Özel Sayı

Cilt: 10 Sayı: Cumhuriyet'in 100. Yılı Özel Sayısı, 29.10.2023

Yıl: 2023

Makaleler

Marmara Türkiyat Araştırmaları Dergisi (MUTAD), Türk dili, kültürü, edebiyatı, tarihi, halk bilimi, coğrafyası, sanatı başta olmak üzere Türk Dünyası ile ilgili bilimsel makaleleri bilim dünyasına kazandırmayı temel ilke edinen açık erişimli, altı aylık, hakemli, akademik bir dergidir.


Marmara Türkiyat Araştırmaları Dergisi, Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nün hakemli akademik yayınıdır. Dergi, Haziran ve Aralık olmak üzere yılda iki sayı yayınlanır.

MUTAD’da Türk Dünyasıyla ilgili araştırma tarihi, belge ve metin neşri, bilimsel çeviri ve aktarı, bibliyografya ve kronoloji, kitap ve tez tanıtımı, söyleşi, vefat yazısı gibi çalışmalara ve alanla ilgili etkinlikleri duyuran haber yazılarına yer verilir.
MUTAD’ın hedef kitlesini; akademisyenler, araştırmacılar, profesyoneller, öğretmen ve öğrenciler ile ilgili mesleki, akademik kurum ve kuruluşlar oluşturur.

Derginin yayın dili, Türkçedir. Bununla birlikte dergide İngilizce ve Rusça yazılara da yer verilir.

Makale başlığı, içerikle uyumlu ve içeriği en iyi ifade eden bir başlık olmalıdır. Makalenin başında konuyu kısa ve öz biçimde ifade eden, en az 150 kelimeden oluşan makale dilinde öz bulunmalıdır. Öz içinde yararlanılan kaynaklara, şekil ve çizelge numaralarına değinilmemelidir. Özün altında en az 5, en çok 8 sözcükten oluşan anahtar kelimeler verilmelidir. Anahtar kelimeler makale içeriği ile uyumlu ve kapsayıcı olmalıdır. Türkçe yazılmış bir makalede İngilizce başlık, öz ve anahtar kelimeler bulunmalıdır.

Dergimiz, Ocak 2023 tarihinden itibaren yayına kabul edilen makalelerden "Genişletilmiş İngilizce Özet (Extended Abstract)" istemektedir. Bu kapsamda 150 kelimelik Türkçe ve İngilizce özetin yanında yayına kabul edilen Türkçe ve Rusça makaleler için çalışmanın amacını, kapsamını, metodunu ve sonuçlarını ele alan 750-1000 kelimelik Genişletilmiş İngilizce Özet (Extended Abstract)  hazırlanması gerekmektedir. Yazarlarımızın dikkatine sunulur. 



Ayrıntılı yazım kılavuzu için bk. MUTAD Yazım Kuralları

Yazar ve çevirmenler için bilimsel yazı yazma kılavuzu için bk. Yazı Yazma Kılavuzu






