Sayı: 14, 15.12.2022

Yıl: 2022

Araştırma Makalesi

KARE Dergi öncelikle Türkiye'de Karşılaştırmalı Edebiyat alanında yapılan çalışmaların ortaya çıkardığı bilginin akademik bir platformda serbest olarak paylaşılmasını amaçlamaktadır. Modern dünya (ABD ve Avrupa) akademik platformlarında önemli bir çalışma alanı olan Karşılaştırmalı Edebiyat, Türkiye'de henüz gelişmeye başlamıştır. Türkiye'de Karşılaştırmalı Edebiyat Çalışmaları alanında yapılan akademik araştırmaların modern dünya ile rekabet edebilmesi önemlidir. KARE Dergi Türk Akademisinde henüz gelişmeye başlayan bu alandaki boşluğu doldurmayı ve uluslararası Karşılaştırmalı Edebiyat çalışmalarına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. 

Kare Dergi yazar ya da hakemlerden hiçbir durumda ücret ya da ödeme kabul etmez.

KARE Dergi Karşılaştırmalı Edebiyat alanında akademik makaleler yayımlayan, uluslararası, hakemli, bilimsel bir dergidir. KARE Dergi sosyal bilimler alanında yapılan disiplinlerarası karşılaştırmalı çalışmaları değerlendirmeye almaktadır. KARE Dergi Uluslararası Karşılaştırmalı Edebiyat alanında yayımladığı makalelerle bu alanda Türkiye'de benzersiz bir niteliğe sahiptir. Amerikan Karşılaştırmalı Edebiyat Derneği'nin (American Comparative Literature Association: ACLA) belirli dönemlerde düzenlediği seminerler ve yayımladığı raporlar dünyadaki Karşılaştırmalı Edebiyat çalışmaları için yol gösterici olmaktadır. KARE Dergi de bu raporları dikkate alarak kendini yenilemekte ve gönderilen akademik makalelerin kapsamı hakkında güncelleme yapmaktadır. KARE Dergi ACLA'nın belirlediği kuralları dikkate alarak sosyal bilimlerin Edebiyat, Dilbilim, Yabancı Dil Eğitimi, Tarih, Felsefe ve Kültür Çalışmaları alanlarında yapılan karşılaştırmalı makalelerin akademik kamoyu ile paylaşılmasını ve bu alanlarda yapılan araştırmaların kültürlerarası etkilerinin tartışılmasını önemsemektedir. KARE Dergi bu kapsama uygun olarak disiplinlerarası karşılaştırmalı çalışmalara katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. 




Yazım Kuralları ve Değerlendirme Kriterleri 


1. Dergimizde, Edebiyat, Tarih ve Düşünce Anahtar Kelimeleri etrafında karşılaştırmalı bir yöntem ile hazırlanan yayınlara yer verilmektedir.


2. Makaleler Türkçe ve İngilizce "başlık (title)" ve "öz (abstract)" içermelidir.


3. Makalelerde konuyu tanımlayan Türkçe ve yabancı dilde uygun "anahtar kelimeler" bulunmalıdır.


4. Makalelerde kullanılan kaynaklar, makale sonunda "kaynakça" listesi olarak yazım kurallarına uygun olacak şekilde verilmelidir.


5. Gönderilen Makaleler, kural olarak 10.000 kelimeden fazla, 4.000 kelimede az olmamalıdır. Kitap incelemeleri 2.500 kelimeyi geçmemelidir.


6. Makalelerde, yazar adları ve çalıştığı kuruluş bilgileri açık ve doğru bir şekilde belirtilmelidir.


7. Gönderilecek makaleler, özgün eserler ve daha önce yayınlanmamış veya herhangi bir yayın sürecine girmemiş olmalıdır.


8. Gönderilen yazılar yayın kurulunda incelendikten sonra, konunun uzmanı iki hakemin, gerekli görüldüğü takdirde üçüncü bir hakemin değerlendirmesi ve yayın kurulunun nihai onayıyla yayınlanır. Kör Hakemlik sistemi uygulanmaktadır.


