Koruma yöntemleri, birçok sebze ve meyvenin toplam fenolik,
flavonoit miktarını ve antioksidan kapasitesini etkileyebilir. Bu
etkiler antioksidan bileşiklerin bozunmasına, yeni bileşiklerin
oluşmasına ya da aktif metabolitlerin yıkımına sebep olabilir.
Bu çalışmada ilaç ya da gıda olarak tüketilebilen asma
yapraklardaki toplam flavonoit, toplam fenolik ve antioksidan
aktivite üzerinde, konserve ve dondurma gibi farklı koruma
yöntemleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Fitokimyasal
tarama, standart analitik yöntemler kullanılarak yapılmıştır.
Antioksidan aktivite 2,2-difenil-1-pikrilhidrazilhidrat reaktif
yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir; toplam flavonoit
ve fenolik miktarı sırasıyla Folin-Ciocalteu yöntemi ile rutin
referans standart maddesi kullanılarak karar verilmiştir. Tüm
çalışılmış asma yaprak ekstrelerinin fitokimyasal içeriği aynıdır.
Taze yaprak ekstresi, toplam fenolik ve flavonoit içeriğinin
yanı sıra en yüksek antioksidan kapasiteyi göstermiştir.
Dondurulmuş yaprak ekstresinde de aynı sonuçlar görülürken;
konserve yaprak ekstresi daha düşük antioksidan kapasite
göstermiş, toplam fenolik ve flavonoit içerikleri düşmüştür. Bu
yaprakların konserve ve dondurulmuş koruma yöntemlerinin
toplam fenolik ve flavonoit içeriklerinin yanı sıra toplam
antioksidan kapasite üzerinde de zararlı etkisi yoktur. Bu yüzden
bu yöntemler nutrasötik, kozmesötik ve farmasötik takviyeleri
hazırlamada kullanılabilir. Buna rağmen, konserve edilmiş V.
vinifera yapraklarının korunması ekonomik ve çevresel olarak
dondurulma işleminin tersine bir durumdur. Ayrıca konserve
yaprakların yükleme, ambalajlama ve korunması taze ve
dondurulmuş yapraklardan daha kolaydır.
Subjects | Health Care Administration |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 21 Issue: 2 |
.