In this study, it is aimed to determine the critical control points of a flour production line in a millot Kyrgyzstan. Hazard analysis of the production line was done and 5 different critical control points have been identified and corresponding process steps are classified as follows: Reseiving of wheat, storage of wheat, removal of foreign materials by metal magnite, storage of ready-made product without packaging, storage of ready-made product. The safety of control points outside the critical control points is ensured by prerequisite programs. The HACCP Plan has been established for the process steps that are considered as critical control point.
Flour food safety physical chemical and biological hazards HACCP System Kyrgyzstan
Bu çalışmada, Kırgızistan’da yer alan bir un fabrikasının un üretim hattında tehlike analizi yapılarak kritik kontrol noktalarının belirlenmesi ve her bir kritik kontrol noktası için HACCP Planının kurulması amaçlanmaktadır. Çalışmada, 5 farklı kritik kontrol noktası tespit edilmiş olup, söz konusu işlem aşamaları şu şekilde sınıflandırılmıştır; buğdayın alınması, buğdayın depolanması, yabancı maddelerin metal magnit ile uzaklaştırılması, hazır ürünün ambalajsız depolanması, hazır ürünün depolanması. Kritik kontrol noktaları dışında kalan kontrol noktalarının güvenliği ön şart programları ile sağlanmıştır. Kritik kontrol noktası olarak değerlendirilen proses basamakları için HACCP Planı kurulmuştur
Diğer ID | JA55HG94ZG |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 5 Sayı: 3 |
Manas Journal of Engineering