9. Her ne şekilde olursa olsun makale yazarları ve hakemleri birbirleri hakkında bilgi sahibi olamamaktadırlar. Editör ve yayın kurulu uygun gördüğü takdirde Derginin yıl sonu sayısında, o yıl görev alan hakemlerin bir listesi yayımlanmaktadır.


10. Dergi Park sistemi içerisinde yer alan Ayrıntılı ve bilimsel hakem raporuna dayalı bir değerlendirme kriterine sahiptir.


11. Yazarlar çalışmalarının Dergi kurallarına uymasını temin etmek zorundadır. Editörler ya da hakemlerden gerekli düzeltmeleri yapmalarını beklemeyiniz. Gerekli düzeltmeler belirlendikten sonra yazarların en geç 2 hafta içinde makalelerin düzeltilmiş halini Editörler’e ulaştırmaları beklenir.


12. Yayın kurulu, araştırma makaleleri dışındaki yazılan (sempozyum, kongre haberleri, kitap tanıtımları vb.) bizzat inceleyip hakeme göndermeden doğrudan kabul ve red kararı verebilir.


13. Yayınlanan yazılarda fikirler yalnızca yazar(lar)ına aittir. Dergi sahibini, yayıncıyı ve editörleri bağlamaz.


14. Gönderilen Makaleler ilk olarak editör incelemesine tabi tutulur. Bu safhada ilk olarak çalışmanın dergi kurallarına uygunluğu incelenir. Dergi kurallarına Uygun olmayan makaleler yazarlarına iade edilir. 




Dikkate Alınan Yayın Türleri şu şekildedir:


1. Özgün Araştırma ve İnceleme Makalesi,


2. Derleme Makalesi,


3. Olgu sunumu,


4. Proje tanıtımı,


5. Makale formatında olması koşulu ile Kitap tanıtımı


6. Röportaj


7. Özgün makalelerin çevirileri

NOTE: Lütfen daha fazla bilgi için Etik İlkeler ve Yayın Politikasına bakınız.


Sayfa Düzeni


1. The Chicago Manual of Style 16. Edition yazım kurallarına göre düzenlenmelidir.


2. Makale yazı tipi "Palatino Linotype" şeklinde ayarlanmalıdır.


3. Makale yazı boyutu "10" punto olmalıdır. 


4. Makale metni "iki yana yaslı" paragraf  ayarları ise "asılı / değer: 0.5


5. Makale metni satır aralığı ise "Tek" şeklinde ayarlanmalıdır.


KARE Dergi: Etik İlkeler ve Yayın Politikası

KARE Uluslararası Karşılaştırmalı Edebiyat Dergisi Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından yılda iki kez online olarak yayımlanan, edebiyat, tarih ve düşünce alanlarından akademik araştırmalar kabul eden uluslararası hakemli bir dergidir. KARE Dergi sosyal bilimler (edebiyat, tarih, kültür) alanında yapılan karşılaştırmalı akademik araştırmaların ortaya çıkardığı bilginin kamu menfaatine uygun, nesnel olarak paylaşılması ve yaygınlaştırılması esasına göre yayın faaliyetini sürdürür. 
KARE Dergi sosyal bilimlerin akademik çalışma esaslarına göre dergi yayın etiği ve politikası belirlemiştir. KARE Dergi Erciyes Üniversites Edebiyat Fakültesi bölümlerinden çalışma alanlarını dikkate alarak Dergi Yayın Komisyonu oluşturmuştur. Komisyon derginin yansız bir değerlendirme süreci benimsemesini, uluslararası yayın etik ve ilkelerin uygulanmasını uygun bulmuştur. Bu kapsamda KARE Dergi Avrupa Birliğinin (https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/6._h2020_ethics-soc-science-humanities_en.pdf) ve Uluslararası Yayın Etiği Komitesi’nin (Committee on Publication Ethics, COPE) açık erişimde yayınladığı kılavuzlar ve politikalara uygun olarak hakemlerin, editörlerin ve yazarların dergi yayın sürecinin bir üyesi olarak tanımlanan bilimsel ilkelere uymasını zorunlu görmektedir. Bu ilkelerin kapsamı icin lütfen bakınız: COPE Davranış Kuralları ve Dergi Editörleri İçin En İyi Uygulama Kılavuzları; “Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors”; “COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors”).
KARE Dergi’de yayımlanan makalelerin içeriğinin bilimsel düşünceye, etik ilkelere ve kamu menfaatine aykırı olduğu tespit edildiğinde; makalelerin içeriğinin manipule edilmesi, çarpıtılması ve uydurma verilerin kullanılması durumunda makale yazarının çalıştığı kuruma bu durum resmi olarak bildirilir ve makalesi red edilir. Dergimiz, editör ve/veya hakem raporlarına göre yazardan makalesi ile ilgili açıklama isteme hakkına sahiptir.

