Cilt: 3 Sayı: 3, 30.12.2022

Yıl: 2022

İmalat Teknolojileri ve Uygulamaları (MATECA)'nın temel amacı, imalat süreçlerindeki araştırma, geliştirme ve uygulama çalışmaları sonuçlarının yazılı bir kaynakta toplanmasını sağlayarak sürdürülebilir üretime katkıda bulunmaktır. Dergi ayrıca imalat endüstrisinde hizmet veren profesyonel çalışanlar ve yatırım kurumları ile ilgili araştırma ve akademik kurumlardaki uzmanlar ve araştırmacılar arasında iletişim kanalları oluşturmak ve yenilikçi kavramların hızlı bir şekilde yayılmasına katkı sağlamaktadır. Bu kapsamda dergide orijinal araştırma ve derleme makaleleri ile teknik not yayımlanmaktadır.

İmalat Teknolojileri ve Uygulamaları yılda üç kez Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında sadece elektronik olarak yayımlanan uluslararası hakemli bir dergidir. İhtiyaç duyulması halinde ek sayı ve özel sayı da yayımlanmaktadır. İmalat Teknolojileri ve Uygulamaları dergisinin kapsamı aşağıdaki alanları içermektedir:
-Geleneksel ve geleneksel olmayan işleme yöntemleri
-Katmanlı imalat yöntemleri
-Döküm, plastik şekil verme ve kalıplama yöntemleri
-Toz metalurjisi ve kaplama yöntemleri
-Kaynak, birleştirme ve montaj
-Tasarım, modelleme ve simülasyon
-Görüntüleme, kontrol ve otomasyon

İmalat Teknolojileri ve Uygulamaları'nda yayınlanması için bilimsel özgün makaleler dergi web sayfası (http://dergipark.ulakbim.gov.tr/mateca) üzerinden kayıt işlemi gerçekleştirildikten sonra online olarak gönderilmelidir. Örnek makale için (EN)(Template) (TR)(Örnek Makale) adresini tıklayınız.

Yazı Karakteri ve Sayfa Düzeni
1. Sayfa yapısının her bir tarafı (sağ-sol, üst-alt) için kenar boşlukları 2 cm olmalıdır. Sayfa numaraları, sayfanın altında ve ortasında yer almalıdır.
2. Dergiye gönderilen makaleler tek satır aralıklı, 12 punto, Times New Roman yazı karakteri kullanılarak hazırlanmalıdır. Her bir paragraf 0.5 cm sol girintili olarak yazılmalı ve paragraflar arasında boşluk bırakılmamalıdır.

Makale Metni
3. Makale sırasıyla, Türkçe başlık, Türkçe özet, Yazar bilgileri, İngilizce başlık, İngilizce özet, özetlerin altında anahtar kelimeler ve devamında giriş, ana metin, sonuç, teşekkür, kaynaklar ve eklerden oluşmalıdır.
4. Makalelerde Türk Dil Kurumu'nun yazım kılavuzu ve yazım kuralları esas alınmalıdır. Türkçe de alışılmamış sözcükler kullanılırken ilk geçtiği yerde yabancı dildeki karşılığı parantez içinde verilebilir.
5. Makale içinde (Metin, tablo, grafik, şekil vb.) SI birimler sistemi esas alınmalı ve ondalık gösterimde nokta kullanılmalıdır.
6. Metin içerisinde kullanılan başlıkların, alt başlıkların, şekil ve tablo açıklamalarının tümünün İngilizceleri, İngilizce makaleler için Türkçeleri parantez içerisinde 10 punto olarak belirtilmelidir.

Başlık ve Yazar Bilgileri
7. Türkçe ve İngilizce başlıklar, Türkçe ve İngilizce özet bölümlerinin üzerine ilk harf büyük olacak şekilde, tek satır aralıklı, sola hizalı, Times New Roman, 14 punto ve kalın (bold) olarak yazılmalıdır.
8. Gönderilecek çalışmalarda yazar isimleri Türkçe başlık altında, 11 punto olarak yazılmalıdır. Yazara ait künye bilgileri yıldızlı veya numaralı dipnot ile 9 punto olarak yazar isimlerinin altına eklenmelidir.

