Sayı: 8, 29.12.2023

Yıl: 2023

Lycus Dergisi, Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki sayı olarak yayımlanan, bilimsel ve hakemli bir e-dergidir. Lycus Dergisi; başta Anadolu Arkeolojisi, Antik Dönem Tarihi Coğrafyası, Prehistorya, Protohistorya, Önasya ve Klasik Arkeoloji, Müzecilik, Eskiçağ Tarihi, Epigrafi, Nümizmatik, Antropoloji, Arkeometri, Koruma-Onarım, Mimarlık Tarihi gibi alanların konularını kapsayan, disiplinler arası çalışmaları yayımlamayı amaçlamaktadır.


Lycus Dergisi, Anadolu Arkeolojisi, Tarihi Coğrafyası olmak üzere Prehistorik Dönem’den başlayarak, günümüze kadar olan kültür mirası, buluntular, arkeolojik kazı ve yüzey araştırmalarının sonuçları, restorasyon, konservasyon, müzecilik, antropoloji, epigrafi, etno-arkeoloji gibi bilimsel çalışmaları kapsar. Bunların dışında ilk defa yapılan tespitler, uygulamalar ve analiz çalışmalarının yer aldığı yazıları içerir.


1. Makaleler World ortamında, Times New Roman harf karakteri kullanılarak yazılmış olmalıdır. Yunanca alıntılar dışında tüm metin tek yazı karakteri ile oluşturulmalıdır.
2. Metin 11 punto; özet, dipnot, katalog 9 punto; kaynakça 10 punto olmalı, tek satır aralıkla yazılmalıdır.
3. A4 boyutundaki yazılarda, sayfanın solundan ve üstünden 3 cm, sağından ve altından 2 cm boşluk bırakılmalıdır.
4. Ana başlık metnin yazıldığı dilde, 11 punto, düz ve kelimelerin ilk harfi büyük harfler ile ortalanarak, koyu yazılmalıdır. Yabancı dildeki başlık, ana başlığın bir alt satırında, 12 punto, italik ve kelimelerin ilk harfi büyük harfler ile ortalanarak, koyu yazılmalıdır.
5. Başlık altında, ortalanarak yazar/yazarların isimleri, 10 punto ve koyu yazılmalıdır. Yazar isimleri yıldızlı dipnot (*) ile dipnotta gösterilmeli, dipnotta ise yazarın akademik unvanı, çalıştığı kurumun adı, adresi ve e-posta adresi ile ORC-ID numaraları belirtilmelidir.
6. Yazar isimlerinin altında, 200 kelimeyi aşmayacak şekilde, ancak en az 150 kelimelik özet yazılmalıdır. Özette çalışmanın amacı, içerik ve sonuçları hakkında kısa ve açıklayıcı bilgiler bulunmalıdır. Özetin altında en az 4, en fazla 6 kelimeden oluşan anahtar kelimeler verilmelidir. Yabancı dildeki çalışmalarda metnin kaleme alındığı dilde ve Türkçe özet, Türkçe yazılmış çalışmalarda ise metin dilinde ve İngilizce özet yer almalıdır.
7. Dipnotlar sayfanın altında verilmeli ve makalenin başından sonuna kadar sayısal süreklilik izlemelidir.
8. Metin içerisindeki alt başlıklarda kelimelerin ilk harfi büyük, diğer harfleri küçük olmak üzere 11 punto olmalı ve koyu yazılmalıdır.
9. Çalışmanın tamamı, özet, kaynakça ve figürler ile birlikte 40 sayfayı geçmemeli, sağ alt köşeye sayfa numarası eklenmelidir. Bu sınırlamayı aşan çalışmalarda, editörlerin takdir hakkı göz önüne alınacaktır.
10. Makalede kullanılacak fotoğraf, resim, çizim ve harita gibi görsel verilerde “Fig.” kısaltması kullanılmalı, numaralandırmada süreklilik gözetilmelidir. Metnin içinde kullanılan “Fig.” ibaresi parantez içerisinde yer almalıdır. İkiden fazla figür belirtiliyorsa, iki rakam arasına boşluksuz tire (Fig. 2-4) konulmalıdır. Figür çözünürlükleri 300 dpi’den aşağı olmamalı ve JPEG formatında gönderilmelidir. Figürlerin listesi metnin sonunda, kaynakça bölümünün öncesinde yer almalıdır.
11. Kaynakça, makalenin sonunda bulunmalıdır. Kaynakçanın devamında, varsa figürler yer alır.
12. Makaleler, editörlerin önerileri doğrultusunda seçilen çift taraflı-kör hakemlik (gerektiğinde 3. hakeme gönderilebilir) ilkesine uygun olarak değerlendirilmektedir. Yazarın kimliğinden bağımsız olarak değerlendirilen yazılar için hakemlerin gerekli gördüğü düzeltme ve görüşler yazara iletilir. Yazım kurallarına uygun olmayan makaleler ise işleme konulmadan, yazarına iade edilecektir. Yazar, hakemlerden gelecek değişiklik, düzeltme ve ilaveleri yapmayı taahhüt etmiş sayılır.
13. Yayımlanan yazıların bilimsel sorumluluğu yazar/yazarlara aittir. Bu çalışmalar doğrudan ya da dolaylı olarak Lycus Dergisi’nin görüşü niteliği taşımaz.
14. Dipnot kaynakları aşağıdaki kurallara göre hazırlanmalıdır;
Tek Yazarlı Kaynak Gösterme: İnan 1987, 121.
İki Yazarlı Kaynak Gösterme: Şimşek – Duman 2007, 75.
İkiden fazla yazarı kaynak gösterme: Hobbs v.d. 1998, 358.
Birden fazla kaynaktan yapılan alıntıyı gösterme: Kadıoğlu 2006, 152; Ismaelli 2009, 25.
Birden fazla soy ismi taşıyan yazarı kaynak gösterme: Dönmez-Öztürk 2006, 95.
*Dipnotlarda sayfa numaraları verilirken, tam aralık verilmeli (İnan 1987, 121-125), “vd., vdd.” gibi kısaltmalar kullanılmamalıdır.

