In this review, the effects of Coronavirus on aquaculture, fisheries and food processing sectors, and the measurements to be taken to prevent contamination in these workplaces were analysed. This study includes topics on the innovative methods developed for the resistance of Coronavirus to the applications of processing technologies, hygiene applications and the elimination of the virus. In this context, new techniques and methods were given, such as antiviral packaging materials that can prevent contamination. Furthermore, the latest studies on the packaging of food and aquatic products for consumption in fresh or processed form have been examined. Evaluations were made on the necessity and continuity of inspections for the protection and control of fresh and processed fishery products. In addition, the importance of supporting studies on the development of a reliable product range in the aquaculture/food field was discussed.
Bu derlemede koronavirüsün su ürünleri yetiştiricilik, balıkçılık ve gıda işleme sektörlerine etkileri yanında bu iş yerlerinde bulaşmaların önlenmesi için alınması gereken tedbirler incelenmiştir. Koronavirüsün işleme teknolojileri uygulamalarına karşı dayanımı, hijyen uygulamaları ve virüsün elimine edilmesine yönelik geliştirilen yenilikçi yöntemlere de yer verilmiştir. Bu kapsamda kontaminasyonu engelleyebilecek antiviral ambalaj materyalleri gibi geliştirilmekte olan yeni teknik ve yöntemler ile taze veya işlenmiş halde tüketilecek gıda ve su ürünlerinin ambalajlanarak satışa sunulması çalışmaları irdelenmiştir. Taze ve işlenmiş su ürünlerinde koruma ve kontrol amaçlı denetimlerin gerekliliği ve sürekliliği üzerinde değerlendirmeler yapılmıştır. Ayrıca su ürünleri/gıda alanında güvenilir ürün yelpazesinin geliştirilmesi üzerine yapılacak çalışmaların desteklenmesinin önemi konusunda tartışılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Balıkçılık Yönetimi |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Ağustos 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022Cilt: 8 Sayı: 2 |