Özet ve Anahtar Kelimeler
9. Gönderilen bütün makalelerde Türkçe ve İngilizce özet yer almalıdır. Özet kısımlarının altında ilk harfi büyük olacak şekilde Anahtar Kelimeler En az 3, en fazla 5 adet İngilizce/Türkçe olarak yazılmalıdır. Özetlerin başlıkları ilk harf büyük ve sola hizalı olarak yazılmalıdır. Makalenin özet kısmı en az 120 kelime, en fazla 250 kelime olmalıdır.
10. Özetler ve Anahtar kelimeler Times New Roman yazı tipinde sırasıyla, 10 punto ve 9 punto, tek satır aralıklı olarak yazılmalıdır. Bu bölümlerin yalnızca başlıkları kalın (bold) olmalıdır.

Ana Metin ve Bölüm Başlıkları
11. Ana metin Times New Roman yazı karakteri kullanılarak 12 punto, tek satır aralıklı ve iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Paragrafların ilk satırları 0.5 cm içerden başlamalıdır. Makalenin ana başlık ve alt başlıkları 1., 1.1., 1.1.1 gibi ondalıklı şekilde, Giriş’ten başlayarak (Kaynakça hariç) numaralandırılmalı ve kalın (bold) yazılmalıdır. Metin içerisinde en fazla üçüncü düzeye (1.1.2. gibi) kadar alt ayrım açılmalı, ihtiyaç duyulması halinde, daha alt düzeydeki başlıklar numara verilmeden italik ve kalın (bold) olarak yazılmalıdır. İlgili ilk başlık numarası ile sola yaslı olmalı, bu başlığa bağlı alt başlıklar numaralandırması ile birlikte 1 cm içeriden başlamalıdır. Makalede ana başlıklar büyük harfle, 2. derece alt başlıkların yalnızca ilk harfi büyük, 3.derece alt başlıkların ilk kelimesi büyük harfle olacak şekilde olmalıdır. Başlıklardan önce ve sonra tek satır aralığı boşluk bırakılmalıdır.

Tablo, Şekil ve Grafikler
12. Tablo, şekil ve grafikler metnin uygun yerlerinde ardışık numaralandırılmış (Tablo 1, Tablo 2, Şekil 1, Şekil 2, Grafik 1, Grafik 2 vb.) bir şekilde sayfaya ortalı olarak gösterilmelidir. Her tablo, şekil veya grafiğe bir başlık verilmelidir. Başlık, Times New Roman 10 punto olarak tablonun üstünde, şekil veya grafiğin altında yazılmalıdır. Tablo, şekil veya grafik no’sundan sonra tek nokta konularak tablo, şekil veya grafik başlığı yazılmalıdır. Başlık ile Tablo, Şekil veya Grafik arasındaki paragraf aralığı “sonra 6 nk” şeklinde olmalıdır. Tablolar ihtiyaç duyulması halinde yatay olarak da kullanılabilir. Tablo, şekil ve grafik içindeki metin en az 9 punto olmalıdır.
13. Tablolar yazılım programı çıktısı olarak metne konmamalı, sonuçları yazar/yazarlar kendileri tablo haline getirmelidir. Şekillerin çözünürlüğü en az 300 dpi olacak şekilde olmalıdır.

Matematiksel Denklemler
14. Metin içerisine matematiksel denklem/formüller sola hizalı olarak yazılmalıdır. Makalede matematiksel denklem ve formüllere numara verilerek sıralanmalıdır. Numaralandırma satırın en sağında parantez içinde yapılmalıdır.

Teşekkür
15. Çalışma araştırma kurumu veya fonu tarafından desteklenmiş ise destek sağlayan kurum/kuruluş adı ve proje numarası Kaynaklar bölümünden önce yazılmalıdır.

