Öz: Günümüz beslenme hastalıklarından birisi olan asidozisi kontrol atlına alabilmek için yeni yeni modeller oluşturulmaktadır. Kolay parçalanabilen karbonhidratların hidrolize olmasıyla birlikte, rumende patolojik düzeylerde uçucu yağ asitleri ve laktik asit birikimi ile karakterize olan akut asidozis hem süt ineklerinde hem de besi sığırlarında performansın düşmesine neden olan bir beslenme hastalığıdır. Karbonhidraz inhibitörlerinden birisi olan akarboz, aktinomyces bakterisinin kültür edilmesiyle elde edilen güçlü, rekabetçi bir glikozidaz inhibitörüdür. Daha çok diabetik insanlarda kullanılan karbonhidraz inhibitörleri, ince kalın bağırsaklarda karbonhidratların daha yavaş bir şekilde parçalanmasını sağlayarak canlılarda düşük kan glikozunun ve insülin seviyesinin oluşmasına neden olur. Bu bileşiklerin, insan hekimliğinde geniş bir kullanım alanı bulduğu ve ince bağırsağın proksimal kısmından distal bölümüne kadar karbonhidratların parçalanmasını yavaşlattığı ifade edilmektedir. Çok az miktarda parçalanmamış karbonhidratın ileuma kaçıp oradan kalın bağırsağa geçerek mikroorganizmalar tarafından fermente edildikten sonra uçucu yağ asitleri ve gaz üretildiği belirtilmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2014 |
Gönderilme Tarihi | 16 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 2 Sayı: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.