Güncel Sayı

Cilt: 2 Sayı: 2, 22.07.2024

Yıl: 2024

Karatekin Hukuk Dergisi (KAHD), etik ilkeler ve kurallara bağlı olarak hukuk ve hukukla ilişkilendirilebilen, disiplinler arası nitelikteki özgün ve bilimsel çalışmaların yayımlanması suretiyle ulusal ve uluslararası literatüre katkı sağlamayı amaçlamaktadır. 

Dergimizde Türkçe veya İngilizce dillerinde yazılmış olan makale, karar incelemesi, mevzuat değerlendirmesi, kitap incelemesi ve çeviriler kabul edilmektedir.

Yazım Kuralları:


1. Dergimize Gönderilen Yazılarda Aranan Önkoşullar

a. Dergimize gönderilen yazılar başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Yazarlar, Dergimize çalışmalarını göndermekle bunu taahhüt etmiş sayılır. Bu konuda ayrıca DergiPark sisteminde bulunan Etik Beyan formu yazar tarafından imzalı bir şekilde aynı sistem üzerinden Dergimize gönderilmelidir.
b. Dergimize gönderilen yazılar Turnitin intihal programı incelemesinden geçirilir. Benzerlik oranı %15’ten fazla olan çalışmalar (yazıların kaynakçası, dipnotları ve %3’ten küçük benzerlikler Turnitin incelemesinde dışarıda bırakılır) hakem incelemesine gönderilmeden reddedilir.

2. Yazıların Gönderim Şekli

a. Yazılar, sadece DergiPark sistemi üzerinden “.doc” veya “.docx” formatında iki nüsha olarak gönderilmelidir. Nüshalardan birisi isimsiz olmalı, yazar/yazarlara ilişkin bilgileri içermemelidir. DergiPark sistemi haricinde elektronik posta aracılığıyla gönderilen makaleler dikkate alınmaz.
b. DergiPark sistemi üzerinden gönderilecek yazılarda, yazara ilişkin bilgilere (unvanları, kurumları, elektronik posta adresleri, ORCID numaraları) eksiksiz olarak yer verilmelidir.
3. Dergimize Gönderilen Yazılarda Aranan Hususlar

a. Kelime Sınırları: Dergiye gönderilen yazılar, Türkçe ve İngilizce başlık, Türkçe ve İngilizce özetler, Türkçe ve İngilizce anahtar kelimeler, metin, kaynakça ve dipnotlardan oluşur. Dergiye gönderilen yazıların metin kısmı 3.000 kelimeden az ve 15.000 kelimeden fazla olmamalıdır. Özetler ve kaynakça, metin için öngörülen kelime sayısı sınırlarının hesaplanmasında dikkate alınmaz. Türkçe ve İngilizce özetlerin en az 150 kelime olması ve 250 kelimeyi geçmemesi gerekir. Anahtar kelimelerin sayısı ise 5 kelimeden az ve 10 kelimeden çok olmamalıdır.

b. Başlık ve Yazar Adı: Metnin başlığı, 14 punto tüm harfler büyük, kalın ve ortalanmış şekilde yazılmalıdır. Başlığın sağ altında yazarın adı yer almalıdır. Yazar adı, 13 punto, kalın, sağa yaslı ilk harfler büyük şekilde yazılmalıdır. Yazarın soyadının yanında (*) simgesiyle oluşturulacak dipnotta sırasıyla yazarın unvanı, kurumu, elektronik posta adresi ve ORCID numarası bulunmalıdır.

Örn.: Prof. Dr., Çankırı Karatekin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı, e-posta: ornek@karatekin.edu.tr, ORCID: 0000-0000-0000-0000

Türkçe ve İngilizce Özet ile Anahtar Kelimeler: Türkçe özet, İngilizce özet (Abstract) ve Türkçe anahtar kelimeler ve İngilizce anahtar kelimeler (Keywords) kalın ve ilk harfler büyük şekilde yazılmalıdır.

c. Metin:

1. Metin içerisinde içeri doğru girintili paragraflara yer verilmemeli, tüm paragraflar sola dayalı olmalıdır.

2. Yazıların gövde metni Times New Roman karakteri, 12 punto, 1,5 satır aralığında; dipnotlar ilgili sayfanın altında gösterilecek biçimde, Times New Roman karakteri, 10 punto, 1 satır aralığında ve kenarlara yaslı olmalıdır.