Kaynaklar
16. Metin içerisinde yer alan referanslar köşeli parantez içerisinde verilmelidir. Referanslar kaynaklar bölümünde aşağıda verilen formatlarda 11 punto olarak yazılmalıdır.
Dergi makalesi: Yazarın adının baş harfi(.) soyadı, makalenin tam başlığı, Derginin adı veya uluslararası kısaltması, cilt no(sayı): başlangıç-bitiş sayfa no, yıl.
- M. Günay, İ. Korkut, E. Aslan, U. Şeker, Experimental investigation of the effect of cutting tool rake angle on main cutting force, Journal of Materials Processing Technology, 166(1): 44-49, 2005.
- B. Özlü, M. Akgün, H. Demir, AA 6061 Alaşımının tornalanmasında kesme parametrelerinin yüzey pürüzlülüğü üzerine etkisinin analizi ve optimizasyonu, Gazi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 5(2): 151-158, 2019.
Kitap: Yazarın adının baş harfi(.) soyadı, kitabın adı, cilt no, varsa editörü, yayınevinin adı, yayınlandığı yer, yıl.
- E.M. Trent, Metal Cutting, 2nd ed., Butterworths, London, 1989.
- M.C. Çakır, Modern Talaşlı İmalat Yöntemleri, 2. baskı, Dora Yayıncılık, Bursa, 2010.
Kitaptan bir bölüm: Bölüm yazarın adının baş harfi(.) soyadı, bölümün adı, kitabın adı, varsa editörü, yayınevinin adı, yayınlandığı yer, yıl.
- D. Ulutan, T. Özel, Hard machining, Modern Manufacturing Processes, M. Koç, T. Özel (Eds.), John Wiley & Sons, Inc., New York, 2019.
Konferans yayını: Yazarın adının baş harfi(.) soyadı, tebliğin adı, kongrenin adı, gün/ay/yıl, yapıldığı yer.
- A. Parlak, R. Kaçar, H. Ertek Emre, Adjoining of AA6033 Aluminum-AH36 Grade steel coupling with robotic GMAK method using transition plate, 4th International Conference on Engineering Technology and Applied Sciences, 24-28 April 2019, Kiev.
- N. Yaşar, M.E. Korkmaz, M. Günay. CFRP kompozitlerin delinmesinde delme şartlarının ilerleme kuvveti ve delaminasyon üzerindeki etkilerinin incelenmesi, 7th International Symposium on Machining, 3-5 Kasım 2016, İstanbul.
Standart: Standard no, standardın adı, yayın yeri, yıl.
- ASTM E8, Standard test methods for tension testing of metallic materials, ASTM International, 2004.
Rapor: Yazarın adının baş harfi(.) soyadı, raporun adı, şirket/kurum adı, yayınlandığı yer, yıl.
- H.A. Soons, S.L. Yaniv, Precision in machining: research challenges, MD: National Institute of Standards and Technology, Gaithersburg, 2015.
Tez: Yazarın adının baş harfi(.) soyadı, tezin adı, cinsi (yüksek lisans, doktora), sunulduğu üniversite ve enstitüsü, şehir, ülke, yıl.
- T. Meral, Paslanmaz çeliğin delinebilirliğinin deneysel ve nümerik olarak incelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Karabük Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Karabük, Türkiye, 2018.
- M.W. Dixon, Application of neural networks to solve the routing problem in communication networks, Ph.D. Dissertation, Murdoch University, Murdoch, WA, Australia, 1999.
Online kaynaklar: Yazar(lar) veya sorumlu kurum, yayın başlığı, web sayfası, URL, erişim tarihi.
- Texas Instruments, RS-422 and RS-485 Standards Overview and System Configurations, http://www.ti.com/lit/an/slla070d/slla070d.pdf, 20.12.2012.

Başvuru
İmalat Teknolojileri ve Uygulamaları dergisinde yayınlanması için bilimsel özgün makaleler dergi web sayfası (http://dergipark.ulakbim.gov.tr/mateca) üzerinden kayıt işlemi gerçekleştirildikten sonra online olarak gönderilmelidir.

MATECA dergisi makale gönderimlerini memnuniyetle karşılar ve herhangi bir makale gönderme veya işleme ücreti almaz.

