunlar. II. Ulusal Sürdürülebilir Turizm Kongresi, 28-30 Nisan 2016 (ss.1-17), Adrasan, Antalya.
  • Baykal, D. & Çetin, Ö. (2012). Küreselleşme sürecinde Türkiye’de turizm ve rekabet edebilirlik. IV. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Kongresi, 12-15 Nisan 2012 (ss.126-137), Kemer, Antalya.
  • Choi, H.-S. C. & Sırakaya-Turk, E. (2005). Measuring residents’ attitude toward sustainable tourism: Development of sustainable tourism attitude scale. Journal of Travel Research, 43, 380-394. DOI: 10.1177/0047287505274651
  • Çelik, N. & Bahar, O. (2015). Sürdürülebilir turizmin talep tahminlemesi. I. Eurasia International Tourism Congress: Current Issues, Trends and Indicators (EITOC-2015), 28-30 Mayıs 2015 (ss.464-475), Konya.
  • Çetı̇nkaya, M. Y. & Öter, Z. (2016). Role of tour guides on tourist satisfaction level in guided tours and impact on re-visiting intention: A research in Istanbul. EJTHR, 7 (1), 40-54. DOI 10.1515/ejthr-2016-0005
  • Çevirgen, A., Baltacı, F. & Oku, O. (2012). Residents’ perceptions towards sustainable tourism development: The case of Alanya. 3rd International Symposium on Sustainable Development, 31 Mayıs-1 Haziran 2012 (ss.65-76), Sarajevo.
  • Değirmencioğlu, A. Ö. (2001). Fransız turistlerin Anadolu turlarında rehberlik hizmetinden tatmin düzeyleri üzerine ampirik bir inceleme. Yayınlanmamış doktora tezi. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, Türkiye.
  • Giritlioğlu, İ. & Bulut, E. (2015). Yerel halkın bakış açısına göre Gaziantep turizmi ve sürdürülebilirlik. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 5 (1), 25-31.
  • Güneş, G. (2016). Toplum temelli ekoturizm. I. Ulusal Alternatif Turizm Kongresi, 7-9 Nisan 2016 (ss.40-45), Erzincan.
  • Gürsoy, D., Uysal, M., Sirakaya-Turk, E., Ekinci, Y. & Baloğlu, Ş. (2014). Handbook of scales in tourism and hospitality research. UK: CABI Publishing. https://books.google.com.tr/books?id=l3DHBgAAQBAJ&printsec=frontcover&hl=tr#v=onepage&q&f=false adresinden alınmıştır.
  • Güzel, F. Ö. & Köroğlu, Ö. (2015). Turist rehberlerinin mesleklerine yönelik pozitif ve negatif yönlü algılarının içerik analizi yöntemi ile belirlenmesi. C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 16 (1), 155-174.
  • Howard, J., Thwaites, R. & Smith, B. (2001). Investigating the roles of the indigenous tour guide. The Journal of Tourism Studies, 12 (2), 32-39.
  • Hu W. (2007). Tour guides and sustainable development: The case of Hainan, China. Unpublished PhD Thesis. University of Waterloo, China.
  • Jensen, Q. (2010). Social mediation in remote developing world tourism locations – the significance of social ties between local guides and host communities in sustainable tourism development. Journal of Sustainable Tourism, 18 (5), 615-633.
  • Jeon, M. M., Kang, M. & Desmarais, E. (2016). Residents’ perceived quality of life in a cultural-heritage tourism destination. Applied Research Quality Life, 11, 105-123. DOI 10.1007/s11482-014-9357-8
  • Kaplan, S. (2015). Community İnvolvement and sustainability of tourism: A discussion through local community understanding in the Eastern Black Sea Region. In Ö. Özçevik, C. A. Brebbia & S. M. Şener (Edt.), Sustainable Development and Planning VII, pp.885-894, UK: WIT Press.
  • Karacan, S., Karacan, E. & Güngör, Y. (2015). Türkiye turizmine yeni bakışlar: sürdürülebilir turizm ekseninde çevre sorunları. I. Eurasia International Tourism Congress: Current Issues, Trends and Indicators (EITOC-2015), 28-30 Mayıs 2015 (ss.757-770), Konya.
  • Kargı, V. (2009). Profesyonel turizm rehberlerinin vergilendirilmesi üzerine inceleme. 10. Ulusal Turizm Kongresi, 21-24 Ekim 2009 (ss.1347-1357), Mersin.