Yayıncının Etik Sorumlukları
Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yüksek Öğretim Kurumu denetiminde eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri yürüten bir kamu kuruluşudur. KARE Dergi Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yönetim Kurulu tarafından onaylanan Dergi Yayın Komisyonu’nun sorumluluğunda senede iki kez online yayımlanan, erişime açık, kâr amacı olmayan, kamu yararına uygun politika benimseyen uluslararası karşılaştırmalı edebiyat ve düşünce dergisidir. 
KARE Dergi 2016 senesinde Erciyes Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Öğretim üyeleri tarafından kurulmuş ve sonrasında Edebiyat Fakültesi tarafından yayınlanması uygun görülmüş bir yayındır. Edebiyat Fakültesi Yönetim Kurulu'nun 21.09.2019 tarihli ve 2019.09.102 sayılı kararı ile KARE Dergi Komisyonunun oluşturulması (https://edebiyat.erciyes.edu.tr/komisyonlar/Fakulte-Komisyonlari/Edebiyat-Fakultesi/5/33) ve komisyonun KARE Dergi’nin geliştirilmesi ve alanında etki faktörü yüksek makaleler yayımlayabilmesi amacıyla bağımsız çalışmasını temin edecek kuralların belirlenmesi uygun bulunmuştur. KARE Dergi Yayın kurulu başkan, editor, editor yardımcıları ve üyelerden oluşmaktadır. Edebiyat Fakültesi bölüm başkanları ve ulusal/uluslaararası bilim insanları KARE Dergi danışma kurulu üyesidir. Derginin danışma kurulunda ulusal ve uluslararası alanında uzman akademisyenler yer almaktadır. Dergi Komisyon üyeleri karşılaştırmalı edebiyat çalışmalarına uygun olarak alanında uzman akademik personelden oluşmaktadır. 
KARE Dergi Yayın Kurulu Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yönetim Kurulu denetimi, desteği ve onayı ile yayın faaliyetini sürdürmektedir. Komisyon üyeleri Edebiyat Fakültesi Yönetimince belirlenir ve Edebiyat Fakültesi Yönetim Kurulu’nun onayından sonra 4 yıl süre ile Edebiyat Fakültesi Dergi Komisyonu’nda görev yapar. Komisyon üyelerinin görev süreleri yeniden uzatılabilir. KARE Dergi Komisyonu bir başkan, bir [baş] editor, bir yayın kurulu başkanı, üç üye ve üç yardımcı editörden oluşmaktadır. KARE Dergiye gönderilen makalelerin ön değerlendirilme süreci editor ve editor yardımcıları tarafından yapılmaktadır.