3. Başlıklar sırasıyla aşağıda gösterilen şekilde oluşturulmalıdır. 

I. BİRİNCİ DERECEDE ALT BÖLÜM

    A. İKİNCİ DERECEDE ALT BÖLÜM (A, B)

        1. Üçüncü Derecede Alt Bölüm (1, 2)

            a) Dördüncü Derecede Alt Bölüm (a, b)

                aa) Beşinci Derecede Alt Bölüm (aa, bb)

                    aaa) Altıncı Derecede Alt Bölüm (aaa, bbb)

                        aaaa) Yedinci Derecede Alt Bölüm (aaaa, bbbb)

4. Metin içerisinde kullanılacak yabancı kelimelerin italik olarak yazılması zorunludur.

5. Metin içerisinde içindekiler bölümüne yer verilmemelidir.

6. Metin içerisinde yapılacak kısaltmalar için kısaltmalar cetveli kullanılmamalı; kısaltılacak isim veya başlık metinde ilk defa kullanıldığında kısaltılmadan yazılarak, yanında parantez içinde kısaltması belirtilmelidir.

7. Dipnot ve kaynakçalarda benimsenen atıf sistemi “Chicago-Style" olup, bu atıf sistemine göre örnekler için tıklayınız.


8. Cümle sonunda kullanılan dipnotların cümle sonu noktalama işaretinden önce boşluk bırakılmaksızın verilmesi gerekmektedir.

9. Bir dipnotta birden fazla esere atıf yapılıyorsa her bir eser noktalı virgül ile ayrılmalıdır.

10. Dipnot ve kaynakçalarda yapılacak kısaltmalarda nokta kullanılmamalıdır.

11. Atıflarda supra, infra, ante, id, loc cit, op cit, contra kısaltmaları kullanılmamalıdır.

12. Kaynakçada kullanılan eserlerin niteliğinden (örn.: kitap, makale vd.) bağımsız olarak tek bir kaynakça düzenlenmeli ve kullanılan eserlere yazarların soyadlarına göre alfabetik sırayla yer verilmelidir.

13. Kaynakça Times New Roman, 12 punto, 1,5 satır aralığında yazılmalı ve kenarlara yaslı olmalıdır.

14.Metin içerisinde atıf yapılan mevzuat veya mahkeme kararlarına kaynakçada yer verilmemelidir.

YAZIM KURALLARINI İÇEREN ÖRNEK ŞABLONA BU BAĞLANTIDAN ULAŞABİLİRSİNİZ.

1) Dergi Yayın Etiği

Karatekin Hukuk Dergisi, yayın politikasında etik ilke ve değerlere ilişkin ulusal ve uluslararası standartlarla uyumlu bir şekilde yayın hayatını sürdürmektedir.

KAHD, yazarların, dergi editörünün, hakemlerin ve yayıncının etik sorumlulukları, rolleri ve görevleri ile etik ilkeler ve kurallar bakımından Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA), World Association of Medical Editors (WAME) ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan yönerge ve kılavuzları esas almaktadır. 

2) Editörlerin ve Editör Kurulunun Yükümlülükleri

Editör;

a. Eser sahibinin dininden, cinsiyetinden, uyruğundan ve siyasi görüşünden bağımsız olarak eserlerin değerlendirme sürecini yürütür.
b. Görevlerinin gerektirdiği kapsamda gizlilik içerisinde hareket etmeyi taahhüt eder.
c. Yayın sürecinde kör hakemlik esasına riayet edilmesini sağlar. Hakem sürecinin etik standartlara uyumlu ilerlemesi açısından COPE rehberini (https://publicationethics.org/files/What_To_Do_If_Suspect_Peer_Review_Manipulation.pdf ) dikkate alır.
d. Editör, eserlerin değerlendirme sürecinin belirlenen süre içerisinde tamamlanması için gerekli işbirliği ve koordinasyonu sağlar.
e. Kurulda görevli diğer kişilerle derginin yayın süreci ve makale değerlendirme süreçleri hakkında bilgi paylaşımında COPE tarafından belirlenen (https://publicationethics.org/files/Sharing%20_of_Information_Among_EiCs_guidelines_web_version_0.pdf ) esasları gözetir.
f. Dergiye gönderilen veya Derginin önceki sayılarında yayımlanmış eserlerde karşılaşılabilecek etik ihlaller bakımından COPE tarafından belirlenen esaslara ve YÖK’ün Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma Ve Yayın Etiği Yönergesi’ne riayet eder. COPE’nin bu konulardaki kılavuzlarına ulaşmak için tıklayınız. 



