Araştırma Makalesi

Kadın Girişimcilerin COVİD-19 Pandemi Sürecindeki Girişimcilik Algıları: Kayseri ve Gaziantep Örneği

Cilt: 7 Sayı: 2 1 Ocak 2022
  • Tuba Büyükbeşe
  • Tuğba Dikbaş
  • İrfan Doğan
PDF İndir

Kadın Girişimcilerin COVİD-19 Pandemi Sürecindeki Girişimcilik Algıları: Kayseri ve Gaziantep Örneği

Öz

Bu çalışmanın amacı Covid-19 küresel salgınında kadın girişimcilerin, pandemi öncesi ve pandemi sürecinde girişimcilik algılarının belirlenmesi ve karşılaştırılmasıdır. Çalışmada ilk olarak Kayseri ve Gaziantep illerinde farklı sektörlerde işletmeleri olan kadın girişimcilerin pandemi öncesinde ve pandemi sürecinde girişimcilik algılarında (Kontrol Odağı, Kendine Güven, İletişim, Motivasyon boyutlarında) farklılık olup olmadığı test edilmiş, sonrasında kadınların demografik özelliklerine göre girişimcilik algılarında (alt boyutlarında) anlamlı değişim olup olmadığı araştırılmıştır. Belirlenen amaçlar doğrultusunda nicel araştırma yöntemiyle tasarlanan araştırmada, veri toplama yöntemi olarak çevrim içi anket yönteminden yararlanılmış, Girişimcilik Algısı veri toplama aracı kullanılmıştır. Çalışma 211 işletme sahibinin katılımıyla yürütülmüştür. Elde edilen veriler SPSS 21.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Kadın girişimcilerin pandemi öncesi ve pandemi sürecinde girişimcilik algıları, bireysel girişimciliğe ilişkin kontrol odakları, bireysel girişimciliğe ilişkin kendine güvenleri, bireysel girişimciliklerine ilişkin iletişimleri ve bireysel girişimciliklerine ilişkin motivasyonları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aldrich, H. (1989). Networking among women entrepreneurs. O. Hagan, C. Rivchun and D. Sexton (eds), Women-Owned Businesses, New York: Praeger, pp. 103–13.
  2. Arat, N. (1996). Women’s studies in turkey. Women's Studies Quarterly, 24(1/2), 400-411.
  3. Arıkan, S. (2004). Girişimcilik: Temel kavramlar ve bazı güncel konular. Ankara: Siyasal Kitabevi.
  4. Aşkın, E.Ö. ve Barış, S. (2016). Kadın istihdamında sosyal sermayenin etkisi: Tokat ilinde kadın girişimciler üzerine bir inceleme. Business and Economics Journal, 7(2), 63-82.
  5. Bacq, S., Geoghegan, W., Josefy, M., Stevenson, R. ve Williams, T.A. (2020). The COVID-19 virtual ıdea blitz: Marshaling social entrepreneurship to rapidly respond to urgent grand challenges. Business Horizons. 63(6), 705-723.
  6. Baumol, W. J. (1968). Entrepreneurship in economic theory. The American Economic Review, 58(2), 64-71.
  7. Brockhaus, R.H. (1980). Risk taking propensity of entrepreneursi. Academy of Management Journal, 23(3), 509-502.
  8. Brodsky, M.A. (1993). Successful female corporate managers and entrepreneurs: Similarities and differences, Group & Organisation Management, 18, 366–78.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Tuba Büyükbeşe Bu kişi benim
0000-0003-4174-9870
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