KARE Dergi Yayın Komisyonu’nun Sorumlulukları

• KARE Dergi’de yayımlanmak icin gönderilen herbir makalenin ön değerlendirmesinden, hakeme gönderilmesinden, yayımlanmasından Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi KARE Dergi Komisyonu sorumludur. KARE Dergi Komisyonu kamusal sorumluluğun gerektirdiği görev ve yetkilerinin farkındadır. Akademik bilginin ulaşılabilirliliği, Ar-ge çalışmalarının artırılması ve toplumsal faydanın sağlanmasına yönelik kararlar alınmasını önemseyen KARE Dergi Komisyonu akademik etki faktörünü artırmak icin bağımsız kararlar alabilme yetkisine sahiptir.
• Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi KARE Dergi Komisyonu karşılaştırmalı edebiyat çalışmalarını geliştirmeye, akademik yaınların niteliğini yükseltmeye yönelik adımlar atar.
• Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi KARE Dergi Komisyonu telif hakları, kör hakemlik, makale değerlendirme süreci, etik ilkeler gibi dergi politikalarının belirlenmesi ve uygulanmasını sağlayacak kararlar alır.
• Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi KARE Degi Komisyonu sayı editörü belirler ve özel sayı çıkarılmasına izin verir.
• Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi KARE Dergi Komisyonu dergide makalesi yayımlanmış yazarlarının telif hakkını korumaya yönelik şu kararları almıştır:
• Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi KARE Dergi Komisyonu dergide yayımlanacak makalelerde fikir ve mülkiyet hakkının ihlal edilmesi, bilimsel etik ilkelerine aykırı intihal, sistemli suistimal (yönlendirilmiş-atıf) gibi durumlarla ilgili karar alma hak ve sorumluluğuna sahiptir.
• Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi KARE Dergi Editör Kurulu yayımlanacak makalelerle ilgili bir yazım standartı oluşturma hakkına sahiptir. Makalelerin bu standarta uygun olarak hazırlanması ve yayımlanması icin “Atıf ve Alıntılama Şekli”, “Yazar Klavuzu” ve “Makale Şablonu” gibi örnek belgeler hazırlar ve bu formları gerektiğinde günceller. 
• Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi KARE Dergi Komisyonu makalelerin yayımlanması, yayımlanan makalelerin kayıt altında tutulması ve dergi sayılarının bir arşivde derginin web-sitesinin sınırları içinde online platformda saklanmasını sağlar.


Editör, Editör Yardımcıları ve Sayı Editörlerinin Etik Sorumlulukları

• Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yönetim kurulunca belirlenen KARE Dergi editörü, editor yardımcıları, sayı editorü, hakemler ve yazarlar etik ilkelerin ve akademik kuralların öngördüğü şekilde düzeltme, açıklama, sorulara cevap verme ve yayın sürecini devam ettirme konusunda çaba harcar.
• KARE Dergi Yayın Kurulu (editor ve editör yardımcıları) makalelerin yayımlanmasına karar verirken, makalelerin derginin alanına uygun olmasına, özgünlüğüne, bilimselliğine, okuyucu, araştırmacı ve topluma katkı sağlamasına özen gösterir.
• KARE Dergi Yayın Kurulu makalelerle ilgili olumlu ya da olumsuz karar verirken, bilimsel etik kurallarına uygunluğu, makalelerin özgün değeri, alana katkısı, araştırma yönteminin geçerliliği ve güvenirliği, anlatımın açıklığı ile derginin amaç ve kapsamını göz önünde tutar.
• KARE Dergi Yayın Kurulu dergiye gönderilen makaleleri (önemli sorunu olmadığı sürece) ön değerlendirme aşamasına alır, olumlu hakem önerilerini göz önünde bulundurur, önemli bir etik ihlâli olmadıkça önceki editör(ler)ce verilen kararları değiştirmez.
• KARE Dergi Yayın Kurulu derginin yayın politikaları arasında bulunan kör hakemlik ve değerlendirme süreci politikalarını uygular, hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutar, her makalenin yansız ve süresi içinde değerlendirilmesini sağlar.
• KARE Dergi Yayın Kurulu makaleleri alan editörleri ve hakemlerin uzmanlık alanlarını dikkate alarak gönderir. Dergiye gönderilen makalenin yansız değerlendirilmesi için hakemler ve yazar(lar) arasında bilinen bir çıkar çatışması olmamasına dikkat eder.
• KARE Dergi Yayın Kurulu dergi danışma kurulunun ulusal ve uluslararası alanında uzman akademisyenlerden oluşmasına dikkat eder.
• KARE Dergi Yayın Kurulu derginin yayın sürecinin ilan edilen yazım ve yayın kurallarına göre yürütülmesini sağlar. Bu sürecin doğru yürütülmesi icin gerekli güncellemeleri yapar.
• KARE Dergi Yayın Kurulu yılda en az bir kez değerlendirme toplantısı yapar. Bu toplantıda dergi politikaları tartışılır. Kurul akademik beklentilere uygun yeni kriterler oluşturmak veya var olan kriterleri güncellemek icin kararlar alır.
• KARE Dergi Yayın Kurulu makalelerdeki kişisel verilerin korunmasını sağlar; yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korur.
• KARE Dergi Yayın Kurulu toplumsal kuralların gözetilmesine, insan ve hayvan haklarının korunmasına özen gösterir. Makalenin katılımcılarının açık onayının belgelendirilmesini önemser, etik kurul onayı gerektiren araştırmaları onay almamışsa reddeder.
• KARE Dergi Yayın Kurulu suistimal ve etik kuralların ihlaline karşı önlem alır. Akademik suistimaller ve etik kural ihlallerine yönelik şikayetleri değerlendirir; nesnel bir soruşturma yapar ve konuyla ilgili bulguları paylaşır.
• KARE Dergi Yayın Kurulu yayınlanan makalelerin fikri mülkiyet hakkını korur, ihlal olması durumunda derginin ve yazar(lar)ın haklarını savunur. 
• KARE Dergi Yayın Kurulu yayımlanan makalelere yönelik tutarlı eleştirileri dikkate alır. Makalenin yazarından eleştirilere cevap vermesini isteyebilir.
• KARE Dergi Yayın Kurulu dergiye iletilen şikayetleri akademik etik ilkeler ve akademik kurallara uygun olarak değerlendirir ve cevaplar.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları

Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi KARE Dergi Yayın Kurulu makale değerlendirme sürecinde yazar(lar)ın hakemleri, hakemlerin yazarları tanımadıkları iki yönlü kör hakemlik ilkesini uygular. Bu sistemde hakemler yazarlar ile doğrudan iletişim kuramaz. Dergiye gönderilen makalelerin değerlendirme sonuçları değerlendirme formları yoluyla dergi yönetim sistemi üzerinden yazar(lar)a iletilir. Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi KARE Dergi Yayın Kurulu KARE Dergiye gönderilen makalelerin değerlendirmesini yapacak hakemlerden şu etik kurallara uymalarını bekler:
• Hakemler kendi uzmanlık alanı ile ilgili makalelerin değerlendirmesini kabul etmelidir.
• Hakemler değerlendirmeyi tarafsız, akademik ilkeleri gözeterek ve gizlilik içinde yapmalıdır. Bu ilke gereğince inceledikleri makaleleri değerlendirme sürecinden sonra yok etmeli, ancak dergide yayımlandıktan sonra kullanmalıdır. Uyruk, cinsiyet, dinsel inanç, siyasal inanç, akademik ve ticari beklentiler değerlendirme sürecini etkilememelidir.
• Hakemler, çıkar çatışması-çıkar birliği olduğunu anladıklarında, makaleyi değerlendirmeyi reddederek, Yayın Kuruluna bilgi vermelidir.
• Hakemler, değerlendirmeyi akademik etik ve saygı kurallarına uygun olarak, yapıcı bir dille yapmalı; hakaret ve düşmanlık içeren kişisel yorumlardan kaçınmalıdır.
• Hakemler değerlendirmesini kabul ettikleri makaleyi süresi içinde değerlendirmeli ve sonucu sisteme yüklemelidir.