  • Kodaş, D. (2012). Yavaş yiyecek ve sürdürülebilir turizm. IV. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Kongresi, 12-15 Nisan 2012 (ss.346-357), Kemer, Antalya.
  • Köroğlu, Ö. (2013). Turist rehberlerinin iş yaşamındaki rolleri üzerine kavramsal bir değerlendirme. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16, 91-112.
  • Köroğlu, A., Özlem K. & Sarıoğlan, M. (2007). Türk mutfağının tanıtılmasında profesyonel turist rehberlerinin rolüne ilişkin ampirik bir çalışma. 1. Ulusal Gastronomi Sempozyumu ve Sanatsal Etkinlikler, 4-5 Mayıs 2007 (ss.29-40), Antalya.
  • Köroğlu, Ö., Köroğlu, A. & Alper, B. (2012). Doğaya dayalı gerçekleştirilen turizm faaliyetleri içerisinde turist rehberlerinin rolleri üzerine bir inceleme. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14 (22), 131-139.
  • Köstekli, E., Geyik, S. & İlban, M. O. (2012). Turizmin gelişmesinde yerel halkın beklentileri: Gönen örneği. IV. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Kongresi, 12-15 Nisan 2012 (ss.384-402), Kemer, Antalya.
  • Kvasova, O. (2011). Socio-demographic determinants of eco-friendly tourist attitudes and behaviour. Tourism Today, 11, 73-95.
  • Lundberg, E. (2016). The importance of tourism impacts for different local resident groups: A case study of a Swedish seaside destination. Journal of Destination Marketing & Management. http://dx.doi.org/10.1016/j.jdmm.2016.02.002i
  • Mason, P. & J. Cheyne. (2000). Resident attitudes to proposed tourism development. Annals of Tourism Research, 27 (2), 391-411.
  • Moniz, A. I. D. de S. A. (2006). A sustentabilidade do turismo em ilhas de pequena dimensão: o Caso dos Açores. Universidade dos Açores. Universidade Dos Açores, Ponta Delgada. https://repositorio.uac.pt/bitstream/10400.3/208/1/DEG_Doutor_Ana_Isabel_Moniz.pdf adresinden alınmıştır.
  • Moyle, B. D., Weiler, B. & Croy, G. (2012). Visitors’ perceptions of tourism impacts: Bruny and Magnetic Islands, Australia. Journal of Travel Research, 52 (3), 392-406.
  • Pavlic, I. & Portolan, A. (2004). Residents’ attitudes towards the role of authenticity in sustainable tourism development. An Enterprise Odyssey. International Conference Proceedings, 1337-1350. http://search.proquest.com/docview/1566187327/fulltextPDF /1C EECE9AD28F4709PQ/1?accountid=15410 adresinden alınmıştır.
  • Pelit, E., Baytok, A. & Soybalı, H. H. (2015). Sürdürülebilir turizm mi? Turizmde sürdürülebilirlik mi? Kavramsal bir tartışma. GÜSBEED, 6 (14), 39-58. DOI: 10.17823/gusb.220
  • Rabotić, B. (2010, Mart). Tourist guides in contemporary tourism. International Conference on Tourism and Environment toplantısında sunulan bildiri, Sarajevo.
  • Randall, C. & Rollins, R. (2009). Visitor perceptions of the role of tour guides in natural areas. Journal of Sustainable Tourism, 17 (3), 357-374.
  • Ribeiro, M. A., Silva, J. A. & Valle, P. Oom do. (2014). Measuring residents’ attitude towards sustainable tourism: The validity of sustainable tourism attitude scale (SUS-TAS) in Cape Verde islands, TTRA 2014 International Conference: Tourism and the New Global Economy, 282-294. http://ttra.omnibooksonline.com/2014/57118-ttra-1.1239435/t-001-1.12 39924/f-035-1.1240101/a-035-1.1240102 adresinden alınmıştır.
  • Sarı, Y. & Yabancı, O. (2014). Sürdürülebilirlik bağlamında turizmde mevsimsellik olgusuna genel bir bakış. 9th International Conference: New Perspectives in Tourism and Hospitality, 25-27 Eylül 2014 (ss.415-430), Burhaniye, Turkey.
  • Sırakaya-Turk, E., Ekinci, Y. & Kaya, A. G. (2008). An Examination of the validity of SUS-TAS in cross-cultures. Journal of Travel Research, 46, 414-421.
