BibTex RIS Kaynak Göster

Deneysel Periodontitis Çalışmalarında Alveoler Kemik Kaybı Ölçümlerinde Direkt ve İndirekt Yöntemlerin Karşılaştırılması

Yıl 2016, Cilt: 4 Sayı: 1, 0 - 0, 29.10.2016

Öz

Bu çalışmanın amacı mine-sement sınırı ile alveoler kemik kreti arasındaki mesafenin ölçümünde direkt ve indirekt morfometrik yöntemleri karşılaştırmaktır. Çalışmada 38 adet Wistar sıçan maksiller segmenti kullanılmıştır. Maksiller segmentlerde mine-sement sınırıyla alveoler kemik kreti arasındaki mesafe 1. Grupta dijital fotoğraflar üzerinde özel bir yazılım programıyla (v.3.5 Able Software Corp) değerlendirilirken; 2. Grupta ölçümler dental loop altında periodontal sond (Williams Sond; Hu-Friedy, Chicago, IL) ve dijital kumpas (Astor; AS.KDK0150, İstanbul, Türkiye) aracılığıyla direkt görsel yöntemle yapıldı. Gruplar arası karşılaştırmada Mann-Whitney U testi kullanıldı (p<0,05). Kemik ölçüm medyan değerleri Grup 1 ve Grup 2 için 0,47 (0,28-0,93) ve 0,59 (0,29-1,10) mm olarak bulundu. Yapılan ölçümlerde iki grup arasında anlamlı farklılık bulunmadı (p=0,45). Bu sonuç yazılım programı kullanma koşulları söz konusu olmadığında alveoler kemik yüksekliğinin direkt yöntemle belirlenmesinin tercih edilebilir bir yöntem olduğunu göstermektedir.

Anahtar sözcükler: Deneysel periodontitis, direkt görsel yöntem, morfometri, ölçüm. 

Yıl 2016, Cilt: 4 Sayı: 1, 0 - 0, 29.10.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Burcu Bakır Bu kişi benim

Zuhal Yetkin Ay

Yayımlanma Tarihi 29 Ekim 2016
Gönderilme Tarihi 24 Ağustos 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Bakır, B., & Yetkin Ay, Z. (2016). Deneysel Periodontitis Çalışmalarında Alveoler Kemik Kaybı Ölçümlerinde Direkt ve İndirekt Yöntemlerin Karşılaştırılması. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute, 4(1).
AMA Bakır B, Yetkin Ay Z. Deneysel Periodontitis Çalışmalarında Alveoler Kemik Kaybı Ölçümlerinde Direkt ve İndirekt Yöntemlerin Karşılaştırılması. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute. Ağustos 2016;4(1).
Chicago Bakır, Burcu, ve Zuhal Yetkin Ay. “Deneysel Periodontitis Çalışmalarında Alveoler Kemik Kaybı Ölçümlerinde Direkt Ve İndirekt Yöntemlerin Karşılaştırılması”. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute 4, sy. 1 (Ağustos 2016).
EndNote Bakır B, Yetkin Ay Z (01 Ağustos 2016) Deneysel Periodontitis Çalışmalarında Alveoler Kemik Kaybı Ölçümlerinde Direkt ve İndirekt Yöntemlerin Karşılaştırılması. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute 4 1
IEEE B. Bakır ve Z. Yetkin Ay, “Deneysel Periodontitis Çalışmalarında Alveoler Kemik Kaybı Ölçümlerinde Direkt ve İndirekt Yöntemlerin Karşılaştırılması”, Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute, c. 4, sy. 1, 2016.
ISNAD Bakır, Burcu - Yetkin Ay, Zuhal. “Deneysel Periodontitis Çalışmalarında Alveoler Kemik Kaybı Ölçümlerinde Direkt Ve İndirekt Yöntemlerin Karşılaştırılması”. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute 4/1 (Ağustos 2016).
JAMA Bakır B, Yetkin Ay Z. Deneysel Periodontitis Çalışmalarında Alveoler Kemik Kaybı Ölçümlerinde Direkt ve İndirekt Yöntemlerin Karşılaştırılması. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute. 2016;4.
MLA Bakır, Burcu ve Zuhal Yetkin Ay. “Deneysel Periodontitis Çalışmalarında Alveoler Kemik Kaybı Ölçümlerinde Direkt Ve İndirekt Yöntemlerin Karşılaştırılması”. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute, c. 4, sy. 1, 2016.
Vancouver Bakır B, Yetkin Ay Z. Deneysel Periodontitis Çalışmalarında Alveoler Kemik Kaybı Ölçümlerinde Direkt ve İndirekt Yöntemlerin Karşılaştırılması. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute. 2016;4(1).