Climate change, drought, floods, and other natural disasters are frequently encountered problems for cities in the 21st century. Today, urban sustainability is an essential resource for achieving sustainable development goals. In this context, many countries worldwide have started taking measures through of urban sustainability indicators to withstand environmental disasters and hazards. From a broad perspective, the vulnerability of cities to disasters has been identified in social, environmental, and economic dimensions, and solutions have been aimed at addressing these issues. In this context, within the scope of the study, urban renewal projects implemented in the Alipaşa-Lalebey Neighborhood, located in the historic Walled City of Diyarbakır, were compared with the old city fabric and evaluated by means of environmental, economic, and social sustainability indicators. Literature review, GIS (Geographic Information System), field study, and in-depth interviews were used as methods in the study. The Conservation Development Plan and Urban Renewal Projects of the old-new settlement pattern were mapped using the ArcMap program and then evaluated within the framework of social, environmental, and economic sustainability indicators. As a result of the study, it was concluded that the new housing texture in the urban renewal project implemented in the Alipaşa-Lalebey Neighborhood does not make comprehensive reference to the traditional texture. Changing the street texture, spatial changes in building blocks, parcel-building typologies, and non-use of traditional construction techniques and materials are environmental and social consequences that prevent the preservation of cultural heritage and social memory. The ineffective use of local resources and the decreased need for traditional professions have led to the failure to implement economic sustainability indicators. The absence of resources in the literature that discuss urban renewal project applications in a traditional historical context in the context of social, economic, and environmental sustainability indicators reveals the unique value of the study. This research aims to guide future urban renewal projects in historical contexts in hot-arid climate regions by comprehensively considering social, environmental, and economic urban sustainability principles to contribute to the creation of more effective and sustainable cities.
Urban Sustainability Traditional Urban Texture Sustainability Indicators Suriçi Urban Renewal Project
Bu çalışma için etik kurur iznine gerek yoktur
Bu çalışma için finansal destek kullanılmamıştır.
Herhangi projeden üretilmemiştir.
Teşekkürümüz yoktur
İklim değişikliği, kuraklık, sel gibi doğal afetler 21.yy’da kentlerin sık olarak karşılaştığı problemler arasında gösterilmektedir. Kentsel sürdürülebilirlik konusu günümüzde sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için önemli bir kaynak olarak gösterilmektedir. Bu bağlamda dünya üzerindeki birçok ülke çevresel felaketlere ve tehlikelere karşı koymak amacıyla kentsel sürdürülebilirlik göstergeleri çerçevesinde önlem almaya başlamıştır. Geniş perpektifte sosyal, çevresel ve ekonomik ölçekte kentlerin afetlere karşı kırılgan özellikleri belirlenmiş ve problemlere çözümler getirilmesi hedeflenmiştir. Bu bağlamda çalışma kapsamıda Diyarbakır Tarihi Suriçi kent dokusunda yer alan Alipaşa-Lalebey Mahallesinde uygulanmış olan kentsel yenileme projeleri eski kent dokusuyla karşılaştırılarak çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik göstergeleri çerçevesinde değerlendirilmiştir. Çalışmada literatür taraması, GIS (Coğrafi Bilgi Sistemi), alan çalışması ve derinlemesine görüşmeler yöntem olarak kullanılmıştır. Eski-yeni yerleşim dokusuna ait Koruma Amaçlı İmar Planı ile Kentsel Yenileme Projeleri ArcMap programı kullanılarak haritalandırılmış daha sonra da sosyal, çevresel ve ekonomik sürdürülebilirlik göstergeleri çerçevesinde değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda Alipaşa-Lalebey Mahallesinde uygulanan kentsel yenileme projesinde yeni konut dokusunun geleneksel dokuya kapsamlı şekilde referans vermediği sonucuna varılmıştır. Sokak dokusunun değiştirilmesi, yapı adası, parsel-yapı tipolojilerindeki mekânsal değişimler, geleneksel yapım teknikleri ve malzemenin kullanılmaması kültürel mirasın ve toplumsal hafızanın korunmasının önüne geçen çevresel ve sosyal sonuçlar olarak karşımızda çıkmaktadır. Yerel kaynakların etkin şekilde kullanılmaması ve geleneksel meslek kollarına olan ihtiyacın azalması ekonomik sürdürülebilirlik göstergelerinin uygulanmamasına yol açmıştır. Literatürde geleneksel tarihi bir dokuda gerçekleşen kentsel yenileme proje uygulamalarını sosyal, ekonomik ve çevresel sürdürülebilirlik göstergeleri bağlamında ele alan kaynakların bulunmaması çalışmanın özgün değerini ortaya koymaktadır. Bu çalışma, gelecekte sıcak-kuru iklim bölgelerinde tarihi dokuda planlanacak olan kentsel yenileme projelerinde, sosyal, çevresel ve ekonomik kentsel sürdürülebilirlik prensiplerini bütüncül şekilde alarak daha etkili sürdürülebilir kentlerin oluşmasına rehberlik etmeyi hedeflemektedir.
Kentsel Sürdürülebilirlik Geleneksel Doku Sürdürülebilirlik Göstergeleri Suriçi Kentsel Yenileme Projesi
Bu çalışma için etik kurul kararı gerekmemektedir.
Çalışmada herhangi bir finansal destek kullanılmamıştır.
Herhangi projeden üretilmemiştir.
Teşekkürümüz yoktur.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Kentsel Tasarım, Sürdürülebilir Mimari |
Bölüm | Tüm Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Herhangi projeden üretilmemiştir. |
Yayımlanma Tarihi | 16 Temmuz 2024 |
Gönderilme Tarihi | 5 Şubat 2024 |
Kabul Tarihi | 11 Haziran 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
International Refereed and Indexed Journal of Urban Culture and Management | Kent Kültürü ve Yönetimi Uluslararası Hakemli İndeksli Dergi
Bilgi, İletişim, Kültür, Sanat ve Medya Hizmetleri (ICAM Network) www.icamnetwork.net
Executive Office: Ahmet Emin Fidan Culture and Research Center, Evkaf Neigh. No: 34 Fatsa Ordu
Tel: +90452 310 20 30 Faks: +90452 310 20 30 | E-Mail: (int): info@icamnetwork.net | (TR) bilgi@icamnetwork.net