3) Eser Sahiplerinin Yükümlülükleri

Dergiye eserlerini gönderen eser sahipleri, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine, YÖK tarafından Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’nde belirlenen esaslara, COPE tarafından ortaya konulan standartlara ve Dergi tarafından kabul edilen sair esaslara ve standartlara uymakla mükelleftir.

Eser sahipleri, yayımlanmak üzere Dergi’ye gönderdikleri eserlerini, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanuna, Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesine, COPE tarafından açıklanan araştırma ve yayın etiği standartlarına uygun olarak hazırladıklarını taahhüt etmiş kabul edilirler. 

4) Hakemlerin Yükümlülükleri

Hakemler, Dergi veya Dergi’nin yetkili kıldığı birimler tarafından kendilerine gönderilen eserlerin incelemesini, kendisine tanınan süre içinde, COPE tarafından açıklanan linkteki (https://publicationethics.org/files/Ethical_Guidelines_For_Peer_Reviewers_2.pdf) esasları dikkate alarak, uzmanlık alanlarına uygun olarak, tarafsız ve adil bir şekilde tamamlar.

Hakemler, ilgili eser incelemeleri sırasında akademik ilke ve etik değerlere, ulusal veya uluslararası esas veya standartlara aykırılık tespit ettiği takdirde, Dergi editör kurulunu derhal bilgilendirmekle mükelleftir.

Yayın Politikası:

Yayın Dili

KAHD, sadece Türkçe ve İngilizce dilinde yazılmış bilimsel çalışmaları incelemeye almaktadır.

Yayın Sıklığı

2023 yılında yayın hayatına başlayacak olan KAHD, Ocak ve Temmuz’da olmak üzere yılda iki sayı şeklinde elektronik ortamda yayımlanacak olan ulusal hakemli bir dergidir.

Açık Erişim Politikası

KAHD, benimsediği açık erişim politikası uyarınca derginin tüm içeriğini okurlara ücretsiz sunmaktadır.

Ücretlendirme Politikası

KAHD, yazar/yazarlardan yayın işlemleri ile ilgili olarak hiçbir aşamada (ilgili çalışmanın gönderimi, değerlendirilmesi ve yayımlanması) ücret talep etmemektedir.

Yayın Süreci

1) Ön Değerlendirme Süreci
a. Yazılar dergiye sadece DergiPark sistemi üzerinden gönderilir. Dergiye gönderilen yazılar başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Yazının dergimize gönderilmiş olması, yazarın bu konudaki taahhüdü anlamına gelir. Bu konuda ayrıca “Etik Beyan Formu” yazar tarafından imzalı bir şekilde Dergipark sistemi üzerinden Dergimize gönderilmelidir. Bunun yanında, "Etik Kurul Onayına İhtiyaç Yoktur Beyan Formu" ve “Telif Hakkı Devir Sözleşmesi” de sisteme yüklenmelidir. Ayrıca, çeviri yazılarda eserin yazarından/yazarlarından ve/veya yayın hakkına sahip kişi veya kurumdan yayın izni alındığını gösteren yazılı bir izin belgesinin de sisteme yüklenmesi gerekmektedir.
b. Yazarlar, çalışmalarının dergimize gönderdikleri hâliyle yazım bakımından “yayıma” hazır olduğunu kabul etmiş sayılır.
c. Yazarlar, çalışmalarını dergimize göndermekle Dergimizin etik ilkelerini, yayın politikasını ve yazım kurallarını kabul etmiş sayılır. Editörler Kurulu, etik ilkelere, yayın politikasına veya bilimsel ölçütlere aykırı, yazım kurallarına uymayan veya olağanın üzerinde yazım yanlışı içeren çalışmaları her aşamada geri çevirme hakkına sahiptir.
d. Dergimize gönderilen çalışmalar Turnitin intihal programı incelemesinden geçirilir. Benzerlik oranı %15’ten fazla olan çalışmalar (yazıların kaynakçası, dipnotları ve %3’ten küçük benzerlikler Turnitin incelemesinde dışarıda bırakılır) hakem incelemesine gönderilmeden Editörler Kurulu tarafından reddedilir.
e. Ön değerlendirme süreci en fazla 1 ay içerisinde tamamlanır. 