15. Kaynakça aşağıdaki kurallara göre hazırlanmalıdır;
● Kitap kaynak gösterme:
Bailey 1980
D. M. Bailey, Roman Lamps Made in Italy, A Catalogue of the Lamps in the British Museum II, London, 1980.
Demirhan-Erdemir 2015
A. Demirhan Erdemir, Prehistorik ve İlk Çağlarda Tıp, İstanbul, 2015.
Humann v.d. 1898
C. Humann – C. Cichorius – W. Judeich – F. Winter, Altertümer von Hierapolis, Berlin, 1898.
● Çeviri Yapılmış Kitabı Kaynak Gösterme:
Deighton 2005
H. J. Deighton, Eski Atina Yaşantısında Bir Gün, Çev. H. Kökten-Ersoy, İstanbul, 2005.
Magie 2001
D. Magie, Anadolu’da Romalılar I, Attalos’un Vasiyeti, Çev. N. Başgelen – Ö. Çapar, İstanbul, 2001.
● Editörlü Kitapta Bölümü Kaynak Gösterme:
Atila – Gürler 2010
C. Atila – B. Gürler, “Bergama Müzesi’nde Bulunan Roma Dönemi Cam Eserleri”, Metropolis İonia II Yolların Kesiştiği Yer Recep Meriç İçin Yazılar/The Land of the Crossroads Essays in Honour of Recep Meriç, Ed. S. Aybek – A. K. Öz, İstanbul, 2010, 47-53.
● Makale Kaynak Gösterme:
Başaran 1990
S. Başaran, “1988 Yılı Enez Kazısı Çalışmaları”, 11. Kazı Sonuçları Toplantısı, Cilt 2, Ankara, 1990, 107-123.
Kaya 2009
M. A. Kaya, “Anadolu’da Roma Egemenliği (IÖ 205-25)”, Doğu Batı Dergisi 49, Ankara, 2009, 195-234.
Murat 2003
L. Murat, “Ammihanta Ritüelinde Hastalıklar ve Tedavi Yöntemleri”, Archivum Anatolicum 4/2, 2003, 89-109.
Şimşek – Duman 2007
C. Şimşek – B. Duman, “Laodikeia’da Bulunan Ampullalar”, Olba XV, İstanbul, 2007, 73-101.
● Yayımlanmamış Tez Çalışmasını Kaynak Gösterme:
Söğüt 1998
B. Söğüt, Kilikya Bölgesi’ndeki Roma İmparatorluk Çağı Tapınakları, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Konya, 1998.
Erön 2007
A. Erön, Anadolu’da Roma Dönemi Tapınaklarında Görülen Bezemeli Frizler, Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2007.
● Antik Dönem Metinlerini Kaynak Gösterme:
Antik döneme ait edebi bir metinden yapılan alıntılar, dipnot yerine metin içerisinde ve parantez içerisinde “Plinius (nat. V.105)”, “Strabon (XII.8.16)” verilmelidir. Metin ya da dipnot içerisinde kullanılan antik dildeki terimler ya da kısa cümleler italik olarak verilmelidir. Antik kaynaklar Der Neue Pauly’de verilen standartlara uygun olmalıdır.
16. Dipnot ve kaynakçada bir yazarın aynı yılda yayımlanmış birden fazla eseri kullanılacaksa, yıldan sonra alfabenin başlangıç harfinden başlayarak küçük harf ekleyerek (Şimşek 2002a, 3; Şimşek 2002b, 231) numaralandırılmalıdır.
17. Başvurular https://dergipark.org.tr/lycus adresi üzerinden yapılmalıdır; bununla birlikte gerektiğinde lycus@pau.edu.tr e-posta adresinden de yapılabilir.

