Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Bir Bakış Açısından Arap Baharı: Mısır ve Tunus’ta Eğilimler ve Önkoşullar

Yıl 2022, Cilt: 1 Sayı: 1, 3 - 24, 26.06.2022

Öz

Bu makale, Mısır ve Tunus’ta Arap Baharı’nın nasıl ortaya çıktığını, demokratikleşme teorisi ile analiz etmektedir. Samuel Huntington’ın öne sürdüğü üç adımlı demokratikleşme teorisiyle birlikte, toplumsal ayaklanmalar ve demokratikleşme arasındaki ilişki analiz edilecektir. Buna ek olarak, bu makale otoriter rejimlerin toplumsal ayaklanmalarla devrilmesinde rol oynayan yatkınlıkları ve önkoşulları incelemektedir. Yatkınlıklar; otoriter rejimin temel nitelikleri, ona dahil olan ortalama demokrasi seviyesi, medeni özgürlükler ve siyasi haklardır. Önkoşullar ise; otoriter rejimlerin sınıflandırılması ve Mısır ve Tunus’taki işçi hareketleridir. Demokratikleşme çok uzun bir süreç olmasına rağmen, farklı faktörler ve öğeler, Arap bölgesinde değişimin başlaması için bir zemin hazırlamıştır. Buna bağlı olarak, bu makalenin temel argümanı çerçevesinde, baskıya rağmen, otoriter rejime karşı olan toplumsal ayaklanmaların başlangıç fazı ele alınacaktır.

The Arab Spring from a Different Dimension: Predispositions and Preconditions in Tunisia and Egypt

Yıl 2022, Cilt: 1 Sayı: 1, 3 - 24, 26.06.2022

Öz

This article analyses how the Arab Spring broke out in Egypt and Tunisia from a democratization theory perspective. It will look closely at the link between social movements and democratization through exploring the three-step democratization theory of Samuel Huntington. Besides, this piece examines the predispositions and preconditions which pave the way for the overthrow of authoritarian regimes through social uprisings. Predispositions are characteristics of authoritarian regimes including average democracy level and the level of civil liberties and political rights. Preconditions are typology of authoritarian regimes and labour movements in Tunisia and Egypt. Although democratization is a very long process, different factors and elements prepared a ground for the beginning of the change in the Arab region. According to this, in support of my argument, the initial phase of social uprisings which made people unite against authoritarian regimes despite repression will be explored.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Efser Rana Coşkun 0000-0002-3703-8550

Yayımlanma Tarihi 26 Haziran 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Coşkun, E. R. (2022). The Arab Spring from a Different Dimension: Predispositions and Preconditions in Tunisia and Egypt. Journal of Middle East Perspectives, 1(1), 3-24.