Ochratoxin A (OTA) is a mycotoxin which contaminates different plant products, including cereals, coffee beans, nuts, cocoa, pulses, beer, wine, spices and raisin. OTA is synthesized by Aspergillus and Penicillium species. OTA has been reported to have nephrotoxic, immunotoxic, teratogenic and carcinogenic effects in humans. OTA is a partly stable molecule and it may remain unchanged in food even after processing. Therefore, it is suggested that OTA content should be monitored in animal origin foods.
Okratoksin A (OTA) Aspergillus ve Penicillium türleri tarafından sentezlenen nefrotoksik etkili bir toksindir. OTA ayrıca insanlarda immunotoksik, teratojenik ve karsinojenik etkileri nedeniyle kansere neden maddeler arasında yer almaktadır. Tahıl, kahve çekirdeği, fındık, kakao, bakliyat, bira, şarap, baharat ve kuru üzümde bulunabilen bir mikotoksindir. OTA kısmen kararlı bir moleküldür ve gıdalara uygulanan işlemlerden sonra bile değişmeden kalabilir. Bu nedenle hayvansal gıdalarda OTA varlığına yönelik çalışmalar yapılması önerilmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 15 Kasım 2015 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2015, Cilt 3, Sayı 1 |
Bibtex | @araştırma makalesi { maeusabed206502, journal = {Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi}, issn = {2148-2837}, address = {}, publisher = {Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi}, year = {2015}, volume = {3}, pages = {27 - 33}, doi = {}, title = {Çeşitli Gıdalarda Okratoksin A Varlığı}, key = {cite}, author = {Keyvan, ERHAN and Yurdakul, Özen} } |
APA | Keyvan, E. & Yurdakul, Ö. (2015). Çeşitli Gıdalarda Okratoksin A Varlığı . Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi , 3 (1) , 27-33 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/maeusabed/issue/19415/206502 |
MLA | Keyvan, E. , Yurdakul, Ö. "Çeşitli Gıdalarda Okratoksin A Varlığı" . Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3 (2015 ): 27-33 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/maeusabed/issue/19415/206502> |
Chicago | Keyvan, E. , Yurdakul, Ö. "Çeşitli Gıdalarda Okratoksin A Varlığı". Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3 (2015 ): 27-33 |
RIS | TY - JOUR T1 - Çeşitli Gıdalarda Okratoksin A Varlığı AU - ERHAN Keyvan , Özen Yurdakul Y1 - 2015 PY - 2015 N1 - DO - T2 - Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 27 EP - 33 VL - 3 IS - 1 SN - 2148-2837- M3 - UR - Y2 - 2022 ER - |
EndNote | %0 Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi Çeşitli Gıdalarda Okratoksin A Varlığı %A ERHAN Keyvan , Özen Yurdakul %T Çeşitli Gıdalarda Okratoksin A Varlığı %D 2015 %J Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi %P 2148-2837- %V 3 %N 1 %R %U |
ISNAD | Keyvan, ERHAN , Yurdakul, Özen . "Çeşitli Gıdalarda Okratoksin A Varlığı". Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3 / 1 (Kasım 2015): 27-33 . |
AMA | Keyvan E. , Yurdakul Ö. Çeşitli Gıdalarda Okratoksin A Varlığı. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2015; 3(1): 27-33. |
Vancouver | Keyvan E. , Yurdakul Ö. Çeşitli Gıdalarda Okratoksin A Varlığı. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2015; 3(1): 27-33. |
IEEE | E. Keyvan ve Ö. Yurdakul , "Çeşitli Gıdalarda Okratoksin A Varlığı", Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 3, sayı. 1, ss. 27-33, Kas. 2015 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.