Yazışma Adresi:
Lycus Dergisi
Pamukkale Üniversitesi
Arkeoloji Enstitüsü
20070 Kınıklı Kampüsü/Denizli, Türkiye
Fax: 0258 296 3535
E-mail: lycus@pau.edu.tr


LYCUS DERGİSİ ETİK İLKELERİ VE YAYIN POLİTİKASI
-Pamukkale Üniversitesi, Arkeoloji Enstitüsü Yayını olan Lycus Dergisi’ne yayınlanmak üzere gönderilen çalışmaların içeriği, derginin amacı ve kapsamı ile uyumlu olmalıdır. Lycus Dergisi alanında “özgün araştırma” niteliğindeki çalışmaları yayınlamaya öncelik vermektedir.
-Lycus Dergisi açık erişim politikasını benimseyen bir dergidir. Yayımlanan içerik doğrudan açık erişime ücretsiz ve elektronik olarak sunulmaktadır.
-Lycus Dergisi, yayın etiğini en yüksek standartlarda uygulamayı ve yayın etiğinde Committee on Publication Ethics (COPE) ve Council of Science Editors (CSE) tarafından geliştirilen standartlara uygun yayın yapmayı taahhüt eder. Lycus Dergisi yayın etiği kapsamında tüm paydaşların etik sorumluluklarını yerine getirmesini beklemektedir.
-Lycus Dergisi’ne gönderilen çalışmaların daha önce herhangi bir yayın organında yayımlanmamış olması ve sisteme eklendiğinde bir başka yayın organının değerlendirme aşamasında bulunmaması gerekir. Yayımlanmak üzere gönderilen çalışma, yazarın tezinden (lisans/yüksek lisans/doktora) üretilmişse veya bilimsel bir kongre/toplantıda sunulmuşsa bunun başlığa konulacak dipnot ile açıklanması gereklidir. Bu çalışma, yayın kurulu tarafından uygun görüldüğü takdirde tarih ve yer bildirmek şartı ile kabul edilebilir.
-Başvurunun yapılmasından, yazının yayımlanma aşamasına kadar geçen süreçteki bütün işlemler elektronik ortamda (https://dergipark.org.tr/lycus) gerçekleşir. Herhangi bir yazının elektronik sisteme eklenmesi, çalışmanın yayımlanması için başvuru olarak kabul edilir ve değerlendirme süreci başlar.


