BibTex RIS Kaynak Göster

Demokrasi ve Ekonomik Büyüme

Yıl 2004, Cilt: 1 Sayı: 1, - , 26.02.2014

Öz

Özet

Bu çalışmada temel amaç, uzun dönem ekonomik performansı etkileyen siyasi rejimler ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkilerin saptanmasıdır. Literatürde demokrasi ve otoriter rejimlerin ekonomik performans İle ilişkisi iki temel argümana dayanmaktadır. Birinci argümana göre demok­ratik rejimler yatırımları azaltan, cari tüketim üzerinde oluşacak baskılara izin veren rejimler olmaları nedeniyle ekonomik büyümeyi engelleyen yada en azından yavaşlatan rejimlerdir. İkinci temel argümana göre, otoriter rejimlerde diktatörlerin toplumsal refahı veya toplam çıktıyı maksimize etmeye yönelik bir çabalarının olmayacağıdır. Bu argümanın doğal sonucu da, otoriter rejimlerin ekonomik büyümeyi engelleyeceğidir.

Çalışmada temel bulgumuz, güçlü kurumsal yapı ve mülkiyet haklan konusunda sağlayacağı güvence ile ekonomik büyümeyi destekleyeceği ve ekonomik performans açısından en iyi rejimlerin demokratik rejimler olduğu yönündedir.

Anahtar Kelimeler : Demokrasi. İktisadi Büyüme.

Abstract

This paper introduces the relations between political regimes and economic growth, which effect a stale long run economic performance. The main questions are which and how political regimes foster or hinder economic growth? There are two diffrent arguments about democracy and authoritarian rejimes in relation with economic performance. The first one is that, democracy is thought to hinder growth because of pressures for immadiate consumption, which reduce investment. The main result of this argument is that, democratic regimes hinder economic growth. The second argument against dictatorships is that authoritarian rulers have no interest in maximizing total output or social welfare. So that, authoritarian regimes obstacle economic growth.

Our main result, democracy with properity right and strength institution structure foster economic growth and the best political regimes for economic performance.

Keywords: Democracy, Economic Growth.

Yıl 2004, Cilt: 1 Sayı: 1, - , 26.02.2014

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ünal Arslan Bu kişi benim

Cem Doğan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 26 Şubat 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Arslan, Ü., & Doğan, C. (2014). Demokrasi ve Ekonomik Büyüme. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(1).
AMA Arslan Ü, Doğan C. Demokrasi ve Ekonomik Büyüme. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Şubat 2014;1(1).
Chicago Arslan, Ünal, ve Cem Doğan. “Demokrasi Ve Ekonomik Büyüme”. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 1, sy. 1 (Şubat 2014).
EndNote Arslan Ü, Doğan C (01 Şubat 2014) Demokrasi ve Ekonomik Büyüme. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 1 1
IEEE Ü. Arslan ve C. Doğan, “Demokrasi ve Ekonomik Büyüme”, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 1, sy. 1, 2014.
ISNAD Arslan, Ünal - Doğan, Cem. “Demokrasi Ve Ekonomik Büyüme”. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 1/1 (Şubat 2014).
JAMA Arslan Ü, Doğan C. Demokrasi ve Ekonomik Büyüme. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2014;1.
MLA Arslan, Ünal ve Cem Doğan. “Demokrasi Ve Ekonomik Büyüme”. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 1, sy. 1, 2014.
Vancouver Arslan Ü, Doğan C. Demokrasi ve Ekonomik Büyüme. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2014;1(1).

.