In this study, the chemical composition and oxidative stability of cold-pressed flaxseed, black seed, pumpkin seed, walnut seed, and poppy seed oils were examined. The results showed that the seed oils contained appreciable amounts of unsaturated fatty acids (above 79 %). Polyunsaturated fatty acids, particularly linoleic acids were dominant, with values ranging from 53.24 % - 71.37 % of the total amount of fatty acids except for pumpkin seed oil. Tocols content was found to be between ~ 490-932 mg kg-1, and the flaxseed oil exhibited the highest levels of total tocopherols (977.47 mg kg-1) under the experimental conditions. While, the highest PV was found in walnut seed oil (2.81 meq O2 kg-1), and the highest content of FFAs was reported for flaxseed oil (1.82 %). OSI values were 4.15, 3.57, 4.31, 3.98 and 4.92 h for the flaxseed, black seed, pumpkin seed, walnut seed, and poppy seed oils, respectively. The obtained data suggest that the seed oils in this study may serve as special dietary sources.
Cold pressed seed oils, Fatty acid composition, Tocol profile, Oxidative stability, Rancimat
Bu çalışmada, soğuk pres keten tohumu, çörek otu, kabak çekirdeği, ceviz ve haşhaş tohumu yağlarının kimyasal bileşimi ve oksidatif stabilitesi incelenmiştir. Sonuçlar, çekirdek yağlarının kayda değer miktarlarda doymamış yağ asitlerini içerdiğini (% 79'un üzerinde), bunlar arasında ise çoklu doymamış yağ asitlerinin, özellikle de linoleik asitlerin, kabak çekirdeği yağı hariç diğer yağlardaki toplam yağ asidi miktarının % 53.24 ile % 71.37'si arasındaki değerlerde baskın olduğunu göstermiştir. Yağların tokol içeriği ~ 490-932 mg kg-1 arasında bulunmuş ve deney koşullarındaki en yüksek toplam tokoferol düzeyi (977.47 mg kg-1) keten tohumu yağında tespit edilmiştir. En yüksek PV değeri ceviz yağında rapor edilmiş (2.81 meq O2 kg-1), en yüksek FFA içeriği ise keten tohumu yağında (%1.82) bulunmuştur. OSI değerleri; keten tohumu, çörek otu, kabak çekirdeği, ceviz ve haşhaş tohumu yağları için sırasıyla 4.15, 3.57, 4.31, 3.98 ve 4.92 saat olarak tespit edilmiştir. Elde edilen veriler, bu çalışmadaki tohum yağlarının özel diyet kaynakları olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Soğuk pres tohum yağları, Yağ asit kompozisyonu, Tokol profili, Oksidatif stabilite, Ransımat
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 4 Aralık 2021 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 9 Sayı: 4 |
Bibtex | @araştırma makalesi { konjes913439, journal = {Konya Journal of Engineering Sciences}, eissn = {2667-8055}, address = {Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanlığı, Alaeddin Keykubat Yerleşkesi, Akademi Mah. Yeni İstanbul Cad. No:369 Posta Kodu:42130 Selçuklu-Konya / TÜRKİYE}, publisher = {Konya Teknik Üniversitesi}, year = {2021}, volume = {9}, number = {4}, pages = {904 - 916}, doi = {10.36306/konjes.913439}, title = {INVESTIGATION OF THE CHEMICAL CHARACTERISTICS AND OXIDATIVE STABILITY OF SOME COMMERCIAL COLD-PRESSED OILS}, key = {cite}, author = {Ayyıldız, H. Filiz and Topkafa, Mustafa and Sherazı, Syed Tufail Hussain and Mahesar, Sarfaraz Ahmed and Kara, Hüseyin} } |