Telif Hakkı ve İzinler: Yazarlar yayımlanmak üzere gönderdikleri çalışmaların yayın haklarını, Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü bünyesindeki Lycus Dergisi’ne devretmiş olurlar. Lycus Dergisi’nde yayımlanan çalışmaların telif hakkı dergiye ait olup referans gösterilmeden aktarılamaz, çoğaltılamaz ve dergi yönetiminden izin alınmaksızın bir başka yayın organında yayımlanamaz. Yayımlanan çalışmalar için yazarlara telif ücreti ödenmez. Lycus Dergisi’nde yayımlanmış yazılardan kaynaklanması muhtemel herhangi bir bilimsel, etik ve hukuki sorumluluk, yazar/yazarlara aittir. Bu hususta Dergi, herhangi bir hükümlülük kabul etmez. Açık kaynak erişim politikasını benimseyen dergimizdeki tüm makalelerin içeriği erişime açıktır. Bu hususları kabul eden yazarlar, Telif Hakkı Devri Formu’nu imzalayarak editörlere iletmek zorundadır. Bu formu iletmeyen yazarların makaleleri yayımlanmayacaktır.
Etik kurallar çerçevesinde; dergide değerlendirilmesi için Etik Kurul İzni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir:
Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar, insan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması, insanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar.

DOI Numarası: Dijital Object Identifier (DOI) elektronik ortamda yayınlanan çalışmaların tanımlanmasına, kopyasına erişilmesine olanak sağlar. Lycus Dergisi’ne gönderilen ve kabul alan çalışmalara DOI numarası verilir ve çalışmanın elektronik ortamdaki resmi bilgileri güvence altına alınır.

İntihal Denetimi: Dergimize gönderilen tüm çalışmalar intihal tarama raporuyla (Turnitin) birlikte yayın sürecine alınmaktadır. İntihal denetimi sonucunda ortaya çıkan eşleşmeler incelenir ve intihal raporu oluşturulur. Azami benzerlik oranı %20’dir. Bu oranın altındaki makaleler yayına kabul edilir. Bu oranı aşan makaleler ayrıntılı olarak Editörler tarafından incelenir ve duruma göre reddedilebilir.

Kişisel Verilerin Korunması: Lycus Dergisi’ne gönderilen çalışmalar Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun kapsamında koruma altındadır. Yazara ve hakemlere ait hiçbir bilgi üçüncü kişi ve kurumlarla paylaşılmaz.

Erişim Politikası ve Ücretlendirme: Lycus Dergisi kâr amacı gütmeyen, açık erişim politikasını benimseyen bir dergidir. Yayımlanan içerik doğrudan açık erişime ücretsiz sunulmaktadır. Kullanıcılar Lycus Dergisi’nden izin almaksızın makaleleri tam metin okuyabilir, saklayabilir, çıktısını alabilir, kaynak göstermek kaydıyla makalelere bağlantı verilebilir. Makale gönderimi, değerlendirilmesi, yayınlanması gibi süreçlerde hiçbir ücret talep edilmez. Ayrıca Lycus Dergisi, sponsorluk ve reklam tekliflerini de kabul etmemektedir.

Makale Değerlendirme Süreci: Lycus Dergisi’ne gönderilen çalışmaların değerlendirme. süreci, makalenin Dergipark sistemine yüklenmesiyle birlikte başlamış olur. Dergi sekreteri tarafından makale için gerekli Editör ataması gerçekleştirilir. Editöre ulaşan çalışmalar, editör tarafından belirlenen ve makalenin içeriği konusunda uzman hakemlere gönderilerek değerlendirme süreci başlar. Editörler, çalışmanın hakemler tarafından derginin belirlediği en uygun süre içerisinde değerlendirilmesini sağlar. Hakem değerlendirmesi tamamlanan çalışmalar yazara iletilir ve yazardan form ve dosyalardaki ilgili hakem önerileri ve düzeltmelerin en kısa sürede tamamlanması beklenir. Yazarın revizyon sürecinin tamamlanması durumunda, ilgili çalışma editörler tarafından incelemeye tutulur ve yayınlanmak üzere kabul edilen makalelerin mizanpajına başlanır. Mizanpajı tamamlanan çalışmalar son haliyle yazarlara iletilir ve onay alınmasıyla birlikte yayım süreci tamamlanır. Tüm bu süreçlerden geçen makaleler (ortalama 30 gün), yıllık yayın için belirlenen hedefi aşması durumunda bir sonraki sayıda yayımlanması amacıyla havuzda bekletilir. Makalelerdeki öncelik, yazar tarafından çalışmanın gönderildiği tarih ve makale niteliği göz önüne alınarak Editör Kurulu tarafından belirlenir.

