ÖZET: Bu çalışma, Tip–1 diyabet oluşturulan sıçanlarda acı badem yağının serum ve eritrositlerdeki
bazı biyokimyasal parametreler üzerine etkisinin araştırılması için tasarlandı. Sıçanlar
kontrol (K), diyabet (STZ) ve diyabet+acı badem yağı (STZ+ABY) olmak üzere üç
grubu ayrıldı. Diyabet gruplarına intraperitoneal enjeksiyonla streptozotosin (65 mg/kg) verilerek
diyabet oluşturuldu. Acı badem yağı grubundaki sıçanlara haftada iki gün 1ml/kg dozunda
intraperitoneal enjeksiyonla acı badem yağı, ayrıca deney boyunca toz haline getirilmiş
2 gr acı badem çekirdeği, 500 ml içme suyuna eklenerek verildi. Kontrol grubuna göre,
STZ grubunda postprandial kan glukoz düzeyinin anlamlı olarak arttığı (p<0.001), STZ grubu
ile karşılaştırıldığında ise, STZ+ABY grubunda postprandial kan glukoz düzeyinin anlamlı
olarak azaldığı (p<0.001) belirlendi. Kontrol grubuna göre, STZ grubunun serum ve eritrositlerinde
malondialdehit (MDA) düzeyinin anlamlı olarak arttığı (p<0.001), eritrositlerde ise
glutatyon (GSH) düzeyinin anlamlı olarak azaldığı (p<0.001) belirlendi. STZ grubuna göre,
STZ+ABY grubunun serum ve eritrositlerinde MDA düzeyinin anlamlı olarak azaldığı
(p<0.001), eritrositlerde ise GSH düzeyinin anlamlı olarak arttığı (p<0.001) saptandı. STZ
grubuna göre, STZ+ABY grubunun serumunda palmitik ve linoleik asit değerlerinin, eritrositlerinde
ise; palmitik, palmitoleik, stearik, araşidonik ve dokosaheksaenoik asit değerlerinin
kontrol grubu değerlerine yaklaştığı belirlendi. STZ+ABY grubunda ayrıca serum
-tokoferol asetat ve -sitosterol düzeylerinin ve eritrositlerde ise -tokoferol düzeyinin
kontrol gurubu değerlerine yaklaştığı tespit edildi. Serumda STZ grubuna göre, STZ+ABY
grubunda -tokoferol düzeyinin arttığı belirlendi. Sonuç olarak, diyabetik sıçanlara uyguladığımız
acı badem yağının serum ve eritrositlerde, lipid peroksidasyon, glutatyon, yağ asidi ve
-tokoferol düzeyleri üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Elde ettiğimiz verilere göre, acı
bademin diyabet tedavisinde kullanılmasının iyi bir diyet stratejisi olabileceğini fakat bu çalışma
verilerinin kapsamlı çalışma verileri ile desteklenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
ANAHTAR KELİMELER: Diyabet, streptozotosin, acı badem yağı, lipid peroksidasyon,
tokoferol, yağ asidi kompozisyonu
Diyabet streptozotosin acı badem yağı lipid peroksidasyon tokoferol yağ asidi kompozisyonu
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Ocak 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 18 Sayı: 1 |