OBJECTIVE: This study aimed to evaluate the association between computed tomography (CT) histogram parameters of the tumor and lymphadenopathy and tumor stage and Human papillomavirus (HPV) status in head and neck squamous cell carcinoma (HNSCC).
MATERIAL AND METHODS: Data archive and CT images from the ‘HNSCC’ study, which are publicly available on ‘The Cancer Imaging Archive’ website, were used in this study. Patients who had a pretreatment contrast-enhanced neck CT examination with a slice thickness of 1.3 mm and whose HPV status were known were included in the study. Histogram analysis was performed on 215 tumors and 197 lymphadenopathies. Tumor and lymphadenopathy boundaries, including cystic and necrotic areas, were manually drawn from a single axial CT slice where the lesion size was the largest. Then, histogram parameters (mean, variance, skewness, kurtosis, 1st percentile (P), 10th P, 50th P, 90th P, 99th P) were calculated from the corresponding areas. Histogram parameters were compared with T (tumor), N (lymph node), and TNM (tumor-lymph node-metastasis) stage and HPV status of tumors.
RESULTS: 178 males and 37 females were included in this study (median age 57 years). There were significant differences in mean, variance, 10th P, 50th P, 90th P, and 99th P values of the tumor and skewness value of lymphadenopathy between T stages (p: 0.05, 0.038, 0.032, 0.047, 0.046, 0.022 ve 0.008, respectively). We found that the 10th P value of the tumor was significantly higher in the N0 stage than in the N3 stage (p:0.028). There were no significant differences in histogram parameters between TNM stages (p:0.073-0.792). Variance and 50th P values of the tumor were significantly lower in HPV positive tumors than in HPV negatives (p: 0.035 ve 0.048, respectively).
CONCLUSIONS: CT histogram parameters showed significant differences between T stage, N stage, and HPV status in HNSCC. Variance value reflecting the heterogeneity was found higher in HPV negative tumors and high T stages.
Head and neck squamous cell carcinoma Computed tomography Histogram analysis
AMAÇ: Bu çalışmada baş ve boyun skuamöz hücreli kanserinde (BBSHK) tümör ve metastatik lenfadenopati bilgisayarlı tomografi (BT) histogram parametreleri ile tümör evresi ve Human papilloma virüs (HPV) durumu arasındaki ilişkinin araştırılması hedeflenmiştir.
GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamızda ‘Kanser Görüntüleme Arşivi’ veri tabanında kayıtlı ‘Baş ve Boyun Skuamöz Hücreli Kanseri’ isimli çalışmaya ait anonimize veri seti ve bu çalışmaya kayıtlı olguların anonimize BT görüntüleri kullanılmıştır. Tedavi öncesi 1.3 mm kesit kalınlığında kontraslı boyun BT incelemesi bulunan ve HPV durumu bilinen olgular çalışmaya dahil edilmiştir. 215 tümör ve 197 lenfadenopatiden histogram analizi gerçekleştirilmiştir. Lezyonların en geniş boyuta ulaştığı aksiyel kesit belirlenerek bu kesitte lezyon sınırları nekrotik-kistik alanları da içerecek şekilde çizilmiş ve bu alan üzerinden histogram parameterleri [ortalama, varyans, çarpıklık, kurtozis, 1.persentil (P), 10.P, 50.P, 90.P ve 99.P] hesaplanmıştır. Histogram parametreleri ile tümörlerin T (tümör), N (lenf nodu) ve TNM (tümör-lenf nodu-metastaz) evresi ve HPV durumu karşılaştırılmıştır.
BULGULAR: Çalışmaya 178 erkek, 37 kadın olgu dahil edilmiştir (medyan yaş 57 yıl). Tümör histogram parametrelerinden ortalama değer, varyans, 10.P, 50.P, 90.P ve 99.P değerleri ile lenfadenopati histogram parametrelerinden çarpıklık değeri farklı T evreleri arasında istatistiksel anlamlı fark göstermiştir (p değerleri sırasıyla 0.05, 0.038, 0.032, 0.047, 0.046, 0.022 ve 0.008). N0 evre kanserlerin tümör 10.P değerinin N3 evre kanserlerden istatistiksel anlamlı yüksek olduğu bulunmuştur (p:0.028). Tümör ve lenfadenopatiye ait histogram parametrelerinden hiçbiri farklı TNM evreleri arasında istatistiksel anlamlı fark göstermemiştir (p değerleri 0.073-0.792). Tümör varyans değeri ve 50.P değeri HPV pozitif tümörlerde HPV negatif tümörlere göre istatistiksel anlamlı düşük bulunmuştur (p değerleri sırasıyla 0.035 ve 0.048).
SONUÇ: BT histogram parametreleri farklı T evresi, N evresi ve HPV durumuna sahip BBSHK arasında istatistiksel anlamlı fark göstermiştir. Heterojeniteyi gösteren varyans değeri T evresi yüksek tümörler ile HPV negatif tümörlerde daha yüksek bulunmuştur
Baş ve boyun skuamöz hücre karsinomu Human papilloma virüs Bilgisayarlı tomografi Histogram analizi Head and neck squamous cell carcinoma Computed tomography Histogram analysis
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | Makaleler-Araştırma Yazıları |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Ocak 2023 |
Kabul Tarihi | 1 Mart 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |