BibTex RIS Kaynak Göster

TURİZM ALT SEKTÖRLERİNİN FİNANSAL PERFORMANSLARININ ORAN YÖNTEMİYLE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ

Yıl 2016, Cilt: 16 Sayı: 49, 49 - 55, 01.10.2016

Öz

Bu çalışmanın temel amacı Türk turizm sektörünü oluşturan Konaklama, Yiyecek ve İçecek Hizmeti Faaliyetleri,Seyahat Acentesi ve Tur Operatörlüğü Faaliyetleri ve Spor Faaliyetleri, Eğlence ve Dinlence Faaliyetleri alt sektörlerinin performanslarının oran analizi yöntemiyle karşılaştırılmasıdır. Bu kapsamda, Türkiye CumhuriyetMerkez Bankası TCMB sektör bilançolarından faydalanılarak alt sektörlerin 2012, 2013 ve 2014 yıllarına aitfinansal tabloları kullanılarak her bir sektör için 25 oran hesaplanmıştır. Çalışma sonucunda Türk turizm alt sektörlerinin finansal performanslarının oran grupları arasında farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Likidite analizisonuçları incelendiğinde en iyi performansın konaklama alt sektörüne ait olduğu belirlenmiştir. Varlık kullanımanalizi bağlamında en iyi performansın yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetleri alt sektörüne ait olduğu saptanmıştır.Nakit dönüşüm süresi bağlamında en iyi performansa sahip alt sektörün yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetlerialt sektörü olduğu belirlenmiştir. Karlılık analizi bağlamında ise en iyi performans gösteren alt sektörün konaklama hizmetleri alt sektörü olduğu belirlenmiştir. Yine finansal yapı bağlamında alt sektörlerde ağırlıklı olarakkısa vadeli yabancı kaynağın tercih edildiği saptanmıştır

CROSS SECTOR COMPARISON OF FINANCIAL PERFORMANCE ANALYSIS OF TOURISM SUB SECTORS IN THE CONTEXT OF RATIO METHOD

Yıl 2016, Cilt: 16 Sayı: 49, 49 - 55, 01.10.2016

Öz

The main purpose of this study is to compare financial performances of Turkish tourism sub-sectors which areAccommodation Activities, Food and Beverage Service Activities, Travel Agency and Tour Operator Activities,Sports Activities and Amusement and Recreation Activities sub-sectors by ratio analysis. In this context CentralBank of the Republic of Turkey CBRT company accounts data are used of the tourism sub-sectors between theyears 2012-2014. 25 ratios were calculated for each sub-sector. It was determined as a result of the study is financial performance of ratio groups vary among sub-sectors. Accommodation sub-sector is the best for the liquidity analysis and profitability analysis results. Food and beverage services sub-sector is the best for the activityratios and cash conversion cycle. Another important result of the study is sub-sectors prefer mainly short-termdebts for the financial structure

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Erdinç Karadeniz Bu kişi benim

Selda Dalak Bu kişi benim

Mehmet Beyazgül Bu kişi benim

Fatih Günay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 16 Sayı: 49

Kaynak Göster

APA Karadeniz, E., Dalak, S., Beyazgül, M., Günay, F. (2016). TURİZM ALT SEKTÖRLERİNİN FİNANSAL PERFORMANSLARININ ORAN YÖNTEMİYLE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ. Muhasebe Ve Denetime Bakış, 16(49), 49-55.