APA | Ayyıldız, H. F. , Topkafa, M. , Sherazı, S. T. H. , Mahesar, S. A. & Kara, H. (2021). INVESTIGATION OF THE CHEMICAL CHARACTERISTICS AND OXIDATIVE STABILITY OF SOME COMMERCIAL COLD-PRESSED OILS . Konya Journal of Engineering Sciences , 9 (4) , 904-916 . DOI: 10.36306/konjes.913439 |
MLA | Ayyıldız, H. F. , Topkafa, M. , Sherazı, S. T. H. , Mahesar, S. A. , Kara, H. "INVESTIGATION OF THE CHEMICAL CHARACTERISTICS AND OXIDATIVE STABILITY OF SOME COMMERCIAL COLD-PRESSED OILS" . Konya Journal of Engineering Sciences 9 (2021 ): 904-916 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/konjes/issue/66048/913439> |
Chicago | Ayyıldız, H. F. , Topkafa, M. , Sherazı, S. T. H. , Mahesar, S. A. , Kara, H. "INVESTIGATION OF THE CHEMICAL CHARACTERISTICS AND OXIDATIVE STABILITY OF SOME COMMERCIAL COLD-PRESSED OILS". Konya Journal of Engineering Sciences 9 (2021 ): 904-916 |
RIS | TY - JOUR T1 - Bazı Ticari Soğuk Pres Yağların Kimyasal Özelliklerinin ve Oksidatif Kararlılığının İncelenmesi AU - H. FilizAyyıldız, MustafaTopkafa, Syed Tufail HussainSherazı, Sarfaraz AhmedMahesar, HüseyinKara Y1 - 2021 PY - 2021 N1 - doi: 10.36306/konjes.913439 DO - 10.36306/konjes.913439 T2 - Konya Journal of Engineering Sciences JF - Journal JO - JOR SP - 904 EP - 916 VL - 9 IS - 4 SN - -2667-8055 M3 - doi: 10.36306/konjes.913439 UR - https://doi.org/10.36306/konjes.913439 Y2 - 2021 ER - |
EndNote | %0 Konya Journal of Engineering Sciences INVESTIGATION OF THE CHEMICAL CHARACTERISTICS AND OXIDATIVE STABILITY OF SOME COMMERCIAL COLD-PRESSED OILS %A H. Filiz Ayyıldız , Mustafa Topkafa , Syed Tufail Hussain Sherazı , Sarfaraz Ahmed Mahesar , Hüseyin Kara %T INVESTIGATION OF THE CHEMICAL CHARACTERISTICS AND OXIDATIVE STABILITY OF SOME COMMERCIAL COLD-PRESSED OILS %D 2021 %J Konya Journal of Engineering Sciences %P -2667-8055 %V 9 %N 4 %R doi: 10.36306/konjes.913439 %U 10.36306/konjes.913439 |
ISNAD | Ayyıldız, H. Filiz , Topkafa, Mustafa , Sherazı, Syed Tufail Hussain , Mahesar, Sarfaraz Ahmed , Kara, Hüseyin . "INVESTIGATION OF THE CHEMICAL CHARACTERISTICS AND OXIDATIVE STABILITY OF SOME COMMERCIAL COLD-PRESSED OILS". Konya Journal of Engineering Sciences 9 / 4 (Aralık 2021): 904-916 . https://doi.org/10.36306/konjes.913439 |
AMA | Ayyıldız H. F. , Topkafa M. , Sherazı S. T. H. , Mahesar S. A. , Kara H. INVESTIGATION OF THE CHEMICAL CHARACTERISTICS AND OXIDATIVE STABILITY OF SOME COMMERCIAL COLD-PRESSED OILS. KONJES. 2021; 9(4): 904-916. |
Vancouver | Ayyıldız H. F. , Topkafa M. , Sherazı S. T. H. , Mahesar S. A. , Kara H. INVESTIGATION OF THE CHEMICAL CHARACTERISTICS AND OXIDATIVE STABILITY OF SOME COMMERCIAL COLD-PRESSED OILS. Konya Journal of Engineering Sciences. 2021; 9(4): 904-916. |
IEEE | H. F. Ayyıldız , M. Topkafa , S. T. H. Sherazı , S. A. Mahesar ve H. Kara , "INVESTIGATION OF THE CHEMICAL CHARACTERISTICS AND OXIDATIVE STABILITY OF SOME COMMERCIAL COLD-PRESSED OILS", Konya Journal of Engineering Sciences, c. 9, sayı. 4, ss. 904-916, Ara. 2021, doi:10.36306/konjes.913439 |