Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Hatay’ın Arsuz İlçesinde Yapılan Muz Üretiminin Sosyo-Ekonomik ve Yetiştiricilik Durumunun Belirlenmesi

Yıl 2019, Cilt: 9 Sayı: 2, 52 - 62, 27.12.2019

Öz

Bu çalışma, muz yetiştiriciliğinde yeni bir üretim alanı olma özelliğine sahip Hatay’ın Arsuz ilçesinde 2017 yılında yürütülmüştür. Çalışmada, bu ilçedeki muz yetiştiriciliğinin mevcut durumu ve yapısal sorunlarının belirlenmesi ve bu sorunların çözümüne yönelik önerilerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, muz üreticilerinden anket yolu ile elde edilen veriler kullanılmıştır. Anketler yapılırken yüz yüze görüşme yöntemi ile toplam 112 sorudan oluşan bir anket formu kullanılmıştır. İncelenen işletmelerin % 47’sinin 2.25-10.50 da, % 20’sinin 11-19 da, % 33’ünün 20-30 da sera alanına sahip oldukları belirlenmiştir. İncelenen işletmelerde üreticilerin % 100’ünün bahçe tesisinde kullanılan fidanları özel kuruluştan satın aldığı belirlenmiştir. Üreticilerin % 87’sinin toprak analizi yaptırdığı ve tümünün gübrelemeyi fertigasyon yöntemiyle yaptığı belirlenmiştir. Üreticilerin % 60’ının 2.0x2.5 m dikim mesafesini tercih ettiği saptanmıştır. Seralarda yetiştirilen çeşitlerin % 87 Grant Nain, % 13 Azman olduğu tespit edilmiştir. Ortalama verim 5400 kg/da ve 30 kg/bitki olarak belirlenmiştir. Muz fiyatındaki dalgalanmalar, girdi maliyetlerinin yüksek olması, tarımsal kredilerin yetersizliği ve kooperatif eksikliği başlıca sorunlar olarak görülmektedir. Ancak, araştırmadan elde edilen bulgular, muz yetiştiriciliğinin Hatay’ın Arsuz ilçesinde büyük bir büyüme potansiyeli taşıdığını göstermektedir.

Destekleyen Kurum

-

Proje Numarası

-

Teşekkür

Araştırmanın anket uygulamalarının yapılmasında yardımcı olan Zir.Müh.Tahir DOĞAN’a katkılarından dolayı teşekkür ederim.

Kaynakça

  • Emekli NY, Büyüktaş K (2009) Mersin ili Anamur ilçesindeki muz seralarının mevcut durumu üzerine bir araştırma. Antalya Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(1), 23–38.
  • FAO (2019) Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://www.fao.org/ faostat/en/#data/QC (Erişim: Şubat 2019).
  • Gübbük H, Altınkaya L, Balkıç R (2018) Banana: a very profitable tropical crop for Turkey. Chronica Horticulturae, 57: 20-25.
  • Karabulut AN, Altuntaş B (2018) Anamur muz üreticilerinin sorunları ve büyüme olanakları. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 5 (12) : 371-386.
  • Kozak B (2003) Muz yetiştiriciliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Anamur Ziraat Odası, Yayın no: 237, 465 s.
  • Pınar H, Türkay C, Canan İ (2007) Türkiye’de muz yetiştiriciliği, sorunları ve çözüm önerileri. Alatarım 6: 15-20.
  • Subaşı OS, Seçer A, Yaşar B, Emeksiz F, Uysal O (2016) Türkiye’de muz üretim maliyeti ve karlılık durumu. Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 29: 73-78.
  • TÜİK (2019) Türkiye İstatistik Kurumu. https://biruni.tuik.gov.tr/medas(Erişim: Şubat 2019)

Hatay’ın Arsuz İlçesinde Yapılan Muz Üretiminin Sosyo-Ekonomik ve Yetiştiricilik Durumunun Belirlenmesi