2) Değerlendirme Süreci

Dergimize gönderilen çalışmalar, ön değerlendirme sürecini geçtikten sonra çift kör hakemlik sistemine uygun olarak hakem değerlendirmesine tâbi tutulur. Hakem raporunda düzeltme istenmesi durumunda yazar, sadece belirtilen zorunlu düzeltmeler çerçevesinde değişiklikler yapabilir. Hakemin önerdiği düzeltmeler yazar tarafından yapıldıktan sonra, raporda belirtilmesi hâlinde çalışma tekrar hakem denetimine gönderilir. Her iki hakemin de raporlarının olumsuz olması halinde eser üçüncü bir hakeme gönderilmez ve yayın sürecinden çıkarılır. Hakem raporlarının biri olumlu diğeri olumsuz ise üçüncü bir hakem değerlendirmesine başvurulur. Üçüncü hakemin değerlendirmesinin olumsuz olması durumunda çalışma yazara iade edilir ve yayın sürecinden çıkarılır.

Hakemin, değerlendirme yapması için gönderilen davete cevap süresi 7 gündür. Hakemin makaleyi değerlendirme süresi 1 aydır. Gerekli görüldüğü takdirde hakemlere editör tarafından 15 güne kadar ek süre verilebilir. 

3) Yayına Hazırlama Süreci

Yayına hazırlama süreci, hakem değerlendirmesinden geçen çalışmaların ilgili sayıda yayımlanmak üzere hazırlığının yapıldığı süreçtir. Bu süreçte makalenin durumu Yayın Sürecinde olarak görünür.

Yayına hazırlama sürecinde mizanpajı tamamlanan çalışma, dil bilgisi, yazım kuralları ve anlam bütünlüğü açısından son bir kez gözden geçirilmesi ve olası yazım hatalarının tespit edilmesi için yazara gönderilir. Yazar işlemini tamamladıktan sonra, Editörler Kurulu, makalenin ilgili sayıda yayımlanacak olan son hâlini erken görünümde DergiPark sisteminde kullanıcılara sunar. Bu süreçte yazar, çalışmasında küçük hatalar tespit ederse dergimizin teknik iletişim birimine (kahddestek@karatekin.edu.tr) elektronik posta ile bildirim yapabilir. Teknik iletişimden değişiklik talebini alan Editörler Kurulu gerekli düzeltmeyi yapar.

NOT: Dergimize gönderdiğiniz çalışmalar ile ilgili her türlü aşama DergiPark sistemi üzerinden tamamlanmakta olup her türlü sorunuz için DergiPark sistemi üzerinden iletişime geçmeniz gerekmektedir. Sadece Dergimizin ilgili sayısının DergiPark sisteminde yayımlanmasından sonra çalışmanız ile ilgili tespit ettiğiniz küçük hatalar için ERKEN GÖRÜNÜM aşamasında dergimizin teknik iletişim birimine (kahddestek@karatekin.edu.tr) elektronik posta ile bildirim yapmanız gerekmektedir.

Telif Hakları ve Sorumluluk

a. Yazarlar, dergimizde yayımlanan yazıların dijital ortamlarda paylaşılması ve çoğaltılması konusundaki tüm haklarını karşılıksız olarak Çankırı Karatekin Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne telif hakkı devir sözleşmesiyle devreder. Bu kapsamda, Çankırı Karatekin Üniversitesi Hukuk Fakültesi ilgili çalışmanın bütün yayın haklarına sahip olup aynı çalışma Çankırı Karatekin Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin izni olmadan başka bir yerde yayımlanamaz.
b. Dergimizde yayımlanan yazılardaki görüşlerle, bunlara dair oluşacak sorumluluk yazarına/yazarlarına aittir.
c. Dergimizde yayımlanacak çeviri yazılarda çevirmen, hakem atanmasından önce eserin yazarından/yazarlarından ve/veya yayın hakkına sahip kişi veya kurumdan yazılı yayın izni almak ve bu izin belgesini Editörler Kurulu’na göndermek zorundadır. Yazar, çevirisini yaptığı metnin orijinalini, künyesini belirterek pdf dosyası şeklinde göndermek zorundadır.
d. Dergimize gönderilen yazıların yazım bakımından en son denetimlerinin yapılarak ulaştırıldığı ve bu hâliyle yayımlanabileceği varsayılır.

KAHD, yazar/yazarlardan yayın işlemleri ile ilgili olarak hiçbir aşamada (ilgili çalışmanın gönderimi, değerlendirilmesi ve yayımlanması) ücret talep etmemektedir.

Karatekin Hukuk Dergisi (KAHD), Çankırı Karatekin Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından elektronik ortamda yayımlanan hakemli ulusal bir dergidir.