  • Sırakaya-Turk, E. & Gürsoy, D. (2013). Predictive validity of the sustainable tourism attitude scale SUS-TAS. Tourism Analysis, 18 (5), 601-605.
  • Şenol, F. & Aliyev, İ. (2015). Türkiye’de Rus turist pazarına hâkim tur acentalarında istihdam edilen turist rehberleri üzerine bir inceleme. Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8, 167-181.
  • Şekerli, S. & Öter, Z. (2015). Yeşil pazarlama ve çevre yönetim sistemi belgeli konaklama işletmeleri üzerine bir araştırma. 16. Ulusal Turizm Kongresi, 12-15 Kasım 2015 (ss.518-534), Çanakkale.
  • Toker Turan, A. & Akoğlan Kozak, M. (2012). Kültür turizminin sürdürülebilirliğinde profesyonel turist rehberlerinin rolü: Ankara örneği. IV. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Kongresi, 12-15 Nisan 2012 (ss.436-549), Kemer, Antalya.
  • Vong, M., Valle, P. O. & Silva, J. A. (2013). Residents’ attitude towards sustainable tourism development in Timor-Leste. 5th Advances in Tourism Marketing Conference, 2-4 Ekim 2013 (ss.37-42), Vilamoura, Portugal.
  • Yazıcıoğlu, İ., Tokmak, C. & Uzun, S. (2008). Turist rehberlerinin rehberlik mesleğine bakışı. Üniversite ve Toplum Dergisi, 8 (2). http://www.universite-toplum.org/text.ph p3?id=367 adresinden alınmıştır.
  • Yenipınar, U. ve Eser, S. (2015). Sürdürülebilir destinasyon yönetiminde turist rehberlerinin rolü. 16. Ulusal Turizm Kongresi, 12-15 Kasım 2015 (ss.818-832), Çanakkale.
  • Yu, C-P., Chancellor, H. C. & Cole, S. T. (2011). Measuring residents’ attitudes toward sustainable tourism: A reexamination of the sustainable tourism attitude scale. Journal of Travel Research, 50 (1), 57-63.
  • Zengin, B. & Eker, N. (2014). Alternatif turizm kapsamında kültür turizminin sürdürülebilirliğinde turist rehberlerinin rolü: Bir uygulama. XIII. Geleneksel Turizm Paneli, 11 Nisan 2014, İstanbul.
  • Zhang, Y., Cole, S. T. & Chancellor, C. H. (2015). Facilitation of the SUS-TAS application with parsimony, predictive validity and global interpretation examination. Journal of Travel Research, 54 (6) 744-757.

Tourist guides’ attitude towards sustainable tourism

Yıl 2016, Cilt: 2 Sayı: 2, 122 - 134, 01.07.2016
https://doi.org/10.24288/jttr.279184

Öz

The objective of this study is to measure tourist guides’ attitude towards sustainable tourism. The research population constitute of active tourist guides, registered Trabzon Regional Chamber of Guides (TRO). Within this context, in order to put forward the tourist guides’ attitude towards sustainable tourism, Sustainable Tourism Attitude Scale  (SUS-TAS) was used, which proven reliability and validity by Arslan Ayazlar (2016). The survey was carried out with 73 active tourist guide, registered TRO. Results indicated that tourist guides have a positive approach towards sustainable tourism.


Kaynakça

  • Acar, V. & Tanrısevdi, A. (2015). Leadership orientations of Turkish tourist guides. International Interdisciplinary Business-Economics Advancement Conference, 26-29 Mayıs 2015 (ss.348-360), Las Vegas, Nevada, USA.
  • Alagöz, G., Güneş, E. & Uslu, A. (2015). Otel işletmeleri ve seyahat acentaları yöneticilerinin sürdürülebilir turizme bakış açısı: bir alan araştırması. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi, 6 (14), 83-98.
  • Altıntaş, V. (2010). Turizm gelişiminin yerel halkın yaşam kalitesi üzerine etkileri: Alanya bölge modeli. Yayınlanmamış doktora tezi. Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimle Enstitüsü, Antalya, Türkiye.
  • Ap, J. & Wong, K. K. F. (2001). Case study on tour guiding: Professionalism, issues and problems. Tourism Management, 22, 551-563.