Yıl 2019, Cilt: 9 Sayı: 2, 52 - 62, 27.12.2019

Öz

Bu çalışma, muz
yetiştiriciliğinde yeni bir üretim alanı olma özelliğine sahip Hatay’ın Arsuz
ilçesinde yürütülmüştür.
Çalışmada, bu ilçedeki muz yetiştiriciliğinin
mevcut durumu ve yapısal sorunlarının belirlenmesi ve bu sorunların çözümüne
yönelik önerilerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, muz üreticilerinden
anket yolu ile elde edilen veriler kullanılmıştır. Anketler yapılırken yüz yüze
görüşme yöntemi ile toplam 112 sorudan oluşan bir
anket formu kullanılmıştır.
İncelenen
işletmelerin % 47’si
nin 2.25-10.50 da, % 20’sinin 11-19 da, % 33’ünün 20-30 da sera alanına sahip oldukları belirlenmiştir. İncelenen işletmelerde üreticilerin %
100’ünün bahçe tesisinde kullanılan fidanları özel kuruluştan satın aldığı
belirlenmiştir. Üreticilerin % 87’sinin toprak analizi yaptırdığı ve tümünün
gübrelemeyi fertigasyon yöntemiyle yaptığı belirlenmiştir. Üreticilerin %
60’ının 2.0x2.5 m dikim mesafesini tercih ettiği saptanmıştır.
Seralarda yetiştirilen çeşitlerin % 87 Grant Nain, % 13 Azman olduğu
tespit edilmiştir.
Ortalama verim 5400 kg/da ve 30 kg/bitki olarak
belirlenmiştir. Muz fiyatındaki dalgalanmalar, girdi maliyetlerinin yüksek
olması, tarımsal kredilerin yetersizliği ve kooperatif eksikliği başlıca
sorunlar olarak görülmektedir. Ancak, araştırmadan elde edilen bulgular muz
yetiştiriciliğinin bölgemizde büyük bir büyüme potansiyeli taşıdığını
göstermektedir.

Proje Numarası

-

Kaynakça

  • Emekli NY, Büyüktaş K (2009) Mersin ili Anamur ilçesindeki muz seralarının mevcut durumu üzerine bir araştırma. Antalya Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(1), 23–38.
  • FAO (2019) Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://www.fao.org/ faostat/en/#data/QC (Erişim: Şubat 2019).
  • Gübbük H, Altınkaya L, Balkıç R (2018) Banana: a very profitable tropical crop for Turkey. Chronica Horticulturae, 57: 20-25.
  • Karabulut AN, Altuntaş B (2018) Anamur muz üreticilerinin sorunları ve büyüme olanakları. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 5 (12) : 371-386.
  • Kozak B (2003) Muz yetiştiriciliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Anamur Ziraat Odası, Yayın no: 237, 465 s.
  • Pınar H, Türkay C, Canan İ (2007) Türkiye’de muz yetiştiriciliği, sorunları ve çözüm önerileri. Alatarım 6: 15-20.
  • Subaşı OS, Seçer A, Yaşar B, Emeksiz F, Uysal O (2016) Türkiye’de muz üretim maliyeti ve karlılık durumu. Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 29: 73-78.
  • TÜİK (2019) Türkiye İstatistik Kurumu. https://biruni.tuik.gov.tr/medas(Erişim: Şubat 2019)
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Atila Aytekin Polat 0000-0002-5701-4767

Proje Numarası -
Yayımlanma Tarihi 27 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi 29 Eylül 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Polat, A. A. (2019). Hatay’ın Arsuz İlçesinde Yapılan Muz Üretiminin Sosyo-Ekonomik ve Yetiştiricilik Durumunun Belirlenmesi. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences, 9(2), 52-62.
AMA Polat AA. Hatay’ın Arsuz İlçesinde Yapılan Muz Üretiminin Sosyo-Ekonomik ve Yetiştiricilik Durumunun Belirlenmesi. MJAVL. Aralık 2019;9(2):52-62.
Chicago Polat, Atila Aytekin. “Hatay’ın Arsuz İlçesinde Yapılan Muz Üretiminin Sosyo-Ekonomik Ve Yetiştiricilik Durumunun Belirlenmesi”. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences 9, sy. 2 (Aralık 2019): 52-62.
EndNote Polat AA (01 Aralık 2019) Hatay’ın Arsuz İlçesinde Yapılan Muz Üretiminin Sosyo-Ekonomik ve Yetiştiricilik Durumunun Belirlenmesi. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences 9 2 52–62.
IEEE A. A. Polat, “Hatay’ın Arsuz İlçesinde Yapılan Muz Üretiminin Sosyo-Ekonomik ve Yetiştiricilik Durumunun Belirlenmesi”, MJAVL, c. 9, sy. 2, ss. 52–62, 2019.
ISNAD Polat, Atila Aytekin. “Hatay’ın Arsuz İlçesinde Yapılan Muz Üretiminin Sosyo-Ekonomik Ve Yetiştiricilik Durumunun Belirlenmesi”. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences 9/2 (Aralık 2019), 52-62.
JAMA Polat AA. Hatay’ın Arsuz İlçesinde Yapılan Muz Üretiminin Sosyo-Ekonomik ve Yetiştiricilik Durumunun Belirlenmesi. MJAVL. 2019;9:52–62.
MLA Polat, Atila Aytekin. “Hatay’ın Arsuz İlçesinde Yapılan Muz Üretiminin Sosyo-Ekonomik Ve Yetiştiricilik Durumunun Belirlenmesi”. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences, c. 9, sy. 2, 2019, ss. 52-62.
Vancouver Polat AA. Hatay’ın Arsuz İlçesinde Yapılan Muz Üretiminin Sosyo-Ekonomik ve Yetiştiricilik Durumunun Belirlenmesi. MJAVL. 2019;9(2):52-6.