Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Problem of Quality in Qur’an Recitation

Yıl 2018, Cilt: 18 Sayı: 1, 147 - 175, 30.06.2018
https://doi.org/10.33420/marife.397034

Öz

Qur’an with all its features including verses and compliation, language and tone is unique guide and as a miracle it appeals to all human being in all ages. It is up to ones relationship with Qur’an to get benefit from this source. If this relationship based on principles such as chanting, tarteel, tajweed, understanding, contemplation, and blues, then getting benefit from Qur’an will be much greater. As soon as one get away from consciousness of those principles, the quality of prayers will reduce and it may gradually become just a routine habit. At this point, there is vitally crucial situation in terms of spirituality. Therefore, in the current research, we aim at investigating this important topic (problem of quality in the Qur’an chanting). In this context, primarily we presented conveyed information regarding reading of Qur’an. Subsequently, we focused on problem of quality in the Qur’an chanting which is main topic of the study. Generally, following by a short introduction, the investigation is developed based on four titles. In the first title, we presented information about technical points such as recitation and tajweed. In the second title, we examined qualified reading which refers to the concepts such as tarteel and chanting. In the third title, we explored on principles of reading activities which makes the activities a precious prayer rather than an ordinary one. In the fourth heading, we investigated the manner of sadness and crying that is advised to be occur during a meritable recitation of Qur’an. Finally, in the conclusion section, we presented a general discussion and suggestions regarding problem of quality in the Qur’an chanting.

Kur’an Tilavetinde Nitelik Sorunu

Yıl 2018, Cilt: 18 Sayı: 1, 147 - 175, 30.06.2018
https://doi.org/10.33420/marife.397034

Öz

Kur’an nazım ve telifiyle, dil ve üslûbuyla, her dönemde beşeriyetin tüm ihtiyaçlarını karşılaması ve daha birçok özelliğiyle hiçbir şekilde benzeri ortaya konamayan mucize bir kitaptır. İnsanın böyle eşsiz bir kaynaktan istifade etmesi O’nunla kurduğu ilişkiye bağlıdır. Şayet bu ilişki kıraat, tecvîd gibi doğrudan bu alanı kendisine konu edinen ilimlerin ortaya koyduğu tilavet, tertîl, anlama, tefekkür, hüzün gibi belli ilkeler çerçevesinde olursa kişinin Kur’an’dan istifade etmesi o nispette fazla olur. Söz konusu ilkelerden uzaklaşıldıkça da Kur’an okuma gibi son derece faziletli bir ibadet, ibadet olma özelliğini kaybeder ve sıradan bir iş haline dönüşebilir. Dolayısıyla burada Kur’an okuyan herkes için manevi açıdan hayatî bir durum söz konusudur. Biz de araştırmamızda insanlar için bu denli önemli olan bir konuyu incelemeye tabi tuttuk. Bu bağlamda öncelikle Kur’an okumayla ilgili bazı naklî bilgilere yer verdik, daha sonra araştırmanın ana konusunu oluşturan Kur’an tilavetinde nitelik sorunu üzerinde durduk. Kısa bir girişten sonra meseleyi dört başlık altında ele aldık. Birinci başlıkta işin teknik yönünü ilgilendiren kıraat, tecvîd gibi konular üzerinde durduk. İkinci başlıkta nitelikli okumayı ifade eden tertîl, tilavet gibi kavramları inceledik. Üçüncü başlıkta okuma faaliyetini, sıradan bir faaliyet olmaktan çıkarıp değerli bir ibadete dönüştüren genel ilkeler üzerinde durduk. Dördüncü başlıkta ise nitelikli Kur’an okumada yaşanması tavsiye edilen hüzün ve ağlama halini ele aldık. Kısa bir değerlendirme ve önerilerin yer aldığı sonuç bölümüyle de çalışmamızı tamamladık.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Din Araştırmaları
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

İrfan Çakıcı

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2018
Kabul Tarihi 26 Nisan 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018Cilt: 18 Sayı: 1

Kaynak Göster

ISNAD Çakıcı, İrfan. “Kur’an Tilavetinde Nitelik Sorunu”. Marife Dini Araştırmalar Dergisi 18/1 (Haziran 2018), 147-175. https://doi.org/10.33420/marife.397034.