Dergiye gönderilecek çalışmalar Microsoft Word formatında yazılmalı ve gönderilmelidir. Metin içerisinde kullanılacak yazı fontu & punto büyüklükleri aşağıdaki gibi olmalıdır.
Ana Başlıklar: 14 punto Times New Roman – Tüm harfler büyük
Alt Başlıklar: 13 punto Times New Roman – Sadece baş harfler büyük
Metnin Geneli: 12 punto Times New Roman
Tablo & Şekil İçi Yazılar: 10 punto Times New Roman
Satır aralığı: Tek satır aralığı
Paragraf aralığı: Önce 0 nk, Sonra 7.5 nk
Başlıklar sola yaslı ve girinti kullanılmadan yazılmalıdır.
Başlıklarda numaralandırma yapılmamalıdır.
Sayfa boşlukları: üstten 2,5 cm, alttan 2,5 cm, sağdan 2,5 cm & soldan 2,5 cm olmalıdır.
Tablo & şekillerde, başlıklar üstte kaynakça altta olmakla beraber makale uzunlukları kaynakça dahil 6500 – 12000 kelime aralığında olmalıdır.
Eserde Türkçe başlık, Özet, Anahtar Kelimeler, İngilizce başlık, Abstract, Keywords, Giriş, Literatür Taraması, Yöntem, Bulgular, Sonuç ve Öneriler ile Kaynakça bölümleri bulunmalıdır. Varsa ekler de dâhil edilmelidir.
Makale Başlığı:
Makalenin amacı ve sınırlarını net şekilde belirlemeli, on kelimeyi aşmamalıdır.
Yazar(lar): Yazar(lar)ın açık adı ilk harfi büyük, soyadı büyük harf olmak üzere Times New Roman yazı tipinde 11 punto büyüklüğünde, başlık altında ortalı olmalıdır. Yazar adı-soyadı yanına dipnot konarak kurum adresi, e-posta adresi, ORCID numarası Times New Roman yazı tipinde 9 punto olacak şekilde yerleştirilmelidir.
Özet:
Özet, her makalede Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanmalı, 150-250 kelime aralığında olmasına özen gösterilmelidir. Bu kısmında yazar/lar çalışmanın amacını, araştırma yöntemlerini, kullandıkları deseni, verilerin nasıl elde edildiğini & analiz biçimini açıklayarak, elde edilen sonuçlardan kısaca bahsetmelidir. Özet kısmı hem Türkçe hem de İngilizce olarak hazırlanmalıdır.
Anahtar Sözcükler:
Makalenin indeks ve veri tabanlarında kolayca bulunması amacı ile çalışmaya en uygun en az 3 en fazla 5 adet anahtar kelime Türkçe & İngilizce olarak makalede özetin hemen devamına eklenmelidir.
Giriş
Bu bölümün ana amacı okuyucuya çalışması yapılan konuyu genel itibari ile tanıtmaktır. Bu çerçevede giriş bölümünde konuyla ilgili temel bilgilerin verilerek çalışma yapılan alana dair okurda temeli oluşturma amacı güdülmelidir. Yazarlar giriş bölümünde ele aldıkları problemin ne olduğu ve araştırmanın neden yapıldığını açıklamalıdır.
Kavramsal Çerçeve / Kuram
Çalışma yapılan alan üzerinde daha önce hangi çalışmaların yapıldığı, ne gibi sonuçlar alındığı gibi bilgilerin paylaşıldığı bölümdür. Okurlar bu bölümde aynı konuda farklı araştırmacılar tarafından yapılmış çalışmaları araştırma yöntemi, bulgular & sonuçlar açısından karşılaştırma şansı eder.
Yöntem
Çalışmada kullanılan araştırma yöntem & desenlerinin tanıtıldığı bölümdür. Yapılan çalışmada kullanılan yöntemin konuya uygunluğunun belirlenmesi ve bu alanda yapılan diğer çalışmalar ile karşılaştırılması noktasında bu bölüm son derece önem arz etmektedir. Yazar/lar bu kısımda yaptıkları araştırmalarda izledikleri yöntemsel süreçleri adım adım yazmaları beklenmektedir.
Bulgular ve Yorumlanması
Ana araştırmanın verilerinin analizinin yapıldığı bölümdür. Çalışmalar kapsamında yapılan görüşme, odak grup, katılımlı gözlem yöntemler ile elde edilen veriler bu kısımda düzenli şekilde sunulmalıdır. Bilgiler gerekli görülmesi durumunda tablolaştırılarak da sunulabilir. Makale bütününde kullanılan tablo sayısı 6’yı aşmamalıdır. Bu kapsamda tabloların olabildiğince iyi sınırlandırılmış & düzenli şekilde sunulması gerekmektedir.