  • Arslan Ayazlar, R. (2016). Sürdürülebilir turizm tutum (SUS-TAS) ölçeğinin geçerlilik ve güvenilirlik çalışması: Didim yerel halk örneği. II. Ulusal Sürdürülebilir Turizm Kongresi, 28-30 Nisan 2016 (ss.242-256), Adrasan, Antalya.
  • Artun, C. & Akbulut, O. (2015). Yönetsel bir olgu olarak sürdürülebilir turizm: Fethiye’deki yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarının görüşleri. GÜSBEED, 6 (14), 25-38. DOI: 10.17823/gusb.238
  • Aslan, Z. & Çokal, Z. (2016). Profesyonel turist rehberinin kültürel değerlere katkısına ilişkin turist algılamaları. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 4 (1),53-69.
  • Assante, L. M., Wen, H. I. & Lottig, K. J. (2012). Conceptualization of modeling resident attitudes on the environmental impacts of tourism: A case study of Oahu, Hawaii. Tourism Planning & Development, 9 (2), 101-118. DOI:10.1080/21568316.2011.631354
  • Avcıkurt, C. (2015). Turizm sosyolojisi – genel ve yapısal yaklaşım (Yenilenmiş ve Genişletilmiş 4. Baskı). Ankara, Türkiye: Detay Yayıncılık.
  • Bahar, E. (2016). Sürdürülebilir turizm gelişmesinin boyutları, sürdürülebilir gelişmenin önündeki sorunlar. II. Ulusal Sürdürülebilir Turizm Kongresi, 28-30 Nisan 2016 (ss.1-17), Adrasan, Antalya.
  • Baykal, D. & Çetin, Ö. (2012). Küreselleşme sürecinde Türkiye’de turizm ve rekabet edebilirlik. IV. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Kongresi, 12-15 Nisan 2012 (ss.126-137), Kemer, Antalya.
  • Choi, H.-S. C. & Sırakaya-Turk, E. (2005). Measuring residents’ attitude toward sustainable tourism: Development of sustainable tourism attitude scale. Journal of Travel Research, 43, 380-394. DOI: 10.1177/0047287505274651
  • Çelik, N. & Bahar, O. (2015). Sürdürülebilir turizmin talep tahminlemesi. I. Eurasia International Tourism Congress: Current Issues, Trends and Indicators (EITOC-2015), 28-30 Mayıs 2015 (ss.464-475), Konya.
  • Çetı̇nkaya, M. Y. & Öter, Z. (2016). Role of tour guides on tourist satisfaction level in guided tours and impact on re-visiting intention: A research in Istanbul. EJTHR, 7 (1), 40-54. DOI 10.1515/ejthr-2016-0005
  • Çevirgen, A., Baltacı, F. & Oku, O. (2012). Residents’ perceptions towards sustainable tourism development: The case of Alanya. 3rd International Symposium on Sustainable Development, 31 Mayıs-1 Haziran 2012 (ss.65-76), Sarajevo.
  • Değirmencioğlu, A. Ö. (2001). Fransız turistlerin Anadolu turlarında rehberlik hizmetinden tatmin düzeyleri üzerine ampirik bir inceleme. Yayınlanmamış doktora tezi. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, Türkiye.
  • Giritlioğlu, İ. & Bulut, E. (2015). Yerel halkın bakış açısına göre Gaziantep turizmi ve sürdürülebilirlik. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 5 (1), 25-31.
  • Güneş, G. (2016). Toplum temelli ekoturizm. I. Ulusal Alternatif Turizm Kongresi, 7-9 Nisan 2016 (ss.40-45), Erzincan.
  • Gürsoy, D., Uysal, M., Sirakaya-Turk, E., Ekinci, Y. & Baloğlu, Ş. (2014). Handbook of scales in tourism and hospitality research. UK: CABI Publishing. https://books.google.com.tr/books?id=l3DHBgAAQBAJ&printsec=frontcover&hl=tr#v=onepage&q&f=false adresinden alınmıştır.
  • Güzel, F. Ö. & Köroğlu, Ö. (2015). Turist rehberlerinin mesleklerine yönelik pozitif ve negatif yönlü algılarının içerik analizi yöntemi ile belirlenmesi. C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 16 (1), 155-174.
  • Howard, J., Thwaites, R. & Smith, B. (2001). Investigating the roles of the indigenous tour guide. The Journal of Tourism Studies, 12 (2), 32-39.
