Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Dağ Ispanağının (Atriplex hortensis = A. nitens) Bitkisel Özellikleri Üzerine Farklı Ekim Zamanlarının Etkisi

Yıl 2019, Cilt: 9 Sayı: 2, 81 - 84, 27.12.2019

Öz

Günümüzde, sağlıklı beslenme
insanların önemli kaygılarında biri olmuştur. Bu bağlamda geçmişten günümüze
farklı bitki türlerinin insan beslenmesindeki yer almaya başlaması
alışılagelmiş bir durumdur. Dağ ıspanağı olarak isimlendirilen Atriplex 
hortensis (Atriplex nitens)
Dünyada farklı mutfaklarda minör bir
ürün olarak kullanılmasının yanında Anadolu geleneksel mutfağında var olan bir
bitkidir. Ancak bu bitki yetiştiriciliği yapılarak tüketilmesinden ziyade doğal
ortamdan derlenerek tüketile gelen bir yabani sebzedir. Bu çalışmada Konya
koşullarında kış dönemi atıl olan ısıtılmayan sera koşullarında bitkinin
yetiştirilebilirliği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada farklı ekim
zamanlarında; bitki yaprak verimi, yaprak sayısı, bitki boyu, bitki ana sap
çapı, kök yaş ağırlığı, kök ve yaprak kuru madde oranları, suda çözünen kuru
madde, pH, yaprak rengi L, a ve b, ölçüm ve gözlemleri yapılmıştır. Çalışma
sonucunda ekim zamanlarına gore değişmekle birlikte özellikle ısıtılmayan
seralarda kış aylarında verim ve kalitesinin yeterli olduğu ortay çıkmaktadır.
Önümüzdeki süreçte daha ayrıntılı çalışmalarla birlikte konu daha net ortaya
konabilecektir. 

Kaynakça

  • [1] Acar R. 2012. Yaprakları sebze olarak tüketilen Atriplex nitens Schkuhr.’in farklı hasat zamanlarındaki verimi. 9. Ulusal Sebze Tarımı Sempozyumu Bildiri Kitabı. S:55-59.
  • [2] Acar R, Özköse A, Koç N. 2017. Selvi Sirkenin(Atriplex nitens Schkuhr.) alternatif kullanım potansiyelinin araştırılması. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi 6(2): 18-22
  • [3] Akınshına N, Toderich K, Vereshagina N, Nıshonov B. 2014. Salt-tolerant plants for soil salinity control, sustainable fodder and bioenergy production in Central Kyzylkum. Innovation for sustainability and food security in arid and semiarid lands. 2. International Conference on Arid Land Studies Abstract Book p:9
  • [4] Anonymous, 2011. Atriplex hortensis L. http://seemnemaailm.ee/index.php?GID=13400
  • [5] Carlsson R, Clarke EMW. 1983. Atriplex hortensis L. as a leafy vegetable, and as a leaf protein concentrate plant. Qual Plant Plant Foods Hum. Nutr. 33:127-133
  • [6] Christman S. 2003. Atriplex hortensis. www.floridata.com/ref/a/atri_hor.cfm (Erişim Tarihi: 22.02.2012).
  • [7] Duke JA. 1997. Atriplex hortensis L. http://hort.purdue.edu /newcrop/duke_energy/ Atriplex_hortensis.html (Erişim Tarihi: 22.02.2012).
  • [8] Rinchen T, Singh N, Maurya SB, Soni V, Phour M, Kumar B. 2017. Morphological characterization of indigenous vegetable (Atriplex hortensis L.) from trans-Himalayan region of Ladakh(Jammu and Kashmir), India. Australian Journal of Crop Science 11(3):258-263

Farklı Ekim Zamanlarının Dağ Ispanağının (Atriplex hortensis = Atriplex nitens) Bitkisel Özellikleri Üzerine Etkisi

Yıl 2019, Cilt: 9 Sayı: 2, 81 - 84, 27.12.2019

Öz

Günümüzde, sağlıklı beslenme insanların önemli kaygılarında biri olmuştur. Bu bağlamda geçmişten günümüze farklı bitki türlerinin insan beslenmesindeki yer almaya başlaması alışılagelmiş bir durumdur. Dağ ıspanağı olarak isimlendirilen Atriplex hortensis (Atriplex nitens) dünyada farklı mutfaklarda minör bir ürün olarak kullanılmasının yanında Anadolu geleneksel mutfağında var olan bir bitkidir. Ancak bu bitki yetiştiriciliği yapılarak tüketilmesinden ziyade doğal ortamdan derlenerek tüketile gelen bir yabani sebze türüdür. Bu çalışmada Konya koşullarında kış dönemi atıl olan ısıtılmayan sera koşullarında bitkinin yetiştirilebilirliği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada farklı ekim zamanlarında; bitki yaprak verimi, yaprak sayısı, bitki boyu, bitki ana sap çapı, kök yaş ağırlığı, kök ve yaprak kuru madde oranları, suda çözünen kuru madde (SÇKM), pH, yaprak rengi L, a ve b, ölçüm ve gözlemleri yapılmıştır. Çalışma sonucunda ekim zamanlarına göre değişmekle birlikte özellikle ısıtılmayan seralarda kış aylarında verim ve kalitesinin yeterli olduğu ortaya çıkmaktadır. Önümüzdeki süreçte daha ayrıntılı çalışmalarla birlikte konu daha net ortaya konabilecektir.