Editörler Kurulu’nun Etik Sorumlulukları
Lycus Dergisi’ne gönderilen her makaleden Editörler Kurulu sorumludur. Editörler, makaleleri kabul etme ya da reddetme yetkisine sahiptir. Editörler Kurulu, değerlendirme süreci, kör hakemlik ve etik ilkeler gibi dergi politikalarının belirlenmesini ve uygulanmasını sağlar. Editörler Kurulu, en az iki hakem tarafından değerlendirilen makalelerin kör hakemlik sürecinden geçmesinden ve her makalenin kayıtlarının elektronik olarak saklanmasından sorumludur. Kurul, gelen çalışmaların derginin amaç ve kapsamına uygunluğuna, özgünlüğüne, bilim dünyasına katkısına ve derginin belirlemiş olduğu yazım kuralı standartlarına uygunluğuna dikkat eder. Kuruldaki editörler dergiye gönderilen makalelerin konusuna uygun uzmanlık alanında hakem belirleyerek, çalışmanın tarafsız ve belirlenen süreç içerisinde değerlendirilmesini sağlar. Editörler kurulu makalelerin fikri mülkiyet hakkını korur. Editörler, yayımlanan sayının okuyucu, araştırmacı, uygulayıcı ve bilimsel alana katkıda bulunmasına ve özgün nitelikte olmasına özen gösterir. Editör Kurulu, Council of Science Editors (CSE) tarafından geliştirilen etik görev ve sorumlulukları benimser.

Hakemlerin Değerlendirme Süreci ve Etik Sorumlulukları
Hakemler, editör kararlarında ve yayın sürecinde editörlere yardımcı olur. Eser, kaynak, atıf ve kural gibi eksikliklerin tamamlanmasını işaret ederek yazarlara makalelerini iyileştirmede yardımcı olur. Lycus Dergisi’ne gönderilen makaleler, hakemlerin yazarları, yazarların ise hakemleri görmedikleri iki yönlü kör hakemlik ilkesine göre değerlendirilir. Yazar(lar), hakemler ile doğrudan iletişim kuramaz. Tüm makale önerileri gizli belgelerdir ve bu şekilde ele alınır. Bu durum inceleme davetini reddeden hakemler için de geçerlidir. Bir makalenin yayınlanabilmesi için en az iki olumlu hakem görüşü gereklidir. Kör hakem sürecinden geçen değerlendirme formları ve dosyalar, editörler aracılığıyla yazarlara iletilir. Hakemlerin değerlendirme yaptıkları makaleler, uzmanlık alanlarıyla ilgili olmalıdır. Hakemler, değerlendirmeyi tarafsızlık ve gizlilik içinde yapmalıdır. Hakemler, çıkar çatışması veya çıkar birliği bulunduğunu tespit ettikleri makaleleri reddetmeli ve editöre bilgi verilmesi gerekmektedir. Hakemlerin yaptığı değerlendirmelerin yapıcı ve bilimsel bir dille, kibar ve saygılı olması, saldırgan, öznel ve hakaret içeren yorumlardan kaçınarak ifade etmesi gerekmektedir. Hakemler tarafından yapılan değerlendirmelerin form üzerinde işaretlenmesi, ayrıca not varsa ilgili dosya üzerinde anlaşılır bir şekilde belirtilmesi gerekmektedir. Hakemler değerlendirdikleri makalenin yayımlanabilir olup olmadığına ilişkin kararları ve gerekçeleri bu formda belirtir. Hakemlere gönderilen çalışmaların, belirtilen süre içerisinde değerlendirmesi gerekmektedir.

