In this study, it is aimed to determine the critical control points of a flour production line in a millot Kyrgyzstan. Hazard analysis of the production line was done and 5 different critical control points have been identified and corresponding process steps are classified as follows: Reseiving of wheat, storage of wheat, removal of foreign materials by metal magnite, storage of ready-made product without packaging, storage of ready-made product. The safety of control points outside the critical control points is ensured by prerequisite programs. The HACCP Plan has been established for the process steps that are considered as critical control point.
Flour, food safety, physical, chemical and biological hazards, HACCP System, Kyrgyzstan
Bu çalışmada, Kırgızistan’da yer alan bir un fabrikasının un üretim hattında tehlike analizi yapılarak kritik kontrol noktalarının belirlenmesi ve her bir kritik kontrol noktası için HACCP Planının kurulması amaçlanmaktadır. Çalışmada, 5 farklı kritik kontrol noktası tespit edilmiş olup, söz konusu işlem aşamaları şu şekilde sınıflandırılmıştır; buğdayın alınması, buğdayın depolanması, yabancı maddelerin metal magnit ile uzaklaştırılması, hazır ürünün ambalajsız depolanması, hazır ürünün depolanması. Kritik kontrol noktaları dışında kalan kontrol noktalarının güvenliği ön şart programları ile sağlanmıştır. Kritik kontrol noktası olarak değerlendirilen proses basamakları için HACCP Planı kurulmuştur
Diğer ID | JA55HG94ZG |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2017 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 5 Sayı: 3 |
Bibtex | @ { mjen484354, journal = {MANAS Journal of Engineering}, issn = {1694-7398}, eissn = {1694-7398}, address = {}, publisher = {Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi}, year = {2017}, volume = {5}, number = {3}, pages = {0 - 1}, title = {Development Of Haccp Plan For Flour Production Line}, key = {cite}, author = {Semercioglu, E. and Kasımakunova, A. and Tegin, R. Adil Akai} } |
APA | Semercioglu, E. , Kasımakunova, A. & Tegin, R. A. A. (2017). Development Of Haccp Plan For Flour Production Line . MANAS Journal of Engineering , 5 (3) , 0-1 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/mjen/issue/40448/484354 |
MLA | Semercioglu, E. , Kasımakunova, A. , Tegin, R. A. A. "Development Of Haccp Plan For Flour Production Line" . MANAS Journal of Engineering 5 (2017 ): 0-1 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/mjen/issue/40448/484354> |
Chicago | Semercioglu, E. , Kasımakunova, A. , Tegin, R. A. A. "Development Of Haccp Plan For Flour Production Line". MANAS Journal of Engineering 5 (2017 ): 0-1 |
RIS | TY - JOUR T1 - Un Üretim Hattında HACCP Planının Uygulanması AU - E.Semercioglu, A.Kasımakunova, R. Adil AkaiTegin Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - DO - T2 - MANAS Journal of Engineering JF - Journal JO - JOR SP - 0 EP - 1 VL - 5 IS - 3 SN - 1694-7398-1694-7398 M3 - UR - Y2 - 2023 ER - |
EndNote | %0 MANAS Journal of Engineering Development Of Haccp Plan For Flour Production Line %A E. Semercioglu , A. Kasımakunova , R. Adil Akai Tegin %T Development Of Haccp Plan For Flour Production Line %D 2017 %J MANAS Journal of Engineering %P 1694-7398-1694-7398 %V 5 %N 3 %R %U |
ISNAD | Semercioglu, E. , Kasımakunova, A. , Tegin, R. Adil Akai . "Development Of Haccp Plan For Flour Production Line". MANAS Journal of Engineering 5 / 3 (Aralık 2017): 0-1 . |
AMA | Semercioglu E. , Kasımakunova A. , Tegin R. A. A. Development Of Haccp Plan For Flour Production Line. MJEN. 2017; 5(3): 0-1. |
Vancouver | Semercioglu E. , Kasımakunova A. , Tegin R. A. A. Development Of Haccp Plan For Flour Production Line. MANAS Journal of Engineering. 2017; 5(3): 0-1. |
IEEE | E. Semercioglu , A. Kasımakunova ve R. A. A. Tegin , "Development Of Haccp Plan For Flour Production Line", MANAS Journal of Engineering, c. 5, sayı. 3, ss. 0-1, Ara. 2017 |
Manas Journal of Engineering