Kaynakça

  • [1] Acar R. 2012. Yaprakları sebze olarak tüketilen Atriplex nitens Schkuhr.’in farklı hasat zamanlarındaki verimi. 9. Ulusal Sebze Tarımı Sempozyumu Bildiri Kitabı. S:55-59.
  • [2] Acar R, Özköse A, Koç N. 2017. Selvi Sirkenin(Atriplex nitens Schkuhr.) alternatif kullanım potansiyelinin araştırılması. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi 6(2): 18-22
  • [3] Akınshına N, Toderich K, Vereshagina N, Nıshonov B. 2014. Salt-tolerant plants for soil salinity control, sustainable fodder and bioenergy production in Central Kyzylkum. Innovation for sustainability and food security in arid and semiarid lands. 2. International Conference on Arid Land Studies Abstract Book p:9
  • [4] Anonymous, 2011. Atriplex hortensis L. http://seemnemaailm.ee/index.php?GID=13400
  • [5] Carlsson R, Clarke EMW. 1983. Atriplex hortensis L. as a leafy vegetable, and as a leaf protein concentrate plant. Qual Plant Plant Foods Hum. Nutr. 33:127-133
  • [6] Christman S. 2003. Atriplex hortensis. www.floridata.com/ref/a/atri_hor.cfm (Erişim Tarihi: 22.02.2012).
  • [7] Duke JA. 1997. Atriplex hortensis L. http://hort.purdue.edu /newcrop/duke_energy/ Atriplex_hortensis.html (Erişim Tarihi: 22.02.2012).
  • [8] Rinchen T, Singh N, Maurya SB, Soni V, Phour M, Kumar B. 2017. Morphological characterization of indigenous vegetable (Atriplex hortensis L.) from trans-Himalayan region of Ladakh(Jammu and Kashmir), India. Australian Journal of Crop Science 11(3):258-263
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ramazan Acar 0000-0002-3347-6537

Necibe Kayak 0000-0001-7104-8544

Yeşim Dal Bu kişi benim 0000-0002-3806-6465

Ünal Kal Bu kişi benim 0000-0002-3447-316X

Musa Seymen 0000-0002-2742-137X

Nur Koç 0000-0002-3053-6127

Önder Türkmen 0000-0003-3218-6551

Yayımlanma Tarihi 27 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi 16 Eylül 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Acar, R., Kayak, N., Dal, Y., Kal, Ü., vd. (2019). Farklı Ekim Zamanlarının Dağ Ispanağının (Atriplex hortensis = Atriplex nitens) Bitkisel Özellikleri Üzerine Etkisi. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences, 9(2), 81-84.
AMA Acar R, Kayak N, Dal Y, Kal Ü, Seymen M, Koç N, Türkmen Ö. Farklı Ekim Zamanlarının Dağ Ispanağının (Atriplex hortensis = Atriplex nitens) Bitkisel Özellikleri Üzerine Etkisi. MJAVL. Aralık 2019;9(2):81-84.
Chicago Acar, Ramazan, Necibe Kayak, Yeşim Dal, Ünal Kal, Musa Seymen, Nur Koç, ve Önder Türkmen. “Farklı Ekim Zamanlarının Dağ Ispanağının (Atriplex Hortensis = Atriplex Nitens) Bitkisel Özellikleri Üzerine Etkisi”. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences 9, sy. 2 (Aralık 2019): 81-84.
EndNote Acar R, Kayak N, Dal Y, Kal Ü, Seymen M, Koç N, Türkmen Ö (01 Aralık 2019) Farklı Ekim Zamanlarının Dağ Ispanağının (Atriplex hortensis = Atriplex nitens) Bitkisel Özellikleri Üzerine Etkisi. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences 9 2 81–84.
IEEE R. Acar, “Farklı Ekim Zamanlarının Dağ Ispanağının (Atriplex hortensis = Atriplex nitens) Bitkisel Özellikleri Üzerine Etkisi”, MJAVL, c. 9, sy. 2, ss. 81–84, 2019.
ISNAD Acar, Ramazan vd. “Farklı Ekim Zamanlarının Dağ Ispanağının (Atriplex Hortensis = Atriplex Nitens) Bitkisel Özellikleri Üzerine Etkisi”. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences 9/2 (Aralık 2019), 81-84.
JAMA Acar R, Kayak N, Dal Y, Kal Ü, Seymen M, Koç N, Türkmen Ö. Farklı Ekim Zamanlarının Dağ Ispanağının (Atriplex hortensis = Atriplex nitens) Bitkisel Özellikleri Üzerine Etkisi. MJAVL. 2019;9:81–84.
MLA Acar, Ramazan vd. “Farklı Ekim Zamanlarının Dağ Ispanağının (Atriplex Hortensis = Atriplex Nitens) Bitkisel Özellikleri Üzerine Etkisi”. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences, c. 9, sy. 2, 2019, ss. 81-84.
Vancouver Acar R, Kayak N, Dal Y, Kal Ü, Seymen M, Koç N, Türkmen Ö. Farklı Ekim Zamanlarının Dağ Ispanağının (Atriplex hortensis = Atriplex nitens) Bitkisel Özellikleri Üzerine Etkisi. MJAVL. 2019;9(2):81-4.