Makale gönderilmesi adımları içerisinde Editöre Mektup kısmına makale konusuyla ilgili en az 3 hakemin Adı, Soyadı ve e-posta adresini de içeren iletişim bilgileri yazılmalıdır. Önerilen hakemler, yazar(lar)ın bulunduğu kurumlardan farklı olmalıdır.
Yazım konusunda belirtilmeyen durumlarda bilimsel yazımlarda benimsenen hususlar dikkate alınacaktır.
Dergimize makale başvurusunda bulunmayı düşünüyorsanız, Dergi Hakkında sayfasındaki dergi yayın politikasını ve Yazar Rehberi'ni incelemenizi öneririz. Yazarlar dergiye gönderi yapmadan önce kayıt olmalı ve Giriş bağlantısı aracılığıyla gönderi işlemini yapmalıdır. Okuyucuların yayın bildirimi servisine kayıt olmaları önerilir. Bu işlem dergi giriş sayfasının üst kısmında yer alan Kayıt bağlantısından gerçekleştirilebilir. Bu servise kayıt yaptıran okuyucuya her yeni sayı yayınlandığında İçindekiler sayfası e-posta aracılığı ile iletilir. Derginin gizlilik bildiriminde belirtildiği gibi, yazarların kimlik bilgileri ve e-posta adresleri hiçbir şekilde başka amaçlar için kullanılmayacaktır. Araştırma kütüphanelerine, bu dergiyi elektronik dergi koleksiyonuna almalarını önermekteyiz. Derginin açık kodlu yayın sistemi, kütüphaneyi kullanan akademisyenlerin yayın sürecine katıldıkları diğer dergilerde kullanım için uygun olabileceğini belirtmek gerekir. Açık Dergi Sistemleri ile ilgili ayrıntılı bilgi Public Knowledge Project sayfasından elde edilebilir. Yazarlar bu dergide yayınlanan çalışmalarını, yayın öncesinde ve sonrasında, kişisel web sitelerinde veya kurumsal arşivlerde, kütüphanecilik kurallarına uygun şekilde referans vererek yayınlayabilirler. Bu dergi; bilimsel araştırmaları halka ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyerek, içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır.

Bu dergide eserlerini yayımlayan yazarlar aşağıdaki şartları kabul etmiş bulunmaktadır:

a) Yazar eserin telif hakkını elinde tutar ve ilk yayımlama hakkını dergiye verir. Eser, yazarının belirtilmesi ve ilk yayımının bu dergide yapılması koşuluyla diğerleri tarafından paylaşılmasına olanak veren Creative Commons Attribution lisansı altında lisanslanır.
b) Yazar, eserin dergide yayımlanmış versiyonunun tam yetki vermeden dağıtımı (örneğin, kurumsal bir veri bankasına gönderilmesi ya da bir kitapta yayımlanması) için ayrı sözleşme düzenlemeleri yapabilir.
c) Yazarların eserlerini dergiye göndermeden önce ya da gönderi süreci devam ederken internet üzerinden (örneğin, kurumsal veri tabanında ya da kendi web sitelerinde) paylaşmaları teşvik edilir; bu hem verimli fikir alışverişlerine hem de eserin daha erken ve daha çok atıf almasına yol açabilir (bakınız Açık Erişimin Etkisi)
Kopya düzenleme aşaması, makalenin akıcılığını, anlaşılırlığını, gramer yapısını, sözcük seçimini ve biçimini geliştirmeyi amaçlar. Bu, yazarın makalesinde yapabileceği önemli değişiklikler için son fırsattır. Çünkü bundan sonraki aşamada yalnızca dizgi ve formata ilişkin düzeltmeler yapılacaktır. Kopya düzenlemesi yapılacak dosya MS Word veya .rtf dosyası biçiminde olduğundan, kelime işlem dokümanı olarak kolayca düzenlenebilir. Burada düzeltmeler için iki yaklaşım önerilmektedir. Birincisi MS Word programının "Değişiklikleri İzleme" (Track Changes) özelliğini kullanmaktır. Ancak bu yol seçildiğinde yazar, kopya editörü ve editörün programa erişebilmesi gerekir. Önerilen ikinci sistem ise, yazılımdan bağımsızdır ve Harward Educational Review izniyle buraya alınmıştır. Dergi editörü bu talimatları değiştirerek, derginin kendi işleyişine daha uygun biçime getirebilir.

