Süt, yüksek besin değeriyle birlikte, yaşamı tehdit edebilen belirli mikroorganizmaların büyümesi için de mükemmel bir ortamdır. Süt yağının, sütte bulunan L. monocytogenes'in canlılığına etki ettiği görülmüştür. Bu çalışmada, simüle edilmiş gastrointestinal koşullar altında sütte L. monocytogenes'in hayatta kalmasında süt yağının etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Süte aşılanan L. monocytogenes'in canlılığını değerlendirmek için insan fizyolojik koşullarını taklit eden dört farklı ortam (saliva, mide, ince bağırsak ve kalın bağırsak) oluşturulmuştur. Sütün genellikle kahvaltı öğünü olarak tüketildiği göz önüne alındığında, değerlendirme gastrointestinal sistemin aç olduğu durumda yapılmıştır. 48 saat soğukta saklama sonrası yapılan değerlendirmede saliva ortamında 5 log10 CFU/ mL'ye kadar düşüş tespit edilmiştir. Canlı ancak sayılamayan değerlendirmede saliva ortamında L. monocytogenes sayısı yağsız ve yarım yağlı süt için 8 log10 CFU/ mL, tam yağlı süt için 9 log10 CFU/ mL olarak belirlenmiştir. Simüle edilmiş gastrointestinal ortamların alt kısımlarında incelenen farklı yağ içeriğine sahip olan süt gruplarında ise L. monocytogenes tespit edilmemiştir.
TÜBİTAK
1919B012111420
2209-A - Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenen projemiz için TÜBİTAK'a teşekkür ederiz.
Along with the high nutritional value, milk represents an excellent medium for the growth of certain microorganisms, some of which can be life threatening. Milk fat has been found to affect the survival of L. monocytogenes in milk. The present study aimed to evaluate the effect of milk fat in the survival of L. monocytogenes in milk under simulated gastrointestinal conditions. Four compartments (saliva, gastric, small intestine and large intestine) mimicking the human physiological conditions were established to evaluate the viability of L. monocytogenes inoculated in milk. Given that milk is generally consumed as a breakfast meal, the evaluation was done in the fasted state of the gastrointestinal system. A decrease to 5 log10 CFU/ mL was determined in saliva compartment, in the evaluation after 48 h of cold storage. In the viable but not countable evaluation, L. monocytogenes counts were determined to be 8 log10 CFU/ mL for skim milk and semi-skim milk, and 9 log10 CFU/ mL for whole fat milk in the saliva compartment. Regardless the fat content, L. monocytogenes was not detected in any of the milk groups in the lower parts of the simulated gastrointestinal compartments.
1919B012111420
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Project Number | 1919B012111420 |
Publication Date | April 30, 2023 |
Submission Date | November 28, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 11 Issue: 1 |