1 Ocak 2022

Gönderilme Tarihi

5 Ağustos 2021

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Büyükbeşe, T., Dikbaş, T., & Doğan, İ. (2022). Kadın Girişimcilerin COVİD-19 Pandemi Sürecindeki Girişimcilik Algıları: Kayseri ve Gaziantep Örneği. KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi, 7(2), 219-248. https://izlik.org/JA67FS76PE
AMA
1.Büyükbeşe T, Dikbaş T, Doğan İ. Kadın Girişimcilerin COVİD-19 Pandemi Sürecindeki Girişimcilik Algıları: Kayseri ve Gaziantep Örneği. KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi. 2022;7(2):219-248. https://izlik.org/JA67FS76PE
Chicago
Büyükbeşe, Tuba, Tuğba Dikbaş, ve İrfan Doğan. 2022. “Kadın Girişimcilerin COVİD-19 Pandemi Sürecindeki Girişimcilik Algıları: Kayseri ve Gaziantep Örneği”. KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi 7 (2): 219-48. https://izlik.org/JA67FS76PE.
EndNote
Büyükbeşe T, Dikbaş T, Doğan İ (01 Ocak 2022) Kadın Girişimcilerin COVİD-19 Pandemi Sürecindeki Girişimcilik Algıları: Kayseri ve Gaziantep Örneği. KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi 7 2 219–248.
IEEE
[1]T. Büyükbeşe, T. Dikbaş, ve İ. Doğan, “Kadın Girişimcilerin COVİD-19 Pandemi Sürecindeki Girişimcilik Algıları: Kayseri ve Gaziantep Örneği”, KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi, c. 7, sy 2, ss. 219–248, Oca. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA67FS76PE
ISNAD
Büyükbeşe, Tuba - Dikbaş, Tuğba - Doğan, İrfan. “Kadın Girişimcilerin COVİD-19 Pandemi Sürecindeki Girişimcilik Algıları: Kayseri ve Gaziantep Örneği”. KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi 7/2 (01 Ocak 2022): 219-248. https://izlik.org/JA67FS76PE.
JAMA
1.Büyükbeşe T, Dikbaş T, Doğan İ. Kadın Girişimcilerin COVİD-19 Pandemi Sürecindeki Girişimcilik Algıları: Kayseri ve Gaziantep Örneği. KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi. 2022;7:219–248.
MLA
Büyükbeşe, Tuba, vd. “Kadın Girişimcilerin COVİD-19 Pandemi Sürecindeki Girişimcilik Algıları: Kayseri ve Gaziantep Örneği”. KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi, c. 7, sy 2, Ocak 2022, ss. 219-48, https://izlik.org/JA67FS76PE.
Vancouver
1.Tuba Büyükbeşe, Tuğba Dikbaş, İrfan Doğan. Kadın Girişimcilerin COVİD-19 Pandemi Sürecindeki Girişimcilik Algıları: Kayseri ve Gaziantep Örneği. KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi [Internet]. 01 Ocak 2022;7(2):219-48. Erişim adresi: https://izlik.org/JA67FS76PE

Yayıncı

34781
 

Küçük Çamlıca Mh. Kısıklı Cd. No: 112/A Üsküdar / İstanbul / TÜRKİYE

 info@kadem.org.tr

 +90 (216) 325 03 07

 

download?token=eyJhdXRoX3JvbGVzIjpbXSwiZW5kcG9pbnQiOiJqb3VybmFsIiwib3JpZ2luYWxuYW1lIjoiRG9zeWEucG5nIiwicGF0aCI6IjU5ZWYvZTRhNy83YjQwLzY5ZDc4OGZlY2JhY2UwLjc2NTE4MTA1LnBuZyIsImV4cCI6MTc3NTczNjU5MSwibm9uY2UiOiI1MDUwMmVkMGZiY2ZkNzc2MWY5YzFjZThmMjE3NDBiNCJ9.Wnp75tPDBmUmiRJgfsZ26f3B26leqnvHb1V44fUqW_o            34783            34784                34782
 

KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi’nde yayımlanan makalelerde ifade edilen görüş ve düşünceler yalnızca yazar(lar)a aittir; editör kurulunun veya yayınevinin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir. Dergide herhangi bir ürün, hizmet veya kurum adının yer alması, derginin ya da yayınevinin bunları onayladığı veya garanti ettiği anlamına gelmez.

Bir makale ile birlikte sunulan tüm görsel materyallerin (tablolar, grafikler, fotoğraflar veya çizimler gibi) özgün olması gerekmektedir. Daha önce yayımlanmış materyallerin kullanılması durumunda, yazar(lar) hem basılı hem de çevrimiçi yayımlama için telif hakkı sahibinden yazılı izin almalı ve bu izinlerin çalışmanın Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) lisansı altında açık erişim olarak yayımlanmasına olanak tanıdığından emin olmalıdır. Bu izinleri almak yazar(lar)ın sorumluluğundadır.

KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi; başvuru, işlem veya yayımlama ücreti talep etmez. Aynı şekilde, kabul edilen veya yayımlanan çalışmalar için telif ücreti veya ödeme yapılmamaktadır. Baskı kopyası taleplerinden yazar(lar) sorumludur.

Dergi, bilimsel bilginin açık erişimini destekler.  Dergide yayımlanan tüm içerik Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) lisansı kapsamında sunulur. Bu lisans, kullanıcıların içeriği ticari olmayan amaçlarla, değiştirmeden ve yazar(lar) ile dergiye uygun atıf vererek paylaşmalarına izin verir.


 

CC BY-NC-ND 4.0 lisansı kapsamında dağıtılamayan veya ek izin gerektiren tüm materyaller (daha önce yayımlanmış görseller dâhil) için sorumluluk yazar(lar)a aittir. Ticari kullanım izinleri veya lisans istisnaları gereken durumlarda kullanıcılar doğrudan telif hakkı sahibi olan yazar(lar)a başvurmalıdır.