Araştırma Makalesi

UZAKTAN ÖĞRETİM MODELİNİN ORTA SEVİYE KEMAN ÖĞRENİMİNE ETKİSİ

Cilt: 49 Sayı: 226 5 Mayıs 2020
PDF İndir
TR

UZAKTAN ÖĞRETİM MODELİNİN ORTA SEVİYE KEMAN ÖĞRENİMİNE ETKİSİ

Öz

Bu araştırmada, uzaktan öğretim modelinin orta seviye keman öğrenimine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Deneysel araştırma modellerinden biri olan öntest-sontest kontrol gruplu modelin kullanıldığı araştırmanın çalışma grubunu 2016-2017 akademik yılında Dicle Üniversitesi Devlet Konservatuvarında öğrenim gören öğrenciler (n=8) ve Diyarbakır Yenişehir Güzel Sanatlar Lisesinde öğrenim gören öğrenciler (n=4) oluşturmaktadır. Keman dersleri, kontrol grubu ile 8 hafta süreyle yüz yüze öğretim; deney grubu ile 8 hafta süreyle uzaktan öğretim şeklinde yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak Öğrenci Akademik Başarı Değerlendirme Formu; elde edilen verilerin değerlendirilmesinde yüzde, ortalama, standart sapma kullanılmıştır. İki grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında Mann Whitneyu, grup içi değişimlerin karşılaştırılmasında Wilcoxon testi uygulanmıştır. Araştırma sonucuna göre deney grubunun öntest ile sontest ortalamaları arasında sontest lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Bu farkın sontest lehine olduğu görülmüştür. Deney ve kontrol gruplarının öntest ve sontest puanlarının ortalamaları grup değişkenine göre anlamlı bir fark göstermemektedir. Bu sonuç yüz yüze öğretim ile uzaktan öğretim arasında öğrenciye orta seviyedeki becerileri kazandırma bağlamında bir farklılaşma olmadığını göstermektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ALKAN, C. (2011). Eğitim teknolojisi. (8. Baskı). Ankara: Anı Yayıncılık.
  2. BARRY, N. H. (2003). “Integrating Web Based Learning And İnstruction İnto A Graduate Music Education Research Course: An Exploratory Study”, Journal of Technolog’ in Music Learning, 2(1), 2-8.
  3. BRÄNDSTRÖM, S, WIKLUND, C. ve LUNDSTRÖM, E. (2012). “Developing Distance Music Education İn Arctic Scandinavia: Electric Guitar Teaching And MasterClasses”, Music Education Research, (14) 4, 448-456.
  4. BULUT, S. ve BULUT, G. (2016). Usage Of Three Dimensional Technology In Teaching Turkish Language To The People With Visually Impaired, Jass Studies-International Journal of Social Science, Doi Number: http://dx.doi.org/10.9761/ JASSS3445, Number: 46, Spring IV, 319-330.
  5. BÜYÜKKARAGÖZ, S. ve ÇİVİ, C. (1994). Genel Öğretim Metotları, (5. Baskı). İstanbul: Atlas Kitabevi.
  6. BÜYÜKÖZTÜRK, Ş. (2011). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi Elkitabı, (14. baskı).Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  7. ÇEPNİ, S. (2009). Araştırma ve Proje Çalışmalarına Giriş, (4. Baskı). Trabzon: PegemAkademi.
  8. DALKIRAN, E. (2006). “Keman Eğitiminin Başlangıç Aşamasında “Detache Ve Legato” Yay Tekniklerinin Keman Öğrencilerine Aktarımı”, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 26(1), 125-142.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

5 Mayıs 2020

Gönderilme Tarihi

1 Temmuz 2019

Kabul Tarihi

27 Kasım 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 49 Sayı: 226

Kaynak Göster

APA
Okan, S., & Arapgirlioğlu, H. (2020). UZAKTAN ÖĞRETİM MODELİNİN ORTA SEVİYE KEMAN ÖĞRENİMİNE ETKİSİ. Milli Eğitim Dergisi, 49(226), 205-232. https://izlik.org/JA76WJ27UA