Physicians and allied health personnel are very frequently faced
with food poisoning in emergency units. Primarily, a correct
diagnosis is important for the success of treatment for a patient
with suspected food poisoning who comes or is brought to an
emergency unit. For this, taking a detailed history from the patient
and taking necessary clinical samples (blood, feces, vomit, etc.) to
be sent to the laboratory for a diagnosis as soon as possible are
priorities. Before or during the treatment judicial authorities must
be informed of the food poisoning incident. If the physicians and
other health care personnel in the emergency units have enough
theoretical and practical knowledge about food poisoning and
microbiological risks, and have developed their knowledge and
skills by various educational activities, poisoning cases can be
controlled and repetition can be avoided. Also contributions can be
made to the solution of forensic cases.
In this study, the aim is to inform the health care employees in
emergency services primarily but also other health care employees
about pathogenic bacteria that may cause food poisoning; to
provide general advice about approaches to food poisoning cases
and to raise the consciousness about the obligation of informing
forensic authorities of incidents of food poisoning.
Food poisoning Emergency units Forensic case Pathogenic bacteria
Acil tedavi birimlerinde görevli hekim ve yardımcı sağlık
personeli, gıda zehirlenmeleri ile sıklıkla karşılaşmaktadır. Gıda
zehirlenmesi şüphesi ile acil tedavi birimine gelen ya da getirilen
bir hastaya öncelikle doğru tanı konulması tedavinin başarısı için
önemlidir. Bunun için hastanın detaylı anamnezinin alınması ve en
kısa sürede tanı için gerekli klinik örneklerin (kan, gaita, kusmuk
vb) alınarak laboratuvara gönderilmesi öncelik taşımaktadır.
Tedavi süreci öncesinde ya da sırasında adli makamlar ile iletişime
geçilerek, mutlaka gıda zehirlenmesi vaka bildirimi yapılmalıdır.
Acil tedavi birimlerinde görevli hekimler ve diğer sağlık
çalışanları, gıda zehirlenmesi ve mikrobiyolojik riskler konusunda
teorik ve pratik açıdan yeterli donanıma sahip olurlar, çeşitli
eğitim faaliyetleri ile bilgi ve becerilerini geliştirirler ise, hem
zehirlenme olguları kontrol altına alınabilir ve tekrarı önlenebilir
hem de adli olguların çözümüne katkı sunulabilir.
Bu çalışmada, başta acil servis çalışanları olmak üzere tüm
sağlık personeline, gıda zehirlenmesi olgularına yaklaşım ve
zehirlenmeye neden olan patojen bakteriler ile adli olgu bildirimi
konusunda bilgi sağlamak amaçlanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | Reviews |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Mayıs 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 27 Sayı: 2 |