Öz: Günümüz beslenme hastalıklarından birisi olan asidozisi kontrol atlına alabilmek için yeni yeni modeller oluşturulmaktadır. Kolay parçalanabilen karbonhidratların hidrolize olmasıyla birlikte, rumende patolojik düzeylerde uçucu yağ asitleri ve laktik asit birikimi ile karakterize olan akut asidozis hem süt ineklerinde hem de besi sığırlarında performansın düşmesine neden olan bir beslenme hastalığıdır. Karbonhidraz inhibitörlerinden birisi olan akarboz, aktinomyces bakterisinin kültür edilmesiyle elde edilen güçlü, rekabetçi bir glikozidaz inhibitörüdür. Daha çok diabetik insanlarda kullanılan karbonhidraz inhibitörleri, ince kalın bağırsaklarda karbonhidratların daha yavaş bir şekilde parçalanmasını sağlayarak canlılarda düşük kan glikozunun ve insülin seviyesinin oluşmasına neden olur. Bu bileşiklerin, insan hekimliğinde geniş bir kullanım alanı bulduğu ve ince bağırsağın proksimal kısmından distal bölümüne kadar karbonhidratların parçalanmasını yavaşlattığı ifade edilmektedir. Çok az miktarda parçalanmamış karbonhidratın ileuma kaçıp oradan kalın bağırsağa geçerek mikroorganizmalar tarafından fermente edildikten sonra uçucu yağ asitleri ve gaz üretildiği belirtilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2014 |
Submission Date | June 16, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 2 Issue: 1 |