Bu araştırmanın amacı Fen Bilgisi eğitimi öğrencilerinin bilişötesi öğrenme stratejilerinin, kimya laboratuvarı endişesinin ve kimya motivasyon düzeylerini belirlemektir. Araştırma evrenini 2016-2017 eğitim öğretim yılında, orta Karadeniz Bölgesinde bir üniversitenin Eğitim Fakültesi öğrencileri, örneklemi ise Fen Bilgisi Eğitimi öğrencilerinden birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıflarda okuyan toplam 263 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak "Bilişötesi Öğrenme Stratejileri Ölçeği", "Kimya Laboratuvarı Endişe Ölçeği" ve "Kimya Motivasyon Anketi" ölçeklerinden yararlanılmıştır. Cinsiyet, sınıf düzeyi, yaş, kimya laboratuvar ders notu ve genel akademik başarı algılarına göre öğrencilerin bilişötesi öğrenme stratejileri (BÖS), kimya laboratuvarına karşı endişeleri (KLE) ve kimyaya karşı motivasyonları (KM) incelenmiştir. Araştırma sonucunda, cinsiyete göre BÖS ve KM (BÖS t261=2,25; KM t261=2,37; p<0,05), kimya laboratuvar ders notlarına göre BÖS, KLE ve KM (sırasıyla F3,zs9=12,5; F3,zs9=3,7; F3,zs9=23,1; p<0,05) kimya laboratuvar
dersine yönelik başarı algısına göre BÖS ve KM (F3,zs9=10,7 ve F3,zs9=10,0; p<0,05) arasında anlamlı fark bulunmuştur. Sınıf düzeyleri arasında üç puan türünde; KLE puanlarında cinsiyet, yaş ve kendini başarılı bulma derecesine göre anlamlı fark görülmemiştir (p>0,05). Analiz sonucunda, BÖS ile KLE arasında negatif yönde, düşük düzeyde ve anlamlı bir ilişki (r=-0,249); BÖS- KM arasında ise pozitif ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir (r=0,470). KLE ile KM arasında düşük düzeyde, negatif ve anlamlı bir ilişki bulunmaktadır (r=-0,311). Öğrencilerin kimyaya yönelik motivasyonlarını bilişötesi öğrenme stratejileri ile artırmak, kimyaya karşı endişelerinin ise azaltılmada etkili olacağı önerilmiştir.
Bilişötesi Öğrenme Stratejileri Kimya Laboratuvar Endişesi Kimya Motivasyonu
The aim of the study is to determine the !eve! of science prospective teachers' metacognition learning strategies, chemistry motivation and anxiety toward chemistry laboratory. The universe of the research is the students attending to the Education Faculty of an university in the Middle Blacksea Region in 2016-2017 academic year and the sample consists of 263 students at first, second, third and final grades of Science Teacher Training Department. Correlated survey model was used in research. The data tools are metacognition learning strategy scale, chemistry laboratory anxiety scale and chemistry motivation questionnaire. Metacognition learning strategies (MLS), chemistry laboratory anxieties (CLA) and chemistry motivations (CM) of the students were investigated related to the gender, grade, age, chemistry laboratory notes and general academic success perceptions. Statistical program was used for analyzing the data. At the end of the study, it was found out that there was a meaningful differences in MLS and CM (MLS t251=2,25; CM t261=2,37; p<0,05) related to the gender; MLS, CM and CLA (MLS f3.z59=12,5; CLA f3.z59=3,7; CM f3.z59=23,1; p<0,05) related to chemistry laboratory notes and MLS and CM (MLS hzs9=10,7; CM f3.z59=10,0; p<0,05) related to general success perceptions. Between the grade levels and age at three variables, there was no meaningful differences. it was found negative low !eve! meaningful relation between MLS and CLA (r=-0,249); positive midlevel meaningful relation between MLS and CM (r=0,470). There was a negative low !eve! meaningful relation between CLA and CM (r=-0,311). it can be suggested that using metacognitive strategies in teaching can decrease the anxiety level of science education students in chemistry education.
Metacognition Learning Strategies Chemistry Laboratory Anxieties Chemistry Motivations
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Alan Eğitimleri, Eğitim Üzerine Çalışmalar |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2018 |
Gönderilme Tarihi | 30 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 6 Sayı: 1 |