Kopya düzenleme sistemleri
1. MS Word'ün “Değişiklikleri İzleme” özelliği ile Menü çubuğundaki Araçlar'ın altında yer alan "Değişiklikleri İzleme" özelliği etkinleştirilince, kopya editörü gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Eklediği metinler farklı renkle, çıkardığı yerler üstü çizili, renkli veya silinmiş olarak kenar boşluğunda gösterilir. Kopya editörü, yazara veya editöre sormak istediklerini köşeli parantez içinde yazabilir. Kopya editöründen geçen belge editöre iletilmek üzere sisteme yüklenir. Editör metni gözden geçirip yazarın görüşüne sunar. Editör ve yazar uygun gördükleri düzeltmeleri onaylayarak normal biçime getirirler, isterlerse değiştirebilir, ya da farklı renklerde yeni eklentiler veya çıkarmalar yapabilirler. Metinde köşeli parantez içinde sorular var ise yazar ve editör kendilerine yöneltilen bu soruları ilgili parantezin içinde yanıtlamalıdır. Yazar ve editörün incelemesinden geçen metni kopya editörü son bir kez daha gözden geçirerek değişiklikleri onaylar ve metin sayfa düzenleme ve dizgi aşamasına hazır hale gelir.
2. Harward Educational Review yöntemi ile makale taslağında elektronik düzenlemeler yapmak için talimatlar Taslak metinde elektronik düzenlemeler yaparken, aşağıdaki yöntemi izleyin: Önerilen değişikliklere yanıt verme Önerilen değişiklikleri onaylıyorsanız, ilgili metni kalın fonttan, normal fonta değiştirin. Önerilen değişiklikleri onaylamıyorsanız, orijinal metni yeniden girip, kalın font yapın. Ekleme ve çıkarmalar yapma Eklediğiniz kısmı kalın font yaparak işaretleyin. Silinecek metni yandaki gibi köşeli parantezle işaretleyin:[silinecek metin] Eğer bir cümle veya daha fazlasını siliyorsanız, ilgili alana bir not ekleyin. Örneğin: [silinen 2 cümle: silinecek metin] Yazara yöneltilen sorulara yanıt verme Yazara yöneltilen sorulara dokunmayın, silmeyin, metin içinde kalın fontla bırakın. Yazara yöneltilen soruların sonuna, verdiğiniz yanıtı [Yazar notu:] şeklinde ekleyiniz. Örneğin: [Yazar notu: Metodoloji tartışması önerdiğiniz şekilde genişletildi.] Yorum yapma Makale düzenlemesi ile ilgili değişiklik ve büyük çaplı revizyonları açıklamak için Yorum kısmını kullanınız örneğin, [Yorum: Üsteki paragraf 5. sayfadan 7. sayfaya taşındı] Not: Sayfa numaralarını verirken, size gelen basılı kopyadaki sayfa numaralarını kullanınız. Elektronik işlemler sırasında sayfa numaraları değişebilir.


Elektronik düzenleme için bir örnek
İlk kopya editörü dosyası, Derginin kopya editörü metni akıcılık, anlaşılırlık, gramer, sözcük seçimi ve biçim açısından gözden geçirip düzenleyerek, gerekli noktalarda yazara iletilecek soruları ekler. Bu ilk düzenlemesi tamamlanan makaleyi, derginin web sayfasına yükler. Yazara da makaleyi incelemesi için bir not gönderir. Yazar düzenleme dosyası, Yazar, ilk düzenlemesi tamamlanmış makalenin yapısı veya düzeni ile ilgili büyük değişiklikler yapmadan önce, makalesini izleyen editörlerin görüşlerini almalıdır. İlk düzenleme sırasında yapılan değişiklikleri uygun görüyorsa onaylayarak, görmüyorsa reddederek, yöneltilen tüm soruları cevaplandırmalıdır. Yazar bu işlemi tamamladığında dosya adını YazaradiQA.doc'tan YazaradiQAR.doc'a değiştirmeli (örn: LeeQA.doc yerine LeeQAR.doc) ve web sayfasına yüklemelidir. Son kopya düzenleme, Dergi kopya editörü yazarın yaptığı değişiklikleri onaylayacak ve cevapları da metinle bütünleştirerek son kopyayı hazırlayacaktır. Son kopyayı dergi web sayfasına yükledikten sonra formatlamayı tamamlaması için sayfa düzeni editörünü uyaracaktır.

Dergide makale gönderimi, süreç ve yayınlanması aşamalarında herhangi bir ücret talep edilmez.