Dergimizin Yayın Etiği ve Yayında Suistimal Beyanı, Code of Conduct and Best-Practice Guidelines for Journal Editors (COPE)’e göre hazırlanmıştır. Marmara Türkiyat Araştırmaları Dergisi, herhangi bir kötüye kullanım ya da yayın etiği ihlali tespit ettiği durumlarda COPE tarafından geliştirilen yayın eğiti akışı şemalarına uygun yönde karar alır.  (https://publicationethics.org/guidance/Flowcharts)
Dergi İmtiyaz Sahibi, Editörü ve Yayın Kurulunun Sorumlukları
Marmara Türkiyat Araştırmaları Dergisi (MUTAD), editöryal kararlarını herhangi bir kişi ya da kurumun etkisi altında kalmadan bağımsız bir şekilde aldığını taahhüt eder.
MUTAD’a gönderilen bilimsel yazılarda, yeni araştırma sonuçlarını duyuran özgün bir makale olması veya daha önceki araştırmaların sonuçlarını tartışıp değerlendiren ve alana katkıda bulunan bir çalışma olması şartı aranır. MUTAD, yayımladığı yazılarda yüksek etik ve profesyonel standartları sağlamayı amaç edinir.
Editörler ve Yayın Kurulunun Sorumlulukları
Editör(ler) ve/veya Yayın Kurulu, dergiye yayımlanmak üzere gönderilen makaleleri, yazar(lar)ın ırk, etnik köken, cinsiyet, cinsel tercih, dini inanç, vatandaşlık ve siyasi yönelimlerine bakmaksızın değerlendirir.
MUTAD’a gönderilen makaleler, önce teknik redaktör tarafından dergi yazım kurallarına uygunluk, ardından editör tarafından derginin amaç ve kapsamına uygunluk ile özgün ve alana katkı sunan bilimsel çalışma olup olmama açısından değerlendirilir. Editör, dergi yazım kurallarına, bilimsel yazı formatına uymayan, dipnotsuz, kaynakçasız ya da özsüz yazılar için hakemlik sürecini başlatmaz. Uygun bulunan yazılar için yazar(lar)ın adını gizli tutarak hakemlik sürecini başlatır. Editör, hakem atama konusunda tam yetkiye sahiptir.
Editör, yayımlanmak üzere dergiye gönderilen makalelerin, alanında uzman çift kör hakem değerlendirmesinden geçirilmesini ve değerlendirme aşamasındaki makaleye ilişkin tüm bilgi ve verilerin makale yayımlanana kadar gizli kalmasını garanti eder.
Hakemlik süreci başlatılan makalelerde hakem değerlendirme raporlarından biri olumlu, diğeri olumsuz olduğu takdirde, yazı, üçüncü bir hakeme gönderilebilir veya yayın kurulu, alanda uzman yayın kurulu üyesi ya da editör, hakem değerlendirme raporlarını inceleyerek nihaî kararı verebilir. Editör(ler) ve/veya yayın kurulu, değerlendirme sonuçlarını en geç üç ay içerisinde yazar(lar)a bildirir.
Derginin yayınlanması, makalelerin kalitesi ve yayımlanabilirliği konusunda son söz sahibi olan editör(ler) ve/veya yayın kurulu, çalışmada usulsüzlük, telif hakkı veya etik ihlali, hata ya da intihal bulunduğu anlaşılırsa yazar(lar)dan düzeltme talep edebilir, düzeltme yazısı yayımlayabilir, yayımlanma sürecini durdurabilir veya makale yayımlanmış ise yayını geri çekebilir.
Hakemlerin Sorumlulukları
Hakemler, yazıların değerlendirilmesinde akademik tarafsızlık ve bilimselliği en önemli ölçüt telakki eder.
Hakemler, gönderilen çalışmayı adil, tarafsız ve yapıcı olarak değerlendirir. Çalışmayla ilgili verileri üçüncü kişilerle paylaşmaz ve kendi çalışmalarında kullanmaz. Hakemler, değerlendirdikleri yazıya dair kanaatlerini bildirir değerlendirme raporları gönderir.
Hakemler, çalışma konusunda kendilerini yeterli görmediklerinde ya da kendilerine verilen sürede incelemeyi tamamlayamayacakları durumlarda editörü bilgilendirmekle yükümlüdür.
Yazarların Sorumlulukları
Yazarlar, MUTAD’a gönderdikleri makalelerinin, herhangi bir yerde yayımlanmamış, başka bir yerde veya dilde yayımlanmak üzere kabul edilmemiş veya bir dergide değerlendirme sürecinde bulunmayan özgün çalışma olduğunu taahhüt eder. Yazarlar, dergiye yayımlanmak üzere gönderdikleri makalelerinin bilimsel ve etik kurallara uygunluğundan sorumludur.
Yazarlar, daha önce bilimsel bir toplantı, kongre, konferans ya da sempozyumda sundukları bildirileri, bu durumu açıkça belirtmek, tam metin olarak yayımlamamış olmak, gözden geçirip geliştirmek, makale formatı ve içeriğine dönüştürmek şartıyla yayımlanmak üzere gönderebilir.
Yazarlar, makalelerinde, katkıda bulunan diğer yazar(lar) ya da yararlanılan kaynakları belirtir. Telife tâbi malzemeyi (tablo, şekil, çizim, harita, görsel vb.) gerekli izinleri alarak ve teşekkürleri belirterek kullanır.
Yazarlar, yayımlanmak üzere gönderdikleri makalelerde tespit edilen; uydurma, çarpıtma, aşırma, tekrar yayım, dilimleme, destekleyen kuruluşu belirtmeme, haksız yazarlık, yayımlanmış veya yayına sunulmuş kendi çalışmasından usulüne uygun olarak kaynak göstermeden alıntı yapma (kendi eserinden intihal), çalışması için kurumca sağlanan kaynakları amacına veya usulüne aykırı biçimde kullanma, kabul ve taahhüt beyanlarına uymama vb. ihlallerin, etik dışı davranış olduğunu kabul eder. Bunlardan bir veya birkaçının tespiti halinde makalesinin yayımlanması sürecine son verileceğini bilir.
Yazarlar; hakem, yayın kurulu, alanda uzman yayın kurulu üyesi veya editörün makalesiyle ilgili eleştiri, öneri ve değerlendirmelerini dikkate alır. Kendilerinden istenen düzeltmelere titizlikle uyar. Yazarlar,, katılmadıkları hususlarda, gerekçeleriyle birlikte itiraz etme ya da yazılarını çekme hakkına sahiptir. Bu durumda nihaî karar, editör ve/veya yayın kuruluna aittir.

Marmara Türkiyat Araştırmaları Dergisi, Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü yayınıdır. Yazarlardan herhangi bir ücret talep etmemekte ve ödeme yapmamaktadır.

 29051

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

29055