Son yıllarda yürütülen bilimsel araştırmalar bitki çaylarının
ve balın taşıdıkları antioksidan etkili bileşenlerin birçok akut
ve kronik hastalıkların gelişme riskini azaltmaya yardımcı
olabileceğini göstermektedir. Ancak bitki çaylarının içerisine
tatlandırıcı olarak bal ilave edilmesi ile antioksidan
kapasitede ne gibi bir değişim olabileceği konusu aydınlığa
kavuşmamıştır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de satılan 9
farklı karışık veya saf bitki çay örneğinin total antioksidan
kapasitesinin hem tek başlarına hem de çam balı veya çiçek
balı ilavesinden sonra TOAK değerlerindeki olası değişimin
tespit edilmesidir. Bir fincana eşdeğer 100 ml çaydaki en
yüksek TOAK değeri melisa, siyah çay ve beyaz çayda
görülmüştür. Bunları sırasıyla yeşil çay > adaçayı > ekinezya
> papatya > zencefil > ıhlamur takip etmiştir. Bitki çaylarının
antioksidan etkisinin hem çam hem de çiçek balı ilavesi ile
paralel olarak arttığı, 7 g bal ilavesinin 3 g bala göre daha
yüksek etkinlik gösterdiği gözlemlenmiştir. Bazı bitki
çaylarında (melisa, adaçayı, ıhlamur, papatya, limonlu
zencefil) çam balı ilavesinin çiçek balına oranla antioksidan
etkinin daha fazla yükseldiği görülürken, bazılarında
(ekinezya) çiçek balı ilavesinin daha etkili olduğu tespit
edilmiştir. Sonuç olarak, çalışmamızda bitki çaylarına bal
ilavesinin antioksidan aktiviteyi önemli ölçüde artırdığı ve
günde en az 1 defa ballı çay içmenin vücudu serbest
radikallere karşı koruyucu etki gösterebileceği ve özellikle
oksidatif strese bağlı gelişen hastalıklarda destekleyici tedavi
olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. Ancak bu
kombinasyonunun koruyucu mekanizmasının anlaşılması
için ileri/ek çalışmalar gerekmektedir
Bitki çayı çiçek balı çam balı Total antioksidan kapasite (TOAK)
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Eylül 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 18 Sayı: 3 |