Söyleşi
BibTex RIS Kaynak Göster

Post-Anthropocene: On Ecological Crises and Alternative Approaches with Fatma Aykanat

Yıl 2025, Cilt: 12 Sayı: 1, 11 - 17, 04.07.2025
https://doi.org/10.17572/mj2025.1.11-17

Öz

In this interview, we discussed the post-Anthropocene period with Fatma Aykanat, focusing on the social and cultural impacts of ecological crises, the critique of anthropocentric approaches, and the role of literature in this process. Fatma Aykanat notes that while the Anthropocene provides a conceptually significant framework, it has enriched over time through different perspectives. She emphasizes that concepts like the Capitalocene, Chthulucene, and other alternatives are part of efforts to determine the responsibility for the ecological crisis. She also states that the Anthropocene has created an interdisciplinary space, bridging the social and human sciences with the natural sciences. She argues that the anthropocentric perspective deepens the ecological crisis and asserts that nature should be approached in an interactive, not hierarchical, structure. Furthermore, she suggests that literature is a powerful tool in shaping the Anthropocene narrative, and that expressive mediums such as literature, art, and media should emphasize ecological responsibility and create behavioral changes. Finally, she highlights that ecological crises are intertwined with social inequalities and stresses the necessity of addressing environmental justice alongside social and economic justice.

Kaynakça

  • https://doi.org/10.17572/mj2025.1.11-17

Antroposen Sonrası: Fatma Aykanat ile Ekolojik Krizler ve Alternatif Yaklaşımlar Üzerine

Yıl 2025, Cilt: 12 Sayı: 1, 11 - 17, 04.07.2025
https://doi.org/10.17572/mj2025.1.11-17

Öz

Bu söyleşide Fatma Aykanat ile Antroposen sonrası dönemi, ekolojik krizlerin toplumsal ve kültürel etkilerini, insan-merkezci yaklaşımların eleştirisini ve edebiyatın bu süreçteki rolünü ele aldık.
Fatma Aykanat, Antroposen’in kavramsal olarak önemli bir çerçeve sunduğunu, ancak zamanla farklı bakış açılarıyla zenginleştiğini belirtmektedir. Kapitalosen, Chthulucene ve diğer alternatif kavramların ekolojik krizin sorumluluğunu belirleme çabalarının bir parçası olduğunu vurgulamakta ve Antroposen’in disiplinlerarası bir alan yaratarak sosyal ve beşeri bilimlerle doğa bilimleri arasında köprü kurduğunu ifade etmektedir. İnsan-merkezci bakış açısının ekolojik krizi derinleştirdiğini, doğanın hiyerarşik değil, etkileşimsel bir yapı içinde ele alınması gerektiğini savunmakta; edebiyatın Antroposen anlatısını şekillendirmede güçlü bir araç olduğunu, edebiyat, sanat ve medya gibi ifade araçlarının ekolojik sorumluluğun altını çizerek sorumlu davranış değişiklikleri yaratması gerektiğini ifade etmektedir. Son olarak, ekolojik krizlerin toplumsal eşitsizliklerle iç içe geçtiğini vurgulayarak, çevresel adaletin sosyal ve ekonomik adaletle birlikte ele alınmasının gerekliliğinin altını çizmektedir.

Kaynakça

  • https://doi.org/10.17572/mj2025.1.11-17
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Çevresel İletişim, Çevre ve Kültür
Bölüm Söyleşiler
Yazarlar

Öykü Ayrancı 0009-0004-5095-1418

Yayımlanma Tarihi 4 Temmuz 2025
Gönderilme Tarihi 28 Mart 2025
Kabul Tarihi 4 Nisan 2025
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 12 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ayrancı, Ö. (2025). Antroposen Sonrası: Fatma Aykanat ile Ekolojik Krizler ve Alternatif Yaklaşımlar Üzerine. Moment Dergi, 12(1), 11-17. https://doi.org/10.17572/mj2025.1.11-17