Sofra şekeri ve nişasta gibi bazı karbonhidratlar, dünyanın önemli bir bölümünde insan diyetinin en önemlikısmıdır. Karbonhidratların organizmada birçok fonksiyonu vardır. Kan şekeri olarak bilinen ve vücudun enönemli karbonhidratı olan glukoz, memeli dokularının en önemli yakıtıdır. Oniki saatlik açlıktan sonra normalkan glukoz düzeyi, %60-70 mg (3,3-3,9 mmol/L) arasındadır. Kan glukoz düzeyini düşürücü yönde etkili olanolaylar ile kan glukoz düzeyini yükseltici yönde etkili olan olaylar karbonhidrat metabolizmasını oluştururlar.Karbonhidrat metabolizmasındaki bozuklukların saptanması ve tedavi stratejilerinin belirlenmesinde, kanglukoz düzeyi ölçümü ve başka bazı biyokimyasal testlerin önemi büyüktür. Bu yazıda, karbonhidratlar vekarbonhidrat metabolizması hakkında genel bilgi verilecek ve sık karşılaşılan karbonhidrat metabolizmasıbozukluklarının tanısında kullanılan biyokimyasal testler tartışılacaktır
Carbohydratessuch assugar and starch are an important component of human diet in world'smost important part.
There are several functions of carbohydrates in organism. Known as blood sugar, glucose is body's most
important carbohydrate and is the most important fuel of mammalian tissue. After 12-hours of normal fasting
blood glucose level is between 60-70 mg % (3,3-3,9 mmol/L). Events causing an increase and/or decrease in
blood glucose levels are effective in reducing the event's direction and the direction of the blood glucose level in
the amplifier effectively create the events of carbohydrate metabolism. Blood glucose level measurement and
other biochemical tests are important in detecting disorders of carbohydrate metabolism and determining
treatmentstrategies. In thisreview,I will give general information about the carbohydrates and their metabolism,
and discuss biochemical tests used to diagnose common carbohydratemetabolism disorders.
Other ID | JA42EA89UA |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 3, 2010 |
Published in Issue | Year 2010 Volume: 11 Issue: 1 |