Yazarların Etik Sorumlulukları

Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi KARE Dergi Yayın Kurulu makale gönderen yazar(lar)ın şu etik kurallara dikkat etmesini beklemektedir:
• Yazar(lar), başka yerde yayımladıkları ya da yayımlanmak üzere gönderdikleri bir makaleyi, aynı anda birden fazla makaleyi KARE Dergi’ye gönderemezler.
• Yazar(lar), KARE Dergi’ye özgün makale göndermelidir.
• Yazar(lar), makale yazımı sırasında yararlandıkları kaynaklara etik ilkelere dikkat ederek, doğru biçimde ve derginin öngördüğü biçim ve kurallara uygun olarak (atıf) yapmalıdır.
• Makaleye katkı sağlamayan kişilerin adı, yazar olarak yazılmamalı, yayımlanmak üzere başvurusu yapılan bir makalenin yazar sırasını değiştirme, yazar çıkartma, yazar ekleme önerilmemelidir.
• Yayınlanma başvurusu yapılan makaleyle ilgili çıkar çatışması-çıkar birliği olan kişileri editörlere bildirmelidir.
• Değerlendirme sürecinde yazar(lar)dan makalelerine ilişkin bilgi ya da ham veri istenmesi durumunda beklenen bilgileri Editöre sunmalıdırlar.
• Yazar(lar), makalelerinde kullandıkları verilerin kullanım haklarına, araştırma-çözümlemelerle ilgili izinlerin ya da üzerinde araştırma yaptıkları katılımcıların onayının alındığını belgelemelidirler.
• Yazar(lar), değerlendirme ve erken görünüm aşamasındaki ya da elektronik ortamda yayımlanmış makalesiyle ilgili hatayı fark ettiklerinde bilgi vermek, düzeltmek ya da geri çekmek için editörle iletişime geçmelidir.
• Yazar(lar), etik kurul kararı gerektiren deney, anket, ölçek, görüşme, gözlem, odak grup çalışması gibi nicel ya da nitel yöntemlerle veri toplamayı gerektiren araştırmalar için etik kurul onayı almalı; etik kurul adı, karar tarihi ve sayısı aday makalenin ilk-son sayfasında ve yöntem bölümünde belirtmeli, etik kurul kararını gösteren belge makalenin başvurusuyla birlikte sisteme yüklenmelidir. 
• Yazar(lar), veri toplama sürecinde etik ilkelere özen gösterdiklerinin kanıtlarını (başkalarının ölçek, anket, fotoğraf gibi belgelerinin kullanılması için kendilerinden izin alınması, başkasına ait ifadelerin atıf yapılarak verilmesi gibi) makale içinde sunmalıdır. Makalelerde araştırma ve yayın etiği ile fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğu belirtilmelidir. 
• Yazar(lar)dan derleme makaleler için etik kurul onayı istenmez. Bununla birlikte etik kurul kararı gerektirmeyen makalelerde de, etik kurul kararının gerekmediği, makalenin ilk-son sayfasında ve yöntem bölümünde belirtilmelidir. 


İntihal ve Etik İlkelere Uymayan Durumun Editöre Bildirilmesi

Karşılaştırmalı Edebiyat Dergisine gönderilen yazılar araştırmaya dayalı özgün makaleler olmalı ve kesinlikle intihal içermemelidir. Dergimize gönderilen her yayının intihal raporu yazarlar tarafından lisanslı intihal programlarında taratılmalı (iThenticate yazılımı gibi) ve intihal raporları gönderilecek makale ile birlikte KARE Dergi'nin websitesindeki sisteme yüklenmelidir. Makalenin Benzerlik İndeksi (SI) % 15'den fazla ise ilgili yazar SI'sını % 15'nin altına indirmelidir. İntihal raporları bulunmayan makalelerin hakem süreçleri başlatılmayacaktır. 
Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi KARE Dergisinde yayımlanan bir makale ile ilgili akademik etik kurallarını ihlal eden bir durum ortaya çıkması durumunda ihlalin mutlaka karedergi@erciyes.edu.tr adresine elektronik ileti yoluyla bildirilmesi gerekir.
Yazarlar Dergipark sistemi üzerinden makalelerinin tam metnine ve ilk metnine kullanıcı adı ile giriş yaparak ulaşabilirler.


Dergi Herhangi bir ücret talep etmemektedir.

30137This journal is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 (Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) International License.

1650916509  16510  16511  16512

Note: Click Here For Logo