Yazarların Etik Sorumlulukları
Lycus Dergisi’ne gönderilen çalışmaların daha önce herhangi bir yayın organında yayımlanmamış olması ve sisteme eklendiğinde bir başka yayın organının değerlendirme aşamasında bulunmaması gerekir. Yazarlar tarafından gönderilen makalelerin özgün olması gerekmektedir. Yayımlanmak üzere gönderilen çalışma, yazarın tezinden (lisans/yüksek lisans/doktora) üretilmişse veya bilimsel bir kongre/toplantıda sunulmuşsa bunun başlığa konulacak dipnot ile açıklanması gereklidir. Bu çalışma, yayın kurulu tarafından uygun görüldüğü takdirde tarih ve yer bildirmek şartı ile kabul edilebilir. Yazarların çalışması tamamen orijinal olmalı, başkalarının çalışmalarını veya ifadelerini içeren yazıların doğru şekilde alıntılanmış olması gereklidir. Makalede katkı sağlamayan kişiler yazar olarak yazılmamalıdır. Makaleye katkı sağlayan kişiler yazar olarak (tasarım, uygulama, veri toplama, analiz gibi) yazılmalıdır. Destek alınarak yürütülen araştırmalarda kişi, kurum veya kuruluşlar belirtilmelidir. Yazarlar hakem değerlendirme sürecine katılmakla yükümlüdür. Gerekli revizyon kararı verilmesi durumunda, yazarlar hakemlerin yorumlarına sistematik bir şekilde verilen son tarihe kadar yazılarını gözden geçirip yeniden ibraz etmelidir. Yazarların çalışmalarında önemli hatalar ve yanlışlıklar buldukları durumlarda dergi editörlerini ve yayıncılarını derhal bildirmekle yükümlüdür. Dergiye gönderilen yazıların dergi yazım kurallarına göre düzenlenmiş olması gereklidir. Yayın alt komisyonu, yazım kurallarına uymayan yazıları yayımlamama veya düzeltmek üzere yazar/yazarlara iade etme yetkisine sahiptir. Lycus Dergisi’nde yayımlanacak makalelerin yazarlarının TELİF HAKKI DEVRİ FORMU’nu eksiksiz doldurarak göndermesi gerekmektedir. Çalışma Dergi’ye gönderildikten sonra, hiçbir aşamada, Telif Hakkı Devri Formu’nda belirtilen yazar adları ve sıralaması dışında yazar adı eklenemez, silinemez ve sıralamada değişiklik yapılamaz. Lycus Dergisi’nde yayımlanmış yazılardan kaynaklanması muhtemel herhangi bir bilimsel, etik ve hukuki sorumluluk, yazar/yazarlara aittir. Bu hususta Dergi, herhangi bir hükümlülük kabul etmez. 

Lycus Dergisi kâr amacı gütmeyen, açık erişim politikasını benimseyen bir dergidir. Yayımlanan içerik doğrudan açık erişime ücretsiz sunulmaktadır. Kullanıcılar Lycus Dergisi’nden izin almaksızın makaleleri tam metin okuyabilir, saklayabilir, çıktısını alabilir, kaynak göstermek kaydıyla makalelere bağlantı verilebilir. Makale gönderimi, değerlendirilmesi, yayınlanması gibi süreçlerde hiçbir ücret talep edilmez. Ayrıca Lycus Dergisi, sponsorluk ve reklam tekliflerini de kabul etmemektedir.

Lycus Dergisi, Anadolu Arkeolojisi, Tarihi Coğrafyası olmak üzere Prehistorik Dönem’den başlayarak, günümüze kadar olan kültür mirası, buluntular, arkeolojik kazı ve yüzey araştırmalarının sonuçları, restorasyon, konservasyon, müzecilik, antropoloji, epigrafi, etno-arkeoloji gibi bilimsel çalışmaları kapsar. Bunların dışında ilk defa yapılan tespitler, uygulamalar ve analiz çalışmalarının yer aldığı yazıları içerir.