Sonuç
Makalede ulaşılan sonuçların özetlendiği, genellemelerin yapıldığı sonuç bölümünde ele alınan sorunun kısa bir tekrarı yapılmalı, elde edilen sonuçlar ile farklı araştırmalarda elde edilen sonuçlar karşılaştırılmalıdır. Çalışmanın sınırlılıkları, bilimsel katkısı & bu alanda çalışma yapacak diğer araştırmacılara önerilere yer verilmelidir.
Teşekkür
Teşekkür bölümü; tamamlanan araştırmalarda, çalışmaya maddi / parasal yönden destek sağlayan, Veri – Bilgi toplanmasına yönelik destek veren kişi ya da kurumlara teşekkür edilen bölümdür. Çalışma bir proje kapsamında gerçekleştirildiyse proje numarası ile birlikte bu bölümde yer alması önerilmektedir. Teşekkür bölümü kaynakçanın öncesinde yer almalıdır.
Kaynakça
Çalışma kapsamında atıf yapılan tüm eserler kaynakça kısmında yer almak zorundadır. Ayrıca çalışmada referans verilmemiş hiçbir yayına kaynakça kısmında yer verilmemelidir. Kaynakça bölümleri bilimsel etik açısından son derece önemli bölümler olup yazarların çalışmalarında kullanacakları kaynakçaları büyük bir hassasiyet ile seçmeleri gerekmektedir. Bu durum yazarların sorumluluğunda olan bir gerekliliktir.
Kaynaklar APA 6 (American Psychological Association-6) standartlarına uygun olarak hazırlanmalıdır.
Metin içi atıflar ve kaynakça yazımında dikkat edilecek hususlar:
Metin içi atıflarda:
Tek yazarlı: (Akkuş, 2019: 22)
İki yazarlı: (Cengiz ve Akkuş, 2019: 22)
Üç ve daha fazla yazarlı atıflarda ilk gösterimde tüm yazar soyadları açık bir şekilde yazılmalı (Cengiz, Akkuş ve Bayraktar, 2019: 22), ikinci gösterimde vd. ifadesine (Cengiz vd., 2019: 22) yer verilmelidir.
Aynı parantez içerisinde birden fazla kaynak kullanılacaksa, kaynaklar noktalı virgül işareti ile ayrılmalı ve yıl sırasına uygun yazılmalıdır. (Cengiz ve Akkuş, 2012: 12; Akkuş, 2015: 22)
Bir yazarın aynı yılda yayımlamış olduğu çalışmaya yapılacak atıflarda, alıntıların a ve b şeklinde ayrıştırılması gerekmektedir. (Akkuş, 2019a: 22; Akkuş, 2019b: 65)
Metnin akışını bozabileceği düşünülen metin içerisindeki detay hususlarla ilgili açıklamalar, dipnot şeklinde belirtilebilir ve bu türden dipnotların sayısal olarak (nümerik) birbirini izlemesi gerekmektedir.
Kaynakça yazımında:
Kitap: Akkuş, G. (2021). Deneyimsel Turizm, 1. Baskı, Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
Editörlü Kitap: Şimşek, A. (2021). Deniz Ürünleri Rotası, Editör: Gülizar AKKUŞ, Gastronomi Deneyiminde Rotalar ve Festivaller, (ss. 11-22), Ankara: S. A. Yayıncılık.
Makale: Ünal, S., Akkuş, G. ve Akkuş, Ç. (2014). Yiyecek İçecek İşletmelerinde Atmosfer Duygu Memnuniyet ve Davranışsal Sadakat İlişkisi, Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi, 1(1), 23-49.
Bildiri: Akkuş, G. ve Güner, D. (2019). Osmanlı Mutfağı Konusunda Uzmanlaşmış Restoran Yöneticilerinin Mutfağın Uluslararası Alandaki Durumuna İlişkin Düşüncelerinin Tespit Edilmesi, Uluslararası Gastronomi, Beslenme ve Diyetetik Kongresi, 22-24 Kasım 2019, Gaziantep, Türkiye.
Tez: Akkuş, G. (2016). Destinasyon Rekabetçiliği İçin Deneyimsel Turizm: Turist Perspektifinden Bir Değerlendirme, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.
İnternet Kaynağı: T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü (2019). Turizm Gelirleri ve Giderleri, https://yigm.ktb.gov.tr/TR-201116/turizm-gelirleri-ve-giderleri.html Erişim Tarihi: 15.04.2021.
Telif Hakkı Devir Formu
Çalışmanız ile birlikte yüklenilecek olan Telif Hakkı Devir Formuna buradan ulaşabilirsiniz.