  • Hu W. (2007). Tour guides and sustainable development: The case of Hainan, China. Unpublished PhD Thesis. University of Waterloo, China.
  • Jensen, Q. (2010). Social mediation in remote developing world tourism locations – the significance of social ties between local guides and host communities in sustainable tourism development. Journal of Sustainable Tourism, 18 (5), 615-633.
  • Jeon, M. M., Kang, M. & Desmarais, E. (2016). Residents’ perceived quality of life in a cultural-heritage tourism destination. Applied Research Quality Life, 11, 105-123. DOI 10.1007/s11482-014-9357-8
  • Kaplan, S. (2015). Community İnvolvement and sustainability of tourism: A discussion through local community understanding in the Eastern Black Sea Region. In Ö. Özçevik, C. A. Brebbia & S. M. Şener (Edt.), Sustainable Development and Planning VII, pp.885-894, UK: WIT Press.
  • Karacan, S., Karacan, E. & Güngör, Y. (2015). Türkiye turizmine yeni bakışlar: sürdürülebilir turizm ekseninde çevre sorunları. I. Eurasia International Tourism Congress: Current Issues, Trends and Indicators (EITOC-2015), 28-30 Mayıs 2015 (ss.757-770), Konya.
  • Kargı, V. (2009). Profesyonel turizm rehberlerinin vergilendirilmesi üzerine inceleme. 10. Ulusal Turizm Kongresi, 21-24 Ekim 2009 (ss.1347-1357), Mersin.
  • Kodaş, D. (2012). Yavaş yiyecek ve sürdürülebilir turizm. IV. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Kongresi, 12-15 Nisan 2012 (ss.346-357), Kemer, Antalya.
  • Köroğlu, Ö. (2013). Turist rehberlerinin iş yaşamındaki rolleri üzerine kavramsal bir değerlendirme. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16, 91-112.
  • Köroğlu, A., Özlem K. & Sarıoğlan, M. (2007). Türk mutfağının tanıtılmasında profesyonel turist rehberlerinin rolüne ilişkin ampirik bir çalışma. 1. Ulusal Gastronomi Sempozyumu ve Sanatsal Etkinlikler, 4-5 Mayıs 2007 (ss.29-40), Antalya.
  • Köroğlu, Ö., Köroğlu, A. & Alper, B. (2012). Doğaya dayalı gerçekleştirilen turizm faaliyetleri içerisinde turist rehberlerinin rolleri üzerine bir inceleme. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14 (22), 131-139.
  • Köstekli, E., Geyik, S. & İlban, M. O. (2012). Turizmin gelişmesinde yerel halkın beklentileri: Gönen örneği. IV. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Kongresi, 12-15 Nisan 2012 (ss.384-402), Kemer, Antalya.
  • Kvasova, O. (2011). Socio-demographic determinants of eco-friendly tourist attitudes and behaviour. Tourism Today, 11, 73-95.
  • Lundberg, E. (2016). The importance of tourism impacts for different local resident groups: A case study of a Swedish seaside destination. Journal of Destination Marketing & Management. http://dx.doi.org/10.1016/j.jdmm.2016.02.002i
  • Mason, P. & J. Cheyne. (2000). Resident attitudes to proposed tourism development. Annals of Tourism Research, 27 (2), 391-411.
  • Moniz, A. I. D. de S. A. (2006). A sustentabilidade do turismo em ilhas de pequena dimensão: o Caso dos Açores. Universidade dos Açores. Universidade Dos Açores, Ponta Delgada. https://repositorio.uac.pt/bitstream/10400.3/208/1/DEG_Doutor_Ana_Isabel_Moniz.pdf adresinden alınmıştır.
  • Moyle, B. D., Weiler, B. & Croy, G. (2012). Visitors’ perceptions of tourism impacts: Bruny and Magnetic Islands, Australia. Journal of Travel Research, 52 (3), 392-406.
  • Pavlic, I. & Portolan, A. (2004). Residents’ attitudes towards the role of authenticity in sustainable tourism development. An Enterprise Odyssey. International Conference Proceedings, 1337-1350. http://search.proquest.com/docview/1566187327/fulltextPDF /1C EECE9AD28F4709PQ/1?accountid=15410 adresinden alınmıştır.
