Tornalama işlemi, parçaların işlenmesinde en yaygın kullanılan yöntemlerden biridir. Devir hızı, kesme derinliği ve ilerleme hızı, yüzey pürüzlülüğü üzerinde en etkili kesme parametreleridir. Ayrıca kesme parametrelerinin yanında kesici takım özellikleri ve soğutma tipi de yüzey pürüzlülüğü üzerinde etkilidir. Al 6013-T6 malzemesinin tornalama işlemi sonucu yüzey pürüzlülüğü, ilerleme hızına ve devir hızına bağlı olarak incelenmiştir. Adım başına ilerleme arttıkça yüzey pürüzlülüğü artmış ve devir hızı azaldıkça azalmıştır. Çalışmada taguchi deney tasarımı ve varyans analizi (ANOVA) de yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, yüzey pürüzlülüğü üzerinde ilerleme hızının en baskın parametre olduğu belirlenmiştir. Aynı zamanda kesme parametrelerinin işleme süresi üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Işleme süresi azalırken yüzey pürüzlülüğü artmıştır.
One of the most common methods of machining is turning. Cutting speed, depth of cut, and feed rate are the most effective cutting parameters on the surface roughness. In addition to cutting parameters, the use of cooling type, the cutting tool is also essential on the surface roughness of materials. In this study, the surface roughness properties of Al 6013-T6 material were investigated depending on feed rate and cutting speed in turning process. Experiments were planned according to L9 orthogonal array. Optimum conditions were found via Taguchi’s Signal/Noise analysis. Variance analysis (ANOVA) was performed to determine the parameters that affect the turning process. As a result of experimental studies surface roughness values increased as feed rate increased and decreased as cutting speed increased. The analysis results showed that feed rate is a dominant parameter on surface roughness. It was also observed that the cutting parameters had a significant effect on the machining time. As the machining time decreases, the surface roughness increases.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2022 |
Submission Date | January 28, 2022 |
Acceptance Date | April 3, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 10 Issue: 2 |