  • Pelit, E., Baytok, A. & Soybalı, H. H. (2015). Sürdürülebilir turizm mi? Turizmde sürdürülebilirlik mi? Kavramsal bir tartışma. GÜSBEED, 6 (14), 39-58. DOI: 10.17823/gusb.220
  • Rabotić, B. (2010, Mart). Tourist guides in contemporary tourism. International Conference on Tourism and Environment toplantısında sunulan bildiri, Sarajevo.
  • Randall, C. & Rollins, R. (2009). Visitor perceptions of the role of tour guides in natural areas. Journal of Sustainable Tourism, 17 (3), 357-374.
  • Ribeiro, M. A., Silva, J. A. & Valle, P. Oom do. (2014). Measuring residents’ attitude towards sustainable tourism: The validity of sustainable tourism attitude scale (SUS-TAS) in Cape Verde islands, TTRA 2014 International Conference: Tourism and the New Global Economy, 282-294. http://ttra.omnibooksonline.com/2014/57118-ttra-1.1239435/t-001-1.12 39924/f-035-1.1240101/a-035-1.1240102 adresinden alınmıştır.
  • Sarı, Y. & Yabancı, O. (2014). Sürdürülebilirlik bağlamında turizmde mevsimsellik olgusuna genel bir bakış. 9th International Conference: New Perspectives in Tourism and Hospitality, 25-27 Eylül 2014 (ss.415-430), Burhaniye, Turkey.
  • Sırakaya-Turk, E., Ekinci, Y. & Kaya, A. G. (2008). An Examination of the validity of SUS-TAS in cross-cultures. Journal of Travel Research, 46, 414-421.
  • Sırakaya-Turk, E. & Gürsoy, D. (2013). Predictive validity of the sustainable tourism attitude scale SUS-TAS. Tourism Analysis, 18 (5), 601-605.
  • Şenol, F. & Aliyev, İ. (2015). Türkiye’de Rus turist pazarına hâkim tur acentalarında istihdam edilen turist rehberleri üzerine bir inceleme. Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8, 167-181.
  • Şekerli, S. & Öter, Z. (2015). Yeşil pazarlama ve çevre yönetim sistemi belgeli konaklama işletmeleri üzerine bir araştırma. 16. Ulusal Turizm Kongresi, 12-15 Kasım 2015 (ss.518-534), Çanakkale.
  • Toker Turan, A. & Akoğlan Kozak, M. (2012). Kültür turizminin sürdürülebilirliğinde profesyonel turist rehberlerinin rolü: Ankara örneği. IV. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Kongresi, 12-15 Nisan 2012 (ss.436-549), Kemer, Antalya.
  • Vong, M., Valle, P. O. & Silva, J. A. (2013). Residents’ attitude towards sustainable tourism development in Timor-Leste. 5th Advances in Tourism Marketing Conference, 2-4 Ekim 2013 (ss.37-42), Vilamoura, Portugal.
  • Yazıcıoğlu, İ., Tokmak, C. & Uzun, S. (2008). Turist rehberlerinin rehberlik mesleğine bakışı. Üniversite ve Toplum Dergisi, 8 (2). http://www.universite-toplum.org/text.ph p3?id=367 adresinden alınmıştır.
  • Yenipınar, U. ve Eser, S. (2015). Sürdürülebilir destinasyon yönetiminde turist rehberlerinin rolü. 16. Ulusal Turizm Kongresi, 12-15 Kasım 2015 (ss.818-832), Çanakkale.
  • Yu, C-P., Chancellor, H. C. & Cole, S. T. (2011). Measuring residents’ attitudes toward sustainable tourism: A reexamination of the sustainable tourism attitude scale. Journal of Travel Research, 50 (1), 57-63.
  • Zengin, B. & Eker, N. (2014). Alternatif turizm kapsamında kültür turizminin sürdürülebilirliğinde turist rehberlerinin rolü: Bir uygulama. XIII. Geleneksel Turizm Paneli, 11 Nisan 2014, İstanbul.
  • Zhang, Y., Cole, S. T. & Chancellor, C. H. (2015). Facilitation of the SUS-TAS application with parsimony, predictive validity and global interpretation examination. Journal of Travel Research, 54 (6) 744-757.
Toplam 54 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Cevdet Avcıkurt

Özge Demirbulat

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Avcıkurt, C., & Demirbulat, Ö. (2016). Tourist guides’ attitude towards sustainable tourism. Journal of Tourism Theory and Research, 2(2), 122-134. https://